Företag i fokus:

41-åringens mördare ska genomgå ny åldersbedömning

1C19B5D1-7A50-47E3-8555-630B653F61C2

Mördaren fångades på film strax efter dödsskjutningen i Ronna. Foton: Ur polisens förundersökning.

Efter mordet på en 41-årig man ska den dömde mördaren nu genomgå en ny åldersbedömning. Detta sker efter att mördaren har överklagat tingsrättens dom till hovrätten, det rapporterar LT.

(Annonslänk)

I januari föll domen mot de 13 åtalade efter mordet på en 41-åring den första oktober 2022. De flesta misstänkta friades helt, men fyra av de totalt 13 åtalade dömdes i januari i tingsrätten för mordet på Enhörnaleden i Ronna.

En 26-årig man från Linköping dömdes till sju år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och stämpling till mord. En annan 26-åring blev frikänd från mordanklagelser, men dömdes för misshandel, vilket resulterar i ett tio månader långt fängelsestraff. En 18-årig person döms för grovt skyddande av brottsling med påföljden av tio månaders ungdomsövervakning.

Efter mordet på 41-åringen i Ronna, tog de misstänka personer in på hotell i Täby där de fångades av hotells övervakningskameror. Foton: Ur polisens förundersökning.

Den som dömdest hårdast var den utpekade skytten, som vid mordtillfället var 17 år, men enligt åklagarsidan menar man att mannen är äldre än vad han uppger.

Den dömda mannen är ursprungligen från Afghanistan och kom till Sverige som 15-åring, men ett år före mordet erkände han att han egentligen är två år äldre än vad myndigheterna hade registrerat honom som.

I janauri dömdes han till 9 år och 6 månaders fängelse för att ha mördat 41-årigen den första oktober 2022. En dom som valde att överklaga. Om hovrätten, till skillnad från tingsrätten, bedömer det bevisat att 19-åringen var skytten, och 18 år gammal vid mordtillfället, såsom åklagaren påstår, kan mördaren riskera att dömas till livstids fängelse.

Enligt LT har åklagaren beordrat en ny åldersutredning, där Rättsmedicinalverket bland annat har granskat den dömdes nyckelben, efter överklagandet.

– Det var rätt så givet att skytten skulle överklaga och då menar jag att det finns skäl för hovrätten att också pröva åldern igen, säger kammaråklagare Marcus Hankkio, till LT, som även vill att hovrätten omprövar alla friande domar.

Läs även: – Mordet på 41-åring: Skytten dömd, flera friade

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 6 februari 2024 23:10

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors