Företag i fokus:

Nykvarns drömstart slutade i storförlust

NIF

Det blev en tuff kväll för #27 Kevin Rigogiannis och NIF mot mästarna. Rigogiannis som stod för ett mål i dagens match hade bud på mer. Foto: Roland Osbeck

NIF inleder året med ett tufft spelschema där de ställs mot Storvreta, Pixbo och Växjö. Med andra ord möter de motstånd som befinner sig på topp 4 placering i tabellen.

Inför dagens match mot Storvreta så fanns Hampus Ahrén med från start efter en fotskada som höll honom borta från spel i hemmamatchen mot Falun. En spelare som är fortsatt med på skadelistan är kaptenen Karljohan Ahlroth, som även saknades mot Falun, får i stället ge över kaptensbindeln till backklippan Markus Jonsson.

Dagens match spelades inför över 2000 åskådare i IFU Arena i Uppsala. Storvreta som har ett bra hemmasnitt i publikligan fick en extra skjuts till dagens match då Storvretacupen spelades samtidigt och därmed lockat en hel del publik inför dagens drabbning.

NIF såg pigga ut inledningsvis och vann många närkamper mot ett Storvreta som inte bjöds på någonting. Det var ett Storvreta som inte var helt påkopplade från start och gjorde en mindre bra insats, vilket också har speglats andra matcher under säsongen. NIF som hittade fint kombinationsspel och testade hemmalagets Måns Parsjö i målet.

Nykvarn skulle få en fin start på den första perioden när Oscar Janthe klev fram och satte 1–0 efter en frislagsvariant. Sebastian Thorberg ville inte vara sämre när han från ingenstans satte 2–0 bakom Parsjös första kryss. Det som redan då var en drömstart för NIF blev bara bättre när Lucas Rigogiannis fick skjuta in 3–0. Det var helt klart en chockstart för hemmalaget som hemmapubliken inte kände igen. 

#77 Tobias Gustafsson visade vägen och kvitterade tillställningen. Samtidigt så passerade Gustafsson 300 poäng i SSL. Foto: Per Wiklund

Storvreta hann resa sig och reducera till 3–2 innan den första perioden tog slut som sedan skulle ta över totalt. Det skulle dock dröja fram till 13:33 i den andra perioden när Storvretas kapten Tobias Gustafsson kvitterade till 3–3. NIF som hade en ledning halva matchen fick ett par chanser att utöka ledningen men fick inte riktigt till avsluten mot en för övrigt bra målvaktsinsats av Parsjö i hemmakassen.

Hemmalaget som såg snabbare ut i omställningarna och hade ett par ramträffar både i första och andra perioden fick till slut utdelning och oj om det gick fort. Bara 5 minuter efter Gustafssons kvittering stod det hela 8–3 till hemmalaget som gick in i pausvila med en komfortabel ledning. NIF som stod emot bra halva matchen fick se sina misstag stå sig dyrt när bolltappen på offensiv zon gav Storvreta mer luft under vingarna. 

#67 Laban Blomkvist fick spela sista perioden mot Storvreta och fick 10 skott på sig. Något som inte går att säga så mycket om då det bjöds på en hel del mål. Foto: Roland Osbeck

Inför den sista perioden fick målvaktsjätten Lucas Orrmo kliva åt sidan för att göra plats åt den unge Laban Blomkvist. Orrmo som gör flera avgörande räddningar går inte att belasta för målen som trillar in. Blomkvist som gör sin andra säsong i Nykvarn får chans till speltid och ett försök för att bryta Storvretas momentum.

NIF valde att tidigt i den sista perioden plocka ut målvakten för spel 6 mot 5. Det skulle snabbt få utdelning när Kevin Rigogiannis slår in bollen i princip i öppet mål efter en fenomenal assist av Ahrén som ställer Storvretas försvar. Det skulle dock inte vara starten för en comeback då misstag och slarv av gästerna fick i stället se på när Storvreta utökar till 11–4.  I detta skede så väljer NIF att försöka hålla ner siffrorna då man vet om att målskillnaden är avgörande om det skulle hamna i en sådan situation i tabellen.

#23 Hampus Ahrén stod för 1 mål och 1 assist mot sin tidigare klubb som han lämnade 2021. Foto: Roland Osbeck.

Hampus Ahrén kunde reducera med mindre än 7 minuter kvar av den sista perioden till 11–5. Resultatet skulle dock skrivas till 13–5 efter att Storvreta gjort ett par enklare mål. Ahrén som stod för en fin prestation tillsammans med formationen Janthe, bröderna Rigogiannis och Orrmo i målet. Det som hade kunnat bli en rejäl skräll blev i stället en tuff start på året. Det var väntat att Storvreta skulle resa sig, frågan var bara när det skulle ske och hur Nykvarn skulle svara på det.

I och med denna förlust så står Nykvarn kvar på en elfte plats i tabellen men kan efter morgondagens match mellan AIK och Thorengruppen trilla ner på en tolfte plats med 2 poäng framför Karlstad som ligger på nedflyttningsplats. Framöver så väntar tabelltrean Växjö på bortaplan.

Matchen går att se via Sportexpressen TV här

Nästa hemmamatch för Nykvarn spelas söndagen den 14 januari kl. 16:00 i Furuborghallen.
Biljetter går att köpa här

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 januari 2024 15:54
Senast uppdaterad: 4 januari 2024 15:54

INSÄNDARE: Även ungdomarna i Hovsjö är vår framtid

Joakim-Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet gruppledare
Foto: Shamash Oyal

All politik handlar om hur och vad man prioriterar, vad man anser är viktigt för Södertäljes framtid och vilka verksamheter man vill satsa pengar på eller inte. Att partierna i kommunfullmäktige har olika prioriteringar var tydligt i debatten i måndags (29/4) när vi gick igenom Södertälje kommuns årsredovisning för 2023.

Boel Godner (S) gick först upp och slog sig för bröstet om hur bra det går för Södertälje där kommunförvaltningen hade ett överskott på 194,5 miljoner och att kommunens bolag gemensamt gjorde en vinst på 412,1 miljoner, som till en stor del beror på att vi sålde av Telge Energi.

Därefter följde en kavalkad av de styrande (S, M, MP) personer som gick upp i talarstolen och berömde sig själva, även oppositionspartierna gick upp och pekade på en del brister och talade om vilka prioriteringar de hade valt att göra om de fick bestämma, ungefär så som en debatt om pengar brukar se ut. 

Men när det var min tur så steg temperaturen i salen.

För jag valde att tala om hur ungdomarna i Hovsjö prioriteras, eller rättare sagt inte prioriteras, och det var inte populärt hos majoriteten, i synnerhet inte hos Alexander Rosenberg (M). 

Jag och Simon Isso som är vår representant i utbildningsnämnden och kultur & fritidsnämnden åkte och besökte Hovsjö fritidsgård den 25 april och blev chockade! 

Ungdomar i Hovsjö i samråd med Granberg och Isso under Realistpartiets besök den 25 april
Foto: Shamash Oyal

”Fritidsgården” som ligger i Hovsjöhub är ett rum med en toalett, det finns inget kök eller vatten, ungdomarna har själva byggt en bänk med ett kylskåp under och man har en vattendunk som man fyller på inne på toaletten om någon vill göra te eller kaffe.

Under vårt besök så pratade vi även med Röda Korset som har en lokal i Hovsjöhub, och biblioteket som nu även agerar fritidsgård för de allra yngsta som hänger där efter skolan, alla var bedrövade över hur illa det var och hur svikna de känner sig av kommunen.

”Åren går och inget händer, för de är inte prioriterade (viktiga) helt enkelt”

I lördags var det cirka 90 ungdomar på ”gården”, en toalett och ett rum att hänga i, samtidigt finns det stora tomma ytor i fastigheten och till och med färdiga ritningar på hur dessa skulle kunna nyttjas genom en enkel invändig ombyggnation och därmed skapa en riktigt fin samlingsplats för ungdomarna. Men åren går och inget händer, för de är inte prioriterade (viktiga) helt enkelt

Samtidigt så har man byggt en fritidsgård i Ronna för 100 miljoner med all tänkbar lyx.

När vi talar med ungdomarna i Hovsjö så är de förbannade, de känner sig bortglömda och svikna av politiken. När vi berättar att politiker påstår att gården i Ronna även är till för dem så blir de ännu argare, citat: ”Tror de på riktigt att vi i Hovsjö kommer att åka till gården i Ronna? – Aldrig!”

Fontän, som kan bidra till en trevlig mötesplats i Hovsjö, har varit ur drift ett bra tag.
Foto: Privat

Alexander Rosenberg (M) faktiskt hånade mig i debatten och sa att han talar om en budget på 7,5 miljarder kronor och viktiga strategiska frågor medan jag står och pratar om att det ”saknas en vattenkran i Hovsjö”.
Snacka om att förminska situationen i Hovsjö och vikten av att ta hand om våra ungdomar!

Jag blev naturligtvis förbannad och svarade att det knappast finns något viktigare att tala om än vår framtid. Det vill säga våra ungdomar i Södertälje och att även de ska vara av högsta prioritet, även om de råkar bo i Hovsjö.

Med en budget på över sju miljarder och sammanlagda vinster i kommunen med bolagen på över 606 miljoner så hade i alla fall Realistpartiet prioriterat att lösa en fungerande mötesplats för unga även i Hovsjö – Det är i alla fall för oss strategiskt viktiga frågor! 

Joakim Granberg
Simon Isso
Realistpartiet – Södertäljes lokalparti

En scen bredvid fontänen har monterats bort
Foto: Privat

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 20:30
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 20:18

Polishelikopter attackerad med laser – tre personer gripna

polishelikopter

Arkivbild, Shamash Oyal

En polishelikopter attackerades med en laserattack under en utredningsinsats i Södertälje på torsdagskvällen. Tre personer har gripits i samband med händelsen.

På torsdagskvällen cirkulerade en polishelikopter över Södertälje under en längre period. Till Telgenytt berättade polisen att man då genomförde ett utredningsarbete. Nu framkommer det uppgifter om att polishelikoptern utsattes för en attack med grön laser i samband med torsdagskvällens flygning över Södertälje.

(Annonslänk)

Helikopterbesättningen kunde snabbt identifiera varifrån lasern kom, vilket ledde polisen till en bostad i Bergvik. Där greps två personer i trettioårsåldern samt en person i tjugoårsåldern misstänkta för luftfartssabotage, ett brott som i Sverige kan leda till upp till fyra års fängelse. Om brottet bedöms som grovt kan straffet öka till mellan två och tio års fängelse, eller i särskilt allvarliga fall, livstids fängelse.

– En polishelikopter cirkulerade i Södertälje, under en vanlig kontroll besköts helikoptern med grönlaser. Tre personer gripna och de anhölls senare under kvällen för grovt luftfartssabotage, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

De anhållna var fortfarande i polisens förvar på fredagseftermiddagen. Enligt svensk lag måste åklagaren besluta om häktningsframställan senast tredje dagen efter det att anhållningsbeslutet utfärdats. Denna incident har väckt stor uppmärksamhet kring säkerhetsriskerna för flygoperationer orsakade av laserstrålar.

– De tre personer som anhölls är 25 och 30 års åldern, säger polisen till Telgenytt på fredagseftermiddagen.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 16:02
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 16:17

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors