Företag i fokus:

Annons

Jonsson tungan på vågen när NIF tog första segern för i år

424543628_2694262664066575_9132347231859017606_n

#29 Markus Jonsson låg bakom allt i segern mot Kalmarsund. Foto: RG Foto-Media

Omgång 19
Resultat: 5–4 (2–2, 1–0, 2–2)

Målskyttar Nykvarn: Kevin Rigogiannis och Oscar Janthe
Publik: 814

NIF stod inför matchen i ett tufft läge där en förlust skulle innebära att nykomlingarna skulle hamna under nedflyttningsstrecket. Kalmarsund kom till matchen med en vilja att utöka sin segersvit men fick i stället se den brytas när Nykvarns prestigevärvning Markus Jonsson var på spelhumör som låg bakom alla mål.

Nykvarn skulle få en flygande start på den första perioden när Oscar Janthe sätter dit 1–0efter ett bolltapp från gästerna som landar hos Jonsson efter 1.25. Knappt två minuter får NIF till ett fint kombinationsspel där Kevin Rigogannis kliver in i banan och skjuter distinkt in 2-0 bakom Bending-Sörling i bortakassen. Hemmalaget såg bestämda ut inledningsvis i den första perioden som de har gjort på hemmaplan på sistone.

Lucas Orrmo och Carl Bending-Sörling stod för två fina prestationer där skotten tillslut skrevs till 19-24. Foto: RG Foto-Media

Gästerna Kalmarsund hade minst sagt en tuff start på den första perioden men kunde reducera till 2–1 genom Forsman Eklund. Inget som Lucas Orrmo i målet kunde påverka när Forsman Eklund får stå helt omarkerad på bortre stolpe.

Publiken bjöds på en jämn och fysisk första period mellan två offensiva lag. Bägge målvakter hade ett par tuffa lägen mot sig och de var helt klart en av anledningarna till att det inte blev så många mål i matchen. Gästerna skulle kvittera innan till 2–2 på en kontring där Rönnklint hittar över till Dahl på bortre stolpe som enkelt kan sätta dit kvitteringen.

Ny befarad skada för nyförvärvet

#55 Jesper Lindström fick bäras av planen efter en otäck situation. Foto: RG Foto-Media

Den andra perioden var målsnål men händelserik på många sätt. Det märktes att känslorna började bubblas upp och domarna fick kliva in ett par gånger för att markera vart gränsen går. 
Efter 15.07 åker gästernas Linus Malmström ut 2 minuter för slag efter att ha förhindrat Sebastian Thorbergs framfart mot Bending Sörling. Kalmarsund fick tiden att gå i boxplay och såg ut att klara den utvnisningen som Malmström drog på sig men med 5 sekunder kvar så avlossar Oscar Janthe ett skott som tar på Bending-Sörling och sedan in i mål för att återigen ta ledningen i matchen.

Matchen såg ut att gå till pausvila med NIF i ledning men med 1 minut kvar av den andra perioden får NIF ännu en spelare på skadelistan. Jesper Lindström, som inför säsongen rehabiliterades efter en knäskada från föregående säsong med Kalmarsund, befaras nu att bli borta resten av säsongen efter en närkamp som får Lindström ur balans och tvingas göra en rörelse som hugger till i knät. Lindström fick bäras ut planen och det är ännu oklart hur pass allvarligt skadan är. Ett otroligt tungt tapp för NIF i jakten på nytt kontrakt. 

Rigogiannis med ett hattrick 

#27 Kevin Rigogiannis levererade ett hattrick under söndagen mot Kalmarsund. Foto: RG Foto-Media

I den tredje perioden var det Kalmarsund som kom ut starkast och skapade flertal chanser där bland annat Kevin Haglund hade en backhand som Orrmo klarade av. Det fanns tydliga direktiv att Kalmarsund skulle in framför mål och göra det jobbigt för NIF som stod upp bra. Ett stort plus i försvaret var Markus Jonsson och Sebastian Westgärds som under matchen neutraliserade många av Kalmarsunds poängspelare. Det är sällan Kalmarsunds Kim Nilsson går poänglös från en match men denna gång fick Nilsson i stället se andra i sitt lag kliva fram. 

Det kom ett mål tillslut och det skulle vara Markus Jonsson som hittar över en passning till Kevin Rigogiannis som får stå helt omarkerad och sätta dit 4–2 efter 06.04.
Gästerna skulle snabbt reducera från Albin Hedstål som testar ett skott från halva planen som ställer Lucas Orrmo i målet. NIF som hade 2 klara chanser till att utöka ledningen stoppades av Bending-Sörling som gör två fantastiska räddningar.

Resterande period är en ren jakt för Kalmarsund som endast behöver ett mål för att kvittera och eventuellt förstöra festen i Furuborghallen. Med knappa 4 minuter kvar av matchen hittar Markus Jonsson återigen Kevin Rigogiannis som vänder bort sin markering och skjuter en handledare som letar sig in strax över Bending-Sörlings högra ben. Ett hattrick för Rigogiannis som var stekhet i avsluten men även en otrolig prestation av Jonsson som levererar sin femte (!) assist.
Kalmarsund skulle få till en reducering med 3 minuter kvar genom Victor Wettergren men närmare än så kommer inte gästerna och NIF kan kliva upp en placering i tabellen efter söndagens seger. 

Tränaren Nicklas Hedstål efter matchen:
– Rättvis seger. Vi är det lag som driver spelet och skapar flest och bäst chanser genom matchen. Alla följer gameplanen till 100% och gör ett fantastiskt jobb matchen igenom. Väldigt glad för killarnas skull de har gjort sig förtjänta av detta, vi har varit nära många gånger på slutet.”

Nästa match för NIF är söndagen den 11 februari mot Team Thorengruppen i Furuborghallen kl.17:00

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 januari 2024 00:17
Senast uppdaterad: 29 januari 2024 00:31

INSÄNDARE: Inför obligatorisk utbildning för inköpsrätt

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet. 2e vice ordförande Telge inköp.
Foto: Alexander Isa

Inom Södertälje kommuns alla verksamheter med de kommunala bolagen inkluderat så finns det en mängd personer som har rätt att beställa varor och tjänster inom ramen för sin specifika budget. Då trodde åtminstone jag att alla dessa personer visste vad det höll på med och hade någon form av utbildning med tanke på att vi köper varor och tjänster för över 3 miljarder kronor årligen.

Men på vår interna styrelseutbildning fredag 23 februari så fick jag veta att så är inte fallet, några har visserligen valt att gå den utbildning som Telge inköp erbjuder alla som vill inom den kommunala verksamheten, men många avstår utbildningen för att de troligen anser sig kunna allt de behöver inom inköp och hur en upphandling ska gå till för att undvika misstag.
Så är det uppenbarligen inte, och det är mer komplicerat än så.

Låt mig ta ett lite roligt men tydligt exempel som kanske ger er en större förståelse för problematiken med hur viktigt det är att man är övertydlig med vad man vill ha innan man skickar i väg en order till Telge inköp.

Exempel: Du beställer en apa och förväntar dig att få en schimpans, men i själva verket får du en gorilla… Båda är apor men skillnaden är enorm! – Vems är felet?

Det är oerhört viktigt att man är specifik i vad man vill ha och vilka krav man ställer på produkten eller tjänsten innan man skickar även order om en upphandling till Telge inköp, när det blir fel så kostar det pengar.

”Det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel”

Senast förra veckan så tog vi del av en beställning som blev fel – Ska inte peka ut någon specifik men kan konstatera att det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel i mått för installation, de gick ej att returnera och får nu kasseras = en dryg miljon kronor till soptippen! 
Det är skattebetalarnas pengar som hade kunnat användas till betydlig bättre saker.
Vems är felet? -Jag skulle gissa att beställaren inte har varit tydlig med att specificera mått och exakt funktion på det han eller hon ville ha, jag har svårt att tro att en uppköpare på Telge inköp beställer fel saker på pin tji utan har helt enkelt utgått ifrån den information som levererats och uppenbarligen har informationen varit undermålig.

Därav anser Realistpartiet att alla personer inom Södertäljes kommun och dess bolagsverksamheter som får förtroendet att hantera skattemedel till att köpa in varor och tjänster måste gå den utbildning som erbjuds av Telge inköp, utbildningen ska vara obligatoriskt om man vill hantera inköp av varor och tjänster.

Vi är övertygade om att om kunskapsnivån ökar hos de personer som har rätt att beställa varor och tjänster så finns det miljontals kronor att spara varje år.

Vi har lämnat in en motion om detta och hoppas på att kommunfullmäktige så snart som möjligt röstar för vårt förslag och inför obligatorisk utbildning för alla inköpare så snart som möjligt.
Det är en investering som kommer att betala sig själv många gånger om.

Joakim Granberg
2e vice ordförande Telge inköp
Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 13:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 13:10

Eskander utsedd till kommittén för regeringens kulturkanon

5EECA681-B9A7-4555-9471-63F759DF7538

Kulturministern, Parisa Liljestrand och Södertäljebon Marlen Eskander.
Foto: Regeringskansliet/Shamash Oyal

I fjol beslutade regeringen om direktiv för att forma en svensk kulturkanon. Nu har kulturminister Parisa Liljestrand beslutat att tillsätta Södertäljebon Marlen Eskander i kommittén, där hon därmed får en nyckelroll i arbetet.

– Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet, säger Eskander till Telgenytt.

Här kommer ett citat från kommande pressmeddelande hos oss

Regeringen har nyligen offentliggjort att Marlen Eskander från Södertälje kommer att vara en av ledamöterna i den nybildade kommittén med uppdraget att ta fram en svensk kulturkanon samt vilka ämnesområden som ska ingå.

– Nu har vi en kompetent kommitté på plats. Jag ser fram emot att följa deras arbete med att ta fram en kulturkanon som ska bli ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. Att ta fram en kulturkanon handlar om att göra svensk kultur tillgänglig för fler, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

(Annonslänk)

Eskander, som är verksamhetsledare för Läsfrämjarinstitutet i Södertälje, kommer tillsammans med andra framstående kulturpersonligheter som journalisten Gunilla Kindstrand, chefredaktören PJ Anders Linder och litteraturvetenskapens docent Peter Luthersson, att bidra till att definiera vilka konst- och kulturområden som ska representeras i kulturkanonen. Kommittén står inför uppgiften att fastställa kriterier för urvalet av verk, utse experter med relevant sakkompetens, och sammanställa de verk som expertgrupperna väljer ut.

Ett viktigt mål för kommittén är att skapa en öppen och inkluderande process där allmänheten ges möjlighet att delta med förslag. Dessutom ska kommittén föreslå strategier för att säkerställa att den svenska kulturkanonen förblir relevant över tid.

Med sin breda kompetens och erfarenhet förväntas Marlen Eskander spela en central roll i arbetet med att forma en kulturkanon som speglar Sveriges rika och mångfacetterade kulturarv.

– Kulturkanon lyfter vikten av kultur , litteratur och konstens betydelse för Sveriges gemensamma vetande som viktig del av allas rätt till kunskap och bildning. Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet. Jag ser fram emot att samlas med kommittén och påbörja arbetet, säger Södertäljebon till Telgenytt.

Lars Trägårdh, professor och historiker, som utsetts till ordförande för kommittén, ska presentera sina slutsatser till Kulturdepartementet senast den 31 augusti 2025.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:42
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors