Företag i fokus:

Snöplig förlust – föll i slutminuterna

418911283_2683991958426979_2024312183236717547_n

#22 Lucas Rigogiannis stod för 2 mål under söndagen när NIF mötte Pixbo. Foto: RG Foto – Media

NIF såg ut att få med sig åtminstone en poäng efter att ha tagit i kapp ett tvåmålsunderläge men fick en kalldusch i slutminuterna när Pixbo återtog ledningen.

NIF hade tre raka förluster inför matchen och har tidigare haft problem med målproduktionen men under fredagen kunde man presentera den allsvenska målsprutan Oscar Kristensen. Det fanns en viss förhoppning om att det skulle bli en förändring och visst blev det så.

NIF fick en pangstart när Oscar Janthe satte ledningsmålet bakom landslagsmålvakten Jon Hedlund efter 1.12. Janthe som för dagen spelade med nya kedjekamrater, Ahrén och Ohlström, skapade flera fina chanser under matchens gång. Hemmalaget såg påkopplade ut från start och nyförvärvet Oscar Kristensen var redan vid första bytet nära på att skriva in sig i matchprotokollet efter att ha hittat en diagonalpassning genom Pixbos försvar till Lucas Rigogiannis som tvingar Hedlund i målet med en lång förflyttning för att hinna med skottet.

#91 Oscar Janthe var på spelhumör idag och levererade 1 mål och 1 assist. Foto: ”RG Foto – Media

Gästerna Pixbo såg inte helt påkopplade ut i inledningen av den första perioden både fysiskt och spelmässigt. Visserligen dök det upp ett par lägen men mycket var det av NIF som slarvade i försvarsspelet. Något som återkom flertal gånger under matchen.

Pixbo skulle verkligen få kämpa för att ta sig in i matchen och läget dök upp efter ett bolltapp på offensiv zon av hemmalaget när Gustav Fritzell kunde skjuta sig förbi första täck och hitta luckan bakom Lucas Orrmo i målet för att göra 1–1 efter 8.47. Fler lägen skulle komma för Pixbo som vid något tillfälle fick stå helt fri framför Orrmo och ta 2–3 returer men Orrmo stod emot bra. I stället skulle bollen bokstavligen studsa NIF:s väg när Jesper Lindström får bollen efter en tilltrasslad situation och väljer att gå på eget avslut som hittar bortre krysset, precis en centimeter ovanför Hedlunds högra hand.

Den första perioden skulle avslutas med ett powerplay för hemmalaget som fick en chans att utöka sin ledning. Trotts ett bra spel så hängde Pixbo på bra i försvarsspelet och stängde ner många skott. NIF som har förbättrats en aning i powerplay fick inte riktigt till det.

Den andra perioden gick helt klart till Pixbo som visade sina offensiva kvalitéer och fysiska spel. Foto: RG Foto – Media

Den andra perioden kom Pixbo ut som ett annat lag. Delvis tack vare en bra start då Jesper Lindström blir utvisad och då passade gästerna på att ta vara på läget. Pixbo som är ett de hetaste lagen i powerplay utnyttja verkligen läget och kvitterade till 2–2 efter 29 sekunder. Pixbo kom ut starkare och med en tydligare gameplan för att vända på matchbilden. Bollarna kastades in framför Orrmo i målet och gästerna kom till fler avslut men där NIF var starka på andrabollarna. Orrmo fick verkligen jobba i den andra perioden och gjorde återigen en sådan match där spelarna får tacka Orrmo för att de inte låg under tidigt i den andra perioden. Något som helt klart stod ut för NIF mot tidigare matcher är spelet framför mål och hur de räddade upp returerna som dök upp framför Orrmo.

Oscar Janthe var på spelhumör när han testade skott från flera håll och kanter. Det skulle till slut resultera till att NIF återigen tog ledningen när Janthe testar skott från nästintill halva plan och Niklas Ohlström styr in skottet läckert bakom en chanslös Hedlund i målet. Om det var ett skott eller en passning är det fortfarande oklart men mål var det och NIF var i förarsätet. Gästerna var inte helt nöjda med situationen och de släppte verkligen loss. Formationen Weissbach, Johansson och Fritzell växlade upp ett par nivåer. De hade verkligen tryck på NIF som inte fick bort bollen från egen planhalva och Weissbach kunde sno åt sig bollen från offensivt hörn och hittar Johansson framför målet som hittar en liten lucka bakom Orrmo för att kvittera till 3–3 efter 7.03.

Bägge lagen skulle sedan få ett par chanser men där målvakterna stod för fina prestationer. NIF som såg ut att bryta Pixbos framfört och försöka styra matchen som i den första perioden men får ett bakslag när laget åker på en tvåminutersutvisning pga. för många spelare på plan. Pixbo kunde bara tacka och ta emot när det knappt hinner gå 1 minuter i deras powerplay för att för första gången i matchen ta ledningen. 3–4 står det sig perioden ut.

#29 Markus Jonsson hade helt klart en händelserik sista period som stod för 3 assist under matchen och var nära på att kvittera med sekunden kvar av matchen. Foto: Per Wiklund

I den tredje perioden får sig NIF en kalldusch inledningsvis när Pixbo utökar sin ledning efter en kontring där Weissbach hittar det bortre krysset bakom Orrmo.  3–5 för gästerna och tuffa uppförsbacken för NIF blev allt brantare. Hemmalaget skulle däremot få med sig en utvisning när Pixbo får en utvisning för felaktigt byte. Återigen powerplay för NIF och ett läge för att reducera – då skulle Lucas Rigogiannis ta saken i egna händer när han stegar fram och avlossar en projektil som hittar första krysset bakom Hedlund för att göra 4–5 efter 3.04.

Matchen skulle stå och väga fram och tillbaka tills det återstår 4 minuter av matchen när gästernas lagkapten Gustav Fritzell sätter 4–6 retfullt bakom Orrmo efter en spadvändning.
Noterbart är att Oskar Weissbach varit inblandad bakom 5 av gästernas mål. Detta fick tränaren Hedstål att ta en timeout för att sedan spela 6 mot 5 för att jaga en kvittering.

Det skulle gå fort och hemmalaget fick in en reducering efter ett magiskt pass från Markus Jonsson över till Jesper Lindström som bara kan lägga in bollen i öppet mål. Med 3 minuter kvar av matchen så fick hemmalaget åter en möjlighet att spela 6 mot 5 och återigen var det Lucas Rigogiannis som testar skott från nästintill halva plan som hittar sig bakom det bortre krysset. Matchen var kvitterad och många såg nog att det skulle gå till förlängning. Efter hemmalagets kämpainsats för att kvittera så rasade allt när ett felaktigt byte fick Jonsson att spela bollen till Pixbo som då fick ett läge mot ett oförberett försvar och kunde då sätta 6–7 med lite mer än 2 minuter kvar av matchen genom Arvid Äse.

Gästerna hann samla sig och kunde då stänga igen i slutminuterna för att knipa åt sig en blytung seger. Tufft för hemmalaget som i sin helhet gör en bra prestation men där misstagen blir kostsamma i slutändan.

10 Gustav Lindström var åter tillbaka i spel efter att ha varit borta en längre tid pga. skada. Nu finns han återigen med i matchtruppen och stod för en fin insats mot Pixbo. Foto: RG Foto – Media

NIF har de senast 4 matcherna spelat mot de bästa lagen i serien och stört lagen vid många tillfällen. Det är ingen nykomling som ser till att ”parkera bussen” i 50 minuter för att enbart gå på kontringar utan det bjuds på mycket fart och intensitet. Målproduktionen har även där förbättrats men det finns fortfarande lägen där avsluten behövts bli lite bättre. Det kanske har blivit så mer mot topplagen och nu återstår det att se om det är ett problem mot lagen lite längre ner i tabellen.

Nu står man inför ett ”lättare” spelschema samtidigt som konkurrenterna har topplagen kvar att möta. Det innebär att Nykvarn fortfarande ligger på en tolfte plats men det kan lika gärna vända om ett par omgångar.

Nästa match spelar NIF mot AIK den 20 januari kl. 13.00 i Solnahallen.
Matchen går att se här via Expressen tv:

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 januari 2024 23:21
Senast uppdaterad: 14 januari 2024 23:21

En ledare på isen: ”Kändes rätt”

Mimmi Gill

Mimmi Gill, assisterande lagkapten för SSK:s damlag, har gjort 14 matcher i SDHL och vet vad som väntar i matcherna mot HV71 Foto: Patric Gill

20-åriga Mimmi Gill med VIK Västerås HK Ungdom som moderklubb gör sin första säsong i Södertälje Sportklubb. Trots sin ringa ålder har hon redan hunnit med flertalet matcher på högsta nivån i Sverige.

Inför den här säsongen lämnade den unga centern Värmlands-klubben Färjestad för att istället skriva på för SSK och deras satsning mot SDHL.

-Jag blev kontaktad av Robert Johansson och Lars Hymander. Jag kände att SSK var en intressant klubb att flytta till med deras satsning på damlaget, det kändes rätt, säger Mimmi om flytten till SSK.

Du fick ett A på bröstet. Ser du dig själv som en ledare?

-När jag spelade i Västerås var jag assisterande kapten mitt sista år där. Sedan var jag kapten i ungdomslandslaget när jag var yngre. Jag ser absolut att jag på något sätt har en ledande roll. Stöttar och visar vägen för de yngre i alla fall.

Mimmi beskriver sig själv som en skridskostark spelare som gärna går in i närkamperna. Som center i laget tar hon mycket tekningar, både offensivt och defensivt. Något som blir viktigare ju längre matcherna lider.

För en lång match blev det i lördags då SSK avgjorde först i den 6:e förlängningsperioden. Då gäller det att stålsätta både kropp och huvud.

-Det är pannben, det är det handlar om i slutet. Men absolut jobbigt. Vi fick ju in mat emellan i pauserna, så vi fick in snabb energi.

Är det den klassiska pizzaslicen som gäller då? Det har man ju sett i slutspelstider att spelare får i pauserna.

-Haha, det har jag också sett. Tyvärr fick vi inte det, vi fick delicatobollar och kexchoklad.

SSK hade tre tuffa matcher mot Färjestad men Mimmi Gill reste sig tillsammans med resten av laget och stod till slut upp som vinnare Foto: Patric Gill

Mimmi Gill kom inför den här säsongen till SSK från just Färjestad som de mötte i semifinalen. Innan dess hade hon under samma säsong i tolv matcher representerat Göteborg HC i SDHL. Men laget lades ner och Mimmi hamnade åter i Färjestad som hon hade spelat i fyra säsonger tidigare.

-Jag hade faktiskt lämnat Göteborg innan det lades ner, nämner Mimmi men klargör att skillnaden på näst högsta serien och högsta i svensk damhockey är stor.

-Det är jättestor skillnad. I allt, det är absolut roligare att få spela lite i SDHL och få upp tempot. Så det är något som jag absolut vill göra igen.

Läs även: Gjorde GWG: ”En häftig känsla”

Kändes det extra speciellt att möta din gamla klubb och lagkamrater i Play off?

-Jag ser det som vilken match som helst, man kanske är lite extra nervös innan matchen men när väl pucken släpps så är det ju bara en hockeymatch.

Den 20-åriga centern från Västerås har även den här säsongen fått prova på lite spel i SDHL. I oktober var hon inlånad i två matcher av Brynäs.

-De hade några skadade och sjuka så jag fick möjligheten, vilket jag gärna tog. Det var riktigt kul att få uppleva och det är ett fint lag, spelade två riktigt roliga matcher mot MoDo och Luleå.

Hur skulle dagens SSK damlag klara sig i SDHL tror du?

-Det skulle absolut vara tufft de första matcherna för vi är ju inte vana vid tempot, men tror att vi skulle kunna komma in i det. Det kommer vi ju få testa på nu på torsdag när vi möter HV71. De har ju spelat hela säsongen i SDHL-tempo.

Kan du se en fortsättning för dig i SSK?

-Det kommer efter säsongen, just nu är det bara fokus på att försöka ta sig upp till SDHL.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 10:39
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 10:51

Kommunen lanserar ny tjänst för att förbättra socialtjänsten

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun tar ett steg framåt genom att introducera Första Linjen stöd, en ny tjänst som syftar till att göra det enklare för invånare att få stöd från socialtjänsten utan utredning.

Den 1 mars införs Första Linjen stöd som en del av Södertälje kommuns nya satsning för att förbättra tillgängligheten till socialtjänsten. Målet är att komma närmare målgrupperna och erbjuda hjälp och stöd innan problemen växer sig för stora.

– Vi behöver utveckla socialtjänsten och i högre grad satsa på förebyggande arbete, säger Viktoria Larsson som blir ny verksamhetschef för första linjens socialtjänst.

(Annonslänk)

Genom Första Linjen stöd kommer socialtjänsten att fokusera på förebyggande arbete, inklusive uppsökande verksamhet för ungdomar, föräldrastöd, familjerätt och stöd till både våldsutsatta och förövare. Många kommer att kunna få stöd utan att behöva gå igenom en formell biståndsprövning, både individuellt och i grupp.

Denna satsning är det första steget i ett långsiktigt utvecklingsarbete för Södertälje kommuns socialtjänst. Det kommer att skapa en stabil grund och förberedelse inför den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft. Den nya lagen kommer att betona en mer tillgänglig och förebyggande socialtjänst.

– Vi vill vara väl förberedda när den nya lagen träder i kraft för att leva upp till de nya direktiven. Vår ambition är att vår nya organisation snabbare ska kunna ge insatser som inte kräver biståndsbedömning, men även vägleda personer i behov av mer omfattande stöd till att hamna rätt från början och säkerställa att de får den bästa hjälpen, säger Viktoria Larsson.

För de som behöver mer omfattande stöd kommer barn- och ungdomsverksamheten samt vuxenenheten fortsätta att erbjuda sina tjänster. Detta inkluderar hantering av orosanmälningar, utredningar och biståndsprövning, precis som tidigare.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:12

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors