🕝 2 minuter
41-åringens mördare ska genomgå ny åldersbedömning
Publicerad 7 februari 2024 06:00
Uppdaterad 7 februari 2024 00:10

Mördaren fångades på film strax efter dödsskjutningen i Ronna. Foton: Ur polisens förundersökning.

Efter mordet på en 41-årig man ska den dömde mördaren nu genomgå en ny åldersbedömning. Detta sker efter att mördaren har överklagat tingsrättens dom till hovrätten, det rapporterar LT.

(Annonslänk)

I januari föll domen mot de 13 åtalade efter mordet på en 41-åring den första oktober 2022. De flesta misstänkta friades helt, men fyra av de totalt 13 åtalade dömdes i januari i tingsrätten för mordet på Enhörnaleden i Ronna.

En 26-årig man från Linköping dömdes till sju år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och stämpling till mord. En annan 26-åring blev frikänd från mordanklagelser, men dömdes för misshandel, vilket resulterar i ett tio månader långt fängelsestraff. En 18-årig person döms för grovt skyddande av brottsling med påföljden av tio månaders ungdomsövervakning.

Efter mordet på 41-åringen i Ronna, tog de misstänka personer in på hotell i Täby där de fångades av hotells övervakningskameror. Foton: Ur polisens förundersökning.

Den som dömdest hårdast var den utpekade skytten, som vid mordtillfället var 17 år, men enligt åklagarsidan menar man att mannen är äldre än vad han uppger.

Den dömda mannen är ursprungligen från Afghanistan och kom till Sverige som 15-åring, men ett år före mordet erkände han att han egentligen är två år äldre än vad myndigheterna hade registrerat honom som.

I janauri dömdes han till 9 år och 6 månaders fängelse för att ha mördat 41-årigen den första oktober 2022. En dom som valde att överklaga. Om hovrätten, till skillnad från tingsrätten, bedömer det bevisat att 19-åringen var skytten, och 18 år gammal vid mordtillfället, såsom åklagaren påstår, kan mördaren riskera att dömas till livstids fängelse.

Enligt LT har åklagaren beordrat en ny åldersutredning, där Rättsmedicinalverket bland annat har granskat den dömdes nyckelben, efter överklagandet.

– Det var rätt så givet att skytten skulle överklaga och då menar jag att det finns skäl för hovrätten att också pröva åldern igen, säger kammaråklagare Marcus Hankkio, till LT, som även vill att hovrätten omprövar alla friande domar.

Läs även: – Mordet på 41-åring: Skytten dömd, flera friade

(Annonslänk)

Dela artikeln