Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Mordet på 41-åring: Skytten dömd, flera friade

Atal

Foton: Ur polisens förundersökning.

Totalt stod 13 män åtalade för inblandning i mordet på en 41-åring i Ronna. Nu har domen fallit mot fyra av dem, inklusive skytten som döms till flera år i fängelse.

Det var den första oktober 2022 som en 41-årig man, utan några kriminella kopplingar, sköts till döds på Enhörnaleden i Ronna av en person på en elsparkcykel. Incidenten, som tros ha varit en felskjutning, resulterade i åtal mot 13 personer.

Motivet tros vara en hämndaktion för mordet på en 19-åring vid Rösbergas Fritidsgård som ägde rum dagen före, enligt kammaråklagaren Markus Hankkio. Nyckelbevis inkluderar de misstänktas rörelser, chatkonversationer och det misstänkta vapnet som hittades i ett garage i Lina Hage.

Mördaren fångas på bild körandes i riktning mot Lina, precis efter dödsskjutningen. Foto: Polisen.

En 17-åring man som misstänks vara äldre än vad han uppger, tros ha varit skytten när 41-åringen sköts till döds när han var påväg till vänner. De tolv andra personerna har åtalats för att på olika sätt ha hjälpt till före eller efter mordet, eller för att de underlåtit att informera polisen om planerna.

I åtalet spelar den anklagade skyttens ålder en avgörande roll för straffets utformning. Åklagaren begärde livstidsstraff och hävdade att den anklagade var över 18 år vid tidpunkten för mordet. Tingsrätten har dock bedömt att även om det verkar sannolikt att han var äldre än vad folkbokföringen indikerar, är detta inte tillräckligt bevisat. Därför finns det ett juridiskt förbud mot att döma honom till livstids fängelse.

De flesta misstänkta frias helt, men fyra av de totalt 13 åtalade döms i tingsrätten.

Enligt domstolen saknades det bevis för att flera av de åtalade personer var medvetna om att ett mord hade begåtts. Deras handling, att de efter mordet samlades och tog in på Scandic hotell i Täby, anses inte vara en del av en förutbestämd brottsplan, vilket åklagaren och polisen tidigare hävdat.

I gruppen av dömda ingår den person som sköt skotten, som får nio år och sex månaders fängelse för mord. Ytterligare två personer åtalas som medgärningsmän eller medhjälpare, och en tredje för grovt skyddande av brottsling samt grovt vapenbrott.

En 26-årig man från Linköping döms till sju år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och stämpling till mord. En annan 26-åring blir frikänd från mordanklagelser men döms för misshandel, vilket resulterar i ett tio månader långt fängelsestraff.

En 18-årig person döms för grovt skyddande av brottsling med påföljden av tio månaders ungdomsövervakning.

De andra nio som stod åtalade frias från anklagelserna

Efter mordet på 41-åringen i Ronna, tog de misstänka personer in på hotell i Täby där de fångades av hotells övervakningskameror. Foton: Ur polisens förundersökning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 januari 2024 15:10
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 16:38

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Företaget korad till Årets Cityföretag vid Södertäljegalan

City

Foto: Södertälje City

Under tisdagskvällen hyllades det lokala näringslivet vid Södertäljegalan, där ICA Kringlan korades till Årets Cityföretag 2023. Denna utmärkelse betonar vikten av framstående lokala företag.

Södertäljegalan, som ägde rum under tisdagen, är en årlig tillställning som syftar till att stärka det lokala företagsklimatet och lyfta fram företag och personer som bidrar positivt till Södertäljes samhälle. Galan arrangerades gemensamt av Södertälje Kommuns Näringslivsavdelning och Företagarna Södertälje-Nykvarn.

Under evenemanget, som är en del av Södertälje Företagardag, tilldelades ICA Kringlan utmärkelsen Årets Cityföretag. Butiken, belägen i shoppingområdet Kringlan, vann priset i konkurrens med andra framstående lokala verksamheter, inklusive klädbutiken Johnells och Caesars American & Italian Kitchen, en populär restaurang vid Stora Torget.

Utmärkelsen är en erkänsla av ICA Kringlans betydande insatser och dess roll i att förbättra handelsmiljön i stadskärnan. Denna framgångsrika kväll fortsätter att stärka Södertäljes rykte som en stad som värdesätter och stödjer sitt lokala näringsliv.

Juryns motivering:
Årets Cityföretag prisas för sin förmåga att erbjuda personlig och kompetent service som sätter individen i centrum. Med stort hjärta för kundens behov skapas långvariga och positiva relationer med stadskärnans besökare.

Den positiva andan genomsyrar hela företaget – och lika mycket som man brinner för kunden brinner man också för hela staden och dess välmående. Engagemanget är stort i att skapa gemenskap och delta i aktiviteter som är öppna för alla. På så vis förmedlar man Södertäljeandan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 09:47
Senast uppdaterad: 17 april 2024 09:47

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors