Företag i fokus:

Förslaget: Lägre kontantinsats ska förenkla bostadsköp

Södertälje

Foto: Alexander Isa

Ett nytt förslag från regeringen kan betydligt minska kontantinsatsen för köpare av bostäder i Stockholms län, en förändring som särskilt gynnar förstagångsköpare.

Regeringen överväger en ändring i bolåneregler som kan minska kontantinsatsen från 15 till 10 procent. Detta skulle innebära en betydande ekonomisk lättnad för de som vill köpa en etta i Stockholms län. Hypoteket har beräknat att förslaget skulle kunna sänka kontantinsatsen med upp till 115 276 kronor i Stockholm, och med 36 328 respektive 39 710 kronor i Södertälje och Nykvarn.

– Jag hoppas verkligen att förslaget blir verklighet. Det är ett  steg i rätt riktning mot att göra bostadsmarknaden både mer lättillgänglig för förstagångsköpare men också kanske mer rättvis, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket. 

(Annonslänk)

Sedan kravet på kontantinsats infördes 2010 har det varit ett hinder för många förstagångsköpare, särskilt de som inte kan få ekonomisk hjälp från föräldrar eller inte har någon vinst från tidigare bostadsförsäljning att använda. Många unga har vänt sig till dyra blancolån som en lösning.

Hypoteket ger även tips till unga köpare och deras föräldrar. De rekommenderar tidig planering och diskussion kring bostadsköp. För föräldrar som vill hjälpa sina barn med kontantinsatsen föreslås att skriva ett skuldebrev och överväga att öka lån på den egna bostaden. De uppmanar också till att överväga rättvisefrågor om det finns flera barn i familjen. För unga köpare rekommenderas att utnyttja onlineverktyg för att beräkna lånekapacitet och att planera för sparande till kontantinsatsen.

Detta förslag kan öppna dörren för fler unga att äga sin första bostad och därmed underlätta starten på deras vuxenliv.

– Förslaget, förändrat krav på kontantinsats, leder om det blir verklighet till att fler unga klarar av att betala kontantinsatsen utan vare sig föräldrar eller blancolån. En egen bostad är själva grunden till att på riktigt börja sitt vuxenliv. Att söka jobb, träffa en partner och bilda familj är starkt sammanlänkat med att ha en egen bostad, säger Claudia Wörmann.

Sammanställning skillnad i kontantinsats 15 respektive 10 procent för en etta i Stockholms läns 26 kommuner 

KommunKvadratmeterprisPris etta 25 kvadratKontantinsats 15%Kontantinsats 10%Skillnad i kronor
Botkyrka296257406251110947406337031
Nykvarn317687942001191307942039710
Salem26444661100991656611033055
Stockholm922212305525345829230553115276
Södertälje290627265501089837265536328

Källa: Svensk Mäklarstatistik, sammanställt av Hypoteket 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 februari 2024 00:21

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Viktiga poäng står på spel för NIF inför slutspurten

image

#29 Markus Jonsson får se ännu en lagkamrat på skadelistan
Foto: RG Foto-Media

Inför kommande omgång ställs NIF mot tabellsjuan Linköping IBK i Furuborghallen. Det är två lag som kämpar för att befästa sin position i tabellen – Linköping vill inte tappa mer mark i jakten om en slutspelsplats och NIF vill inte dras med i nedflyttningsstriden.

NIF som har ett försprång på 4 poäng före Karlstad och Helsingborg behöver få med sig poäng under söndagen då nästa match på spelschemat är mot Karlstad på bortaplan. Senaste mötet mot Linköping slutade i dubbla förluster – matchen slutade 9–3 till Linköping och NIF:s skickliga bolltrollare Valdemar Ahlroth drog av korsbandet. Frånvaron från Ahlroth har definitivt märkts av både spelmässigt och resultatmässigt.

#23 Hampus Ahrén missar resten av säsongen
Foto: RG Foto-Media

Ännu en tråkig nyhet för hemmapubliken som är på plats i Furuborghallen är att de inte kommer att få se mer av Hampus Ahrén på planen denna säsong. Detta efter att Ahrén skadat sig på sin arbetsplats vilket slutade med operation som gör att han blir borta resterande säsong och det är det största avbräcket för NIF (läs mer här) (https://www.nykvarnsif.se/information-kring-hampus-ahrens-franvaro/) .

Skadelistan har enbart ökat för NIF och flertal spelare har stått med på den men har sedan lyckats komma tillbaka till spel igen. Förutom Ahlroth och Ahrén så blev det klart sedan tidigare att Jesper Lindströms säsong också är över.  Det är 3 tunga namn för NIF som inte är med i slutspurten och det kan ha en avgörande betydelse som kan i värsta fall innebära att de går miste om nytt kontrakt.

Foto: Roland Osbeck

Trotts skadorna på stjärnspelarna så öppnar det upp möjligheter för andra spelare att kliva fram. Spelare som Filip Ceder och Kevin Mattsson är två spelare som publiken kan få se mer av under avslutande omgångarna. Ceder som stod för månadens mål under oktober 2023 mot AIK har inte haft lika mycket speltid under säsongen men det kan bli annorlunda inför söndagen. Mattsson går från klarhet till klarhet och bjuder hemmapubliken på kreativa lösningar.

Söndagens motståndare Linköping har under säsongen gjort ett par överträffande prestationer när man bland annat tagit full pott på hemmaplan mot både Storvreta (1: a) och Falun (2: a). Kan NIF störa Linköping och knipa åt sig 3 poäng i kampen om att säkra nytt kontrakt?

Matchen spelas söndagen den 3 mars kl.17.00 i Furuborghallen.
Säkra din biljett nu här:

Matchen går att se via Sportexpressen TV här:

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 19:35
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:35

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors