🕝 1 minuter
Södertälje kommun inleder nytt initiativ inom socialtjänsten
Publicerad 27 januari 2024 06:00
Uppdaterad 26 januari 2024 21:44

Foto: Pexels

Södertälje kommun planerar att anställa peer supporters inom socialtjänsten och erbjuder i samband med detta en 5 veckors utbildning för intresserade.

I ett nytt initiativ för 2024 kommer Södertälje kommun att för första gången anställa peer supporters – personer som använder sina egna erfarenheter av återhämtning från psykisk ohälsa eller beroende för att stötta andra. Dessa individuella egenerfarna resurser kommer att spela en viktig roll i kommunens socialtjänstverksamheter, där de kan erbjuda unikt stöd och vägledning baserat på sina personliga erfarenheter.

För att kvalificera sig för dessa positioner krävs en specifik utbildning. Därför söker kommunen nu personer som är intresserade av att genomgå en 5 veckors utbildning, som startar redan vecka 10. Utbildningen, som kommer att äga rum delvis i Västerås och innehålla både teori och praktiska övningar, är helt kostnadsfri. Dock utgår ingen lön eller studiemedel under utbildningsperioden. Deltagarna kommer att få studiematerial och fika, samt bidrag för eventuella resekostnader.

För att bli godkänd i utbildningen krävs aktivt deltagande i alla pass. Efter avslutad och godkänd utbildning erhåller deltagarna ett certifikat som peer supporter. Detta certifikat är nödvändigt för att kunna söka de planerade anställningarna i Södertälje, även om det inte garanterar en anställning.

Utbildningen genomförs i samarbete mellan NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa), Region Västmanland och Södertälje kommun. Detta initiativ markerar ett viktigt steg i att integrera personer med egen erfarenhet i stödarbetet inom psykisk hälsa och beroende, vilket är en värdefull resurs för både individer och samhället.

Dela artikeln