Företag i fokus:

Mötet mellan NIF och AIK slutade med straffavgörande

419338896_7270644146330229_5560493489898363258_n

Foto: Kent Fondelius

Efter att i det senaste fyra matcherna spelat mot topplagen i SSL var det under lördagen dags för NIF att ställas mot AIK i Solnahallen. Det blev en mål snål tillställning som slutade 1-1 efter full tid, där AIK bärgade bonuspoängen på straffar efter en mållös förlängning. 

NIF kom revanschsuget till matchen mot AIK efter den snöpliga förlusten senast hemma mot Pixbo där man föll i slutminuterna. Det syntes tidigt att detta var en match som betydde mycket för båda lagen.

Första perioden dominerades av spel där båda lagen prioriterade mycket eget bollinnehav för att minimera möjligheterna till snabba spelvändningar. Hampus Ahréns avslut på mål central i banan efter dryg sju minuters spel var matchens farligaste så långt. I slutet av perioden öppnar spelet upp lite grann med fler chanser på mål. Efter 19.02 i första perioden får Nykvarn numerärt överläge då AIKs Oskar Hagberg utvisas 2 minuter för slag på klubban.

Nykvarn skapar flera chanser där bl a Jesper Lindström, efter en fin pass från Lucas Rigogiannis, från snävvinkel skjuter tätt utanför, och Oskar Jante i slutsekunderna skjuter från backplats men AIKs målvakt Christian Eddeborn räddar. Första perioden slutar 0-0.

Foto: Kent Fondelius

NIF startar andra perioden i fortsatt spel numerärt överläge möjlighet att ta ledningen i matchen. Jesper Lindström får på nytt möjligheten men utdelningen uteblir. Inledningen på andra perioden påminner om slutet på första perioden med ett lite öppnare spel där lagen utbyter målchanser. Andra perioden liknar i övrigt den första där lagen söker kontroll och mycket eget bollinnehav för att minimera möjligheterna till kontringar. Efter 9.40 in i andra perioden får AIK möjligheten att ta ledningen då NIFs Marcus Jonsson utvisas två minuter. Efter en dryg minuts power play är Hampus Ahrén nära att bryta AIKs bollinnehav men bollen spelas loss och går över till AIKs Liam Åström som med ett direktskott ger AIK ledningen med 1-0. 

Den tredje perioden blir händelserik. Efter de inledande 7-8 minuterna med fortsatt kontrollerat spel ökar Nykvarn farten och trycket mot AIK målet. Forceringen öppnar också upp möjligheter för AIK och snabbt vända spelet och kontra och med knappa 5 minuter kvar har Anders Stefansson chans att utöka AIKs ledning då han två gånger om träffar ribban på målet.

Nykvarn ska dock få utdelning på sin press med 3 minuter kvar. Oscar Janthe får god tid och en öppen yta centralt i AIKs försvar och efter ett inspel av Lucas Rigogiannis placerar han säkert med ett dragskott kvitteringen till 1-1intill AIKs målvakts vänstra stolpe. 

Foto: Kent Fondelius

Matchen slutar 1-1. I förlängningen har lagen flera chanser med avslut på mål. Med dryga minuten kvar av förlängningen får Nykvarn frislag nere i hörnet på AIKs plan halva. Efter en fin kombination av Lucas Rigiogiannis och Marcus Jonsson får Hampus Ahrén möjligheten till ett avslut ute till höger. Direktskottet smiter dock tätt utanför.

Förlängningen slutar mållöst och matchen går till sudden-death avgörande på straffar för att avgöra vilket lag som ska få bonuspoängen. Nykvarns Marcus Jonsson är först ut och söker med snabb dragning åt vänster överlista AIKs målvakt Christian Eddeborn som dock är med på noterna och räddar med sin höger arm. AIKs förste straffskytt är nr 31 Simon Jirebeck.

Nykvarns målvakt Lucas Orrmo är med en benparad nära att bryta AIK forwardens sidledsdragning men bollen rullar ut till höger och Simon kan slå in bollen i mål och därmed 2-1 och bonuspoängen till AIK.

Mathias Larsson Carlander

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 januari 2024 23:23
Senast uppdaterad: 20 januari 2024 23:23

En ledare på isen: ”Kändes rätt”

Mimmi Gill

Mimmi Gill, assisterande lagkapten för SSK:s damlag, har gjort 14 matcher i SDHL och vet vad som väntar i matcherna mot HV71 Foto: Patric Gill

20-åriga Mimmi Gill med VIK Västerås HK Ungdom som moderklubb gör sin första säsong i Södertälje Sportklubb. Trots sin ringa ålder har hon redan hunnit med flertalet matcher på högsta nivån i Sverige.

Inför den här säsongen lämnade den unga centern Värmlands-klubben Färjestad för att istället skriva på för SSK och deras satsning mot SDHL.

-Jag blev kontaktad av Robert Johansson och Lars Hymander. Jag kände att SSK var en intressant klubb att flytta till med deras satsning på damlaget, det kändes rätt, säger Mimmi om flytten till SSK.

Du fick ett A på bröstet. Ser du dig själv som en ledare?

-När jag spelade i Västerås var jag assisterande kapten mitt sista år där. Sedan var jag kapten i ungdomslandslaget när jag var yngre. Jag ser absolut att jag på något sätt har en ledande roll. Stöttar och visar vägen för de yngre i alla fall.

Mimmi beskriver sig själv som en skridskostark spelare som gärna går in i närkamperna. Som center i laget tar hon mycket tekningar, både offensivt och defensivt. Något som blir viktigare ju längre matcherna lider.

För en lång match blev det i lördags då SSK avgjorde först i den 6:e förlängningsperioden. Då gäller det att stålsätta både kropp och huvud.

-Det är pannben, det är det handlar om i slutet. Men absolut jobbigt. Vi fick ju in mat emellan i pauserna, så vi fick in snabb energi.

Är det den klassiska pizzaslicen som gäller då? Det har man ju sett i slutspelstider att spelare får i pauserna.

-Haha, det har jag också sett. Tyvärr fick vi inte det, vi fick delicatobollar och kexchoklad.

SSK hade tre tuffa matcher mot Färjestad men Mimmi Gill reste sig tillsammans med resten av laget och stod till slut upp som vinnare Foto: Patric Gill

Mimmi Gill kom inför den här säsongen till SSK från just Färjestad som de mötte i semifinalen. Innan dess hade hon under samma säsong i tolv matcher representerat Göteborg HC i SDHL. Men laget lades ner och Mimmi hamnade åter i Färjestad som hon hade spelat i fyra säsonger tidigare.

-Jag hade faktiskt lämnat Göteborg innan det lades ner, nämner Mimmi men klargör att skillnaden på näst högsta serien och högsta i svensk damhockey är stor.

-Det är jättestor skillnad. I allt, det är absolut roligare att få spela lite i SDHL och få upp tempot. Så det är något som jag absolut vill göra igen.

Läs även: Gjorde GWG: ”En häftig känsla”

Kändes det extra speciellt att möta din gamla klubb och lagkamrater i Play off?

-Jag ser det som vilken match som helst, man kanske är lite extra nervös innan matchen men när väl pucken släpps så är det ju bara en hockeymatch.

Den 20-åriga centern från Västerås har även den här säsongen fått prova på lite spel i SDHL. I oktober var hon inlånad i två matcher av Brynäs.

-De hade några skadade och sjuka så jag fick möjligheten, vilket jag gärna tog. Det var riktigt kul att få uppleva och det är ett fint lag, spelade två riktigt roliga matcher mot MoDo och Luleå.

Hur skulle dagens SSK damlag klara sig i SDHL tror du?

-Det skulle absolut vara tufft de första matcherna för vi är ju inte vana vid tempot, men tror att vi skulle kunna komma in i det. Det kommer vi ju få testa på nu på torsdag när vi möter HV71. De har ju spelat hela säsongen i SDHL-tempo.

Kan du se en fortsättning för dig i SSK?

-Det kommer efter säsongen, just nu är det bara fokus på att försöka ta sig upp till SDHL.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 10:39
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 10:51

Kommunen lanserar ny tjänst för att förbättra socialtjänsten

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun tar ett steg framåt genom att introducera Första Linjen stöd, en ny tjänst som syftar till att göra det enklare för invånare att få stöd från socialtjänsten utan utredning.

Den 1 mars införs Första Linjen stöd som en del av Södertälje kommuns nya satsning för att förbättra tillgängligheten till socialtjänsten. Målet är att komma närmare målgrupperna och erbjuda hjälp och stöd innan problemen växer sig för stora.

– Vi behöver utveckla socialtjänsten och i högre grad satsa på förebyggande arbete, säger Viktoria Larsson som blir ny verksamhetschef för första linjens socialtjänst.

(Annonslänk)

Genom Första Linjen stöd kommer socialtjänsten att fokusera på förebyggande arbete, inklusive uppsökande verksamhet för ungdomar, föräldrastöd, familjerätt och stöd till både våldsutsatta och förövare. Många kommer att kunna få stöd utan att behöva gå igenom en formell biståndsprövning, både individuellt och i grupp.

Denna satsning är det första steget i ett långsiktigt utvecklingsarbete för Södertälje kommuns socialtjänst. Det kommer att skapa en stabil grund och förberedelse inför den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft. Den nya lagen kommer att betona en mer tillgänglig och förebyggande socialtjänst.

– Vi vill vara väl förberedda när den nya lagen träder i kraft för att leva upp till de nya direktiven. Vår ambition är att vår nya organisation snabbare ska kunna ge insatser som inte kräver biståndsbedömning, men även vägleda personer i behov av mer omfattande stöd till att hamna rätt från början och säkerställa att de får den bästa hjälpen, säger Viktoria Larsson.

För de som behöver mer omfattande stöd kommer barn- och ungdomsverksamheten samt vuxenenheten fortsätta att erbjuda sina tjänster. Detta inkluderar hantering av orosanmälningar, utredningar och biståndsprövning, precis som tidigare.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:12

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors