Företag i fokus:

”Liberalerna är det enda parti som tydligt tar ställning”

313C9470-3C8C-4BFE-93C3-64AEF5C380A9

Roger Haddad och Metin Hawsho Liberalerna Södertälje.Pressbilder

När demokratin och friheten hotas behöver Europa hålla ihop. Liberalerna är det enda parti som tydligt tar ställning för att fördjupa frihetsprojektet EU.

Utan samarbete i EU finns det ingen chans att möta de stora utmaningar som Sverige och Europa står inför. Vill du att EU ska stå oförberett och handlingsförlamat inför våra gemensamma utmaningar så finns det sju andra partier att rösta på. Men vill du se ett fördjupat EU-samarbete som fungerar bättre så finns det bara Liberalerna. Vi går till val för ett starkare Europa.

(Annonslänk)

  • Ukraina måste vinna mot Putin, de strider inte bara för sig själva utan för hela Europas frihet. Både Sverige och EU måste fortsätta stötta Ukraina med pengar och vapen tills dess att den sista ryska soldaten har lämnat. Nu när Ukraina börjar förhandla om EU-medlemskap är det viktigt att landet steg för steg bjuds in i samarbetet. Ukraina hör hemma i EU. Putins krig har satt hela världsordningen ur spel, det finns ingen fred förrän hela Ukraina är befriat.
  • Putin hotar säkerheten utifrån men de internationella kriminella gängen hotar säkerheten och tryggheten inifrån. För att se till att svenska gängledare inte kan gömma sig från rättvisan på spanska solkusten behövs det ett bättre europeiskt polissamarbete. Liberalerna vill att det inrättas en europeisk motsvarighet till FBI som kan agera över landsgränserna och en EU-åklagare som kan väcka åtal i svensk domstol.
  • EU är ett samarbete för fria demokratier, inte en bankomat för auktoritära regimer. Tyvärr finns det flera länder i EU som konsekvent och systematiskt angriper rättstaten, begränsar pressfriheten och kränker minoriteters rättigheter. Det är oacceptabelt. Dessa länder är några av de som får allra mest pengar från EU för olika projekt. Det behövs skarpare sanktioner och stoppade utbetalningar när länder bryter mot EU-samarbetets allra mest grundläggande värderingar.
  • Det svenska medlemskapet i EU är inte fullständigt. Det är dags att gå från basic till premium och gå med i Euron. När demokrati och frihet hotas måste EU vara starkt och enat. Sverige måste med tydlighet välja rätt lag och ställa oss bland de länder som vill stärka och utveckla EU. Att byta den svajiga kronan mot en stabil euro stärker vår konkurrenskraft, underlättar för den som reser och ger Sverige en plats vid förhandlingsbordet.
  • Klimatfrågan är en ödesfråga. Vi kan göra mycket inom Sveriges gränser men den verkligt stora skillnaden kan bara åstadkommas med gränsöverskridande samarbete. EU ska leda världens gröna omställning. Då krävs det ännu skarpare politik för att minska utsläppen och skydda miljön. Systemet med handel av utsläppsrätter måste vidgas och energipolitiken måste bli mycket mer hållbar, det behövs betydligt mer fossilfri energiproduktion i Europa.

Friheten försvaras starkast tillsammans. Ta ställning du med. Rösta på Liberalerna, Sveriges Europaparti, i valet till Europaparlamentet den 9e juni. 

Roger Haddad,
kandidat till Europaparlamentet, Liberalerna

Metin Hawsho,
gruppledare, Liberalerna Södertälje.

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 februari 2024 15:23
Senast uppdaterad: 7 februari 2024 15:23

SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

Sodertalje-bostader

Foto: Alexander Isa

Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

(Annonslänk)

– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

– Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 14:00
Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors