Företag i fokus:

Annons

LISTA: Så många nior klarade behörigheten

Klass-Elever-Skola-FOTO-Liza-Simonsson

Arkivbild, Foto: Liza Simonsson

Andelen niondeklassare som blev behöriga för gymnasiet ökade i Södertälje kommun i fjol. Och på Mariaskolan och Nyckelskolan klarade samtliga elever kraven. I Nykvarn var andelen ungefär lika stor andel som året innan. Här är hela listan – skola för skola. 

87 procent av eleverna som gick ut nian på någon av de 25 högstadieskolorna i Södertälje kommun i våras var behöriga till gymnasiets yrkesprogram. Det är en högre andel än bland dem som gick ur nian våren 2022 (82 procent). 

I två skolor, Mariaskolan och Nyckelskolan, nådde samtliga elever gymnasiebehörighet för yrkesprogram. På Igelsta grundskola var motsvarande siffra 71 procent, vilket är den lägsta andelen i kommunen. Jämfört med alla skolor i landet sticker dock Igelsta grundskola inte ut åt något håll.

För att vara behörig till gymnasieskolans yrkesprogram krävs godkända betyg i åtta ämnen. För högskoleförberedande program krävs godkända betyg i tolv ämnen – och dessutom finns tre olika behörighetskrav beroende på vilket program det avser. 

Nyckelskolan och Mariaskolan tillhör de skolor i Stockholms län med högst andel behöriga. Länets lägsta andel behöriga finns i Ängkärrskolan Solna, 40 procent.

I Nykvarns kommun förblev andelen niondeklassare som uppnådde behörighet till gymnasiets yrkesprogram relativt oförändrad under förra året. På Lillhagaskolan var 96 procent av eleverna som slutade nian behöriga till yrkesprogram på gymnasiet, vilket är en liknande siffra jämfört med året innan.

Andel behöriga till gymnasiet per skola i Södertälje kommun 2023

SkolaAndel behöriga till yrkesprogram, föregående år i parentesGenomsnittligt meritvärdeTypAntal elever
Mariaskolan100 % (100 %)293,6Enskild14
Nyckelskolan100 % (82 %)247,8Enskild29
Örjanskolan grund≈100 % (≈100 %)259,9Enskild19
Internationella Engelska Skolan Södertälje≈100 % (88 %)257,5Enskild92
Järna friskola≈100 % (≈100 %)243,0Enskild25
Solvikskolan≈100 % (..)241,3Enskild14
Hovsjöskolan≈100 % (87 %)238,2Kommunal47
Pershagenskolan≈100 % (79 %)234,1Kommunal54
Innovitaskolan Södertälje≈100 % (87 %)227,0Enskild55
Rosenborgskolan92 % (92 %)222,6Kommunal105
Södertälje friskola89 % (74 %)237,7Enskild45
Hölöskolan89 % (80 %)236,4Kommunal44
Eneskolan89 % (86 %)227,8Kommunal122
Vittra Östertälje88 % (89 %)239,4Enskild41
Soldalaskolan88 % (85 %)233,1Kommunal57
Mariekällskolan87 % (92 %)221,5Kommunal84
Lina grundskola84 % (86 %)222,6Kommunal49
Brunnsängskolan82 % (88 %)216,4Kommunal83
Ronnaskolan78 % (61 %)213,1Kommunal60
Wasaskolan78 % (75 %)230,5Kommunal59
Blombackaskolan76 % (79 %)214,9Kommunal55
Igelsta grundskola72 % (54 %)187,1Kommunal57
Magelungens grundskola Södertälje.. (..)..Enskild..
Mora Parks skola.. (..)..Enskild..
Mikaelgården Läkeped. Institut.. (..)..Enskild..

Nykvarn

Lillhagaskolan 96 % (96 %)239,4Kommunal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 januari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 17 januari 2024 02:36

Två Södertäljebor åtalas för förberedelse till mord

nykoping

Foto: Polisenes förundersökning

I fjol drabbades Nyköping av en serie våldsamma händelser. Nu kopplas två Södertäljebor till två explosioner vid två olika bostadshus efter att de stoppats av polisen, som fann en termosbomb i bilen.

Under hösten 2023 drabbades Nyköping av en flera våldshändelser som inkluderade två explosioner och skottlossning. Två explosioner vid olika bostadshus och en termosbomb som hittades i en bil har lett till att två personer från Södertälje nu står åtalade, misstänkta för förberedelse till mord samt allmänfarlig ödeläggelse.

En man i 20-årsåldern, ursprungligen från Egypten och bosatt i Södertälje, samt en annan pojke i 15 års ålder från Järna, greps av polis i Nyköping med en bomb i bilen.

Termosbomben som polisen hittade i Södertäljebornas fordon i Nyköping.
Foto: Ur polisens förundersökning

Polisens utredning pekar på att den yngre personen misstänks för flera explosioner som ägde rum i Nyköping. Bland annat den 31 augusti, där en bomb placerades utanför en villadörr. Innan gärningsmannen lämnade den tända bomben, knackade han på dörren och flydde sedan från platsen.

Explosionen orsakade omfattande skador på byggnaden, och på adressen var en 30-årig person skriven och som blev skjuten fyra dagar tidigare, men befann sig inte i bostaden vid tillfället för detonationen, och ingen person skadades.

Strax efter midnatt, den 19 september, placerar gärningsmannen bomben precis vid dörren till bostaden.
Foto: Ur polisens förundersökning

Den misstänkte 15-åringen, som greps i Nyköping, anses även av polisen vara ansvarig för en annan explosion utanför en villa i Glasberga, Södertälje, den 25 augusti 2023.

Misstänks för ett tredje bombdåd den 19 september 2023.

I samband med det senaste dådet i Nyköping kunde polisen genom chattkonversationer se hur de misstänkta planerade handlingen, inklusive instruktioner om att ta med en hammare för att bryta sig in genom en port samt detaljer om vilken våning och vilken dörr där termosbomben skulle placeras.

Kort efter att en bomb detonerade på Sankt Annegatan den 19 september i Nyköping, greps Södertäljeborna i ett fordon cirka en halv kilometer från brottsplatsen, efter att en inringare larmat polisen om en maskerad person i trapphuset. I bilen upptäcktes ytterligare en termosbomb i en vit plastpåse, som misstänks ha varit avsedd för placering vid en annan adress.

Den 20-årige och den 15-årige pojken åtalas nu misstänkta för förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott i hanteringen av explosiva varor.

BILDEXTRA / TV: Bomb placerad utanför villaentré

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 16:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 15:46

INSÄNDARE: Inför obligatorisk utbildning för inköpsrätt

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet. 2e vice ordförande Telge inköp.
Foto: Alexander Isa

Inom Södertälje kommuns alla verksamheter med de kommunala bolagen inkluderat så finns det en mängd personer som har rätt att beställa varor och tjänster inom ramen för sin specifika budget. Då trodde åtminstone jag att alla dessa personer visste vad det höll på med och hade någon form av utbildning med tanke på att vi köper varor och tjänster för över 3 miljarder kronor årligen.

Men på vår interna styrelseutbildning fredag 23 februari så fick jag veta att så är inte fallet, några har visserligen valt att gå den utbildning som Telge inköp erbjuder alla som vill inom den kommunala verksamheten, men många avstår utbildningen för att de troligen anser sig kunna allt de behöver inom inköp och hur en upphandling ska gå till för att undvika misstag.
Så är det uppenbarligen inte, och det är mer komplicerat än så.

Låt mig ta ett lite roligt men tydligt exempel som kanske ger er en större förståelse för problematiken med hur viktigt det är att man är övertydlig med vad man vill ha innan man skickar i väg en order till Telge inköp.

Exempel: Du beställer en apa och förväntar dig att få en schimpans, men i själva verket får du en gorilla… Båda är apor men skillnaden är enorm! – Vems är felet?

Det är oerhört viktigt att man är specifik i vad man vill ha och vilka krav man ställer på produkten eller tjänsten innan man skickar även order om en upphandling till Telge inköp, när det blir fel så kostar det pengar.

”Det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel”

Senast förra veckan så tog vi del av en beställning som blev fel – Ska inte peka ut någon specifik men kan konstatera att det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel i mått för installation, de gick ej att returnera och får nu kasseras = en dryg miljon kronor till soptippen! 
Det är skattebetalarnas pengar som hade kunnat användas till betydlig bättre saker.
Vems är felet? -Jag skulle gissa att beställaren inte har varit tydlig med att specificera mått och exakt funktion på det han eller hon ville ha, jag har svårt att tro att en uppköpare på Telge inköp beställer fel saker på pin tji utan har helt enkelt utgått ifrån den information som levererats och uppenbarligen har informationen varit undermålig.

Därav anser Realistpartiet att alla personer inom Södertäljes kommun och dess bolagsverksamheter som får förtroendet att hantera skattemedel till att köpa in varor och tjänster måste gå den utbildning som erbjuds av Telge inköp, utbildningen ska vara obligatoriskt om man vill hantera inköp av varor och tjänster.

Vi är övertygade om att om kunskapsnivån ökar hos de personer som har rätt att beställa varor och tjänster så finns det miljontals kronor att spara varje år.

Vi har lämnat in en motion om detta och hoppas på att kommunfullmäktige så snart som möjligt röstar för vårt förslag och inför obligatorisk utbildning för alla inköpare så snart som möjligt.
Det är en investering som kommer att betala sig själv många gånger om.

Joakim Granberg
2e vice ordförande Telge inköp
Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 13:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 13:10

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors