Företag i fokus:

Annons

Nykvarns drömstart slutade i storförlust

NIF

Det blev en tuff kväll för #27 Kevin Rigogiannis och NIF mot mästarna. Rigogiannis som stod för ett mål i dagens match hade bud på mer. Foto: Roland Osbeck

NIF inleder året med ett tufft spelschema där de ställs mot Storvreta, Pixbo och Växjö. Med andra ord möter de motstånd som befinner sig på topp 4 placering i tabellen.

Inför dagens match mot Storvreta så fanns Hampus Ahrén med från start efter en fotskada som höll honom borta från spel i hemmamatchen mot Falun. En spelare som är fortsatt med på skadelistan är kaptenen Karljohan Ahlroth, som även saknades mot Falun, får i stället ge över kaptensbindeln till backklippan Markus Jonsson.

Dagens match spelades inför över 2000 åskådare i IFU Arena i Uppsala. Storvreta som har ett bra hemmasnitt i publikligan fick en extra skjuts till dagens match då Storvretacupen spelades samtidigt och därmed lockat en hel del publik inför dagens drabbning.

NIF såg pigga ut inledningsvis och vann många närkamper mot ett Storvreta som inte bjöds på någonting. Det var ett Storvreta som inte var helt påkopplade från start och gjorde en mindre bra insats, vilket också har speglats andra matcher under säsongen. NIF som hittade fint kombinationsspel och testade hemmalagets Måns Parsjö i målet.

Nykvarn skulle få en fin start på den första perioden när Oscar Janthe klev fram och satte 1–0 efter en frislagsvariant. Sebastian Thorberg ville inte vara sämre när han från ingenstans satte 2–0 bakom Parsjös första kryss. Det som redan då var en drömstart för NIF blev bara bättre när Lucas Rigogiannis fick skjuta in 3–0. Det var helt klart en chockstart för hemmalaget som hemmapubliken inte kände igen. 

#77 Tobias Gustafsson visade vägen och kvitterade tillställningen. Samtidigt så passerade Gustafsson 300 poäng i SSL. Foto: Per Wiklund

Storvreta hann resa sig och reducera till 3–2 innan den första perioden tog slut som sedan skulle ta över totalt. Det skulle dock dröja fram till 13:33 i den andra perioden när Storvretas kapten Tobias Gustafsson kvitterade till 3–3. NIF som hade en ledning halva matchen fick ett par chanser att utöka ledningen men fick inte riktigt till avsluten mot en för övrigt bra målvaktsinsats av Parsjö i hemmakassen.

Hemmalaget som såg snabbare ut i omställningarna och hade ett par ramträffar både i första och andra perioden fick till slut utdelning och oj om det gick fort. Bara 5 minuter efter Gustafssons kvittering stod det hela 8–3 till hemmalaget som gick in i pausvila med en komfortabel ledning. NIF som stod emot bra halva matchen fick se sina misstag stå sig dyrt när bolltappen på offensiv zon gav Storvreta mer luft under vingarna. 

#67 Laban Blomkvist fick spela sista perioden mot Storvreta och fick 10 skott på sig. Något som inte går att säga så mycket om då det bjöds på en hel del mål. Foto: Roland Osbeck

Inför den sista perioden fick målvaktsjätten Lucas Orrmo kliva åt sidan för att göra plats åt den unge Laban Blomkvist. Orrmo som gör flera avgörande räddningar går inte att belasta för målen som trillar in. Blomkvist som gör sin andra säsong i Nykvarn får chans till speltid och ett försök för att bryta Storvretas momentum.

NIF valde att tidigt i den sista perioden plocka ut målvakten för spel 6 mot 5. Det skulle snabbt få utdelning när Kevin Rigogiannis slår in bollen i princip i öppet mål efter en fenomenal assist av Ahrén som ställer Storvretas försvar. Det skulle dock inte vara starten för en comeback då misstag och slarv av gästerna fick i stället se på när Storvreta utökar till 11–4.  I detta skede så väljer NIF att försöka hålla ner siffrorna då man vet om att målskillnaden är avgörande om det skulle hamna i en sådan situation i tabellen.

#23 Hampus Ahrén stod för 1 mål och 1 assist mot sin tidigare klubb som han lämnade 2021. Foto: Roland Osbeck.

Hampus Ahrén kunde reducera med mindre än 7 minuter kvar av den sista perioden till 11–5. Resultatet skulle dock skrivas till 13–5 efter att Storvreta gjort ett par enklare mål. Ahrén som stod för en fin prestation tillsammans med formationen Janthe, bröderna Rigogiannis och Orrmo i målet. Det som hade kunnat bli en rejäl skräll blev i stället en tuff start på året. Det var väntat att Storvreta skulle resa sig, frågan var bara när det skulle ske och hur Nykvarn skulle svara på det.

I och med denna förlust så står Nykvarn kvar på en elfte plats i tabellen men kan efter morgondagens match mellan AIK och Thorengruppen trilla ner på en tolfte plats med 2 poäng framför Karlstad som ligger på nedflyttningsplats. Framöver så väntar tabelltrean Växjö på bortaplan.

Matchen går att se via Sportexpressen TV här

Nästa hemmamatch för Nykvarn spelas söndagen den 14 januari kl. 16:00 i Furuborghallen.
Biljetter går att köpa här

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 januari 2024 15:54
Senast uppdaterad: 4 januari 2024 15:54

Två Södertäljebor åtalas för förberedelse till mord

nykoping

Foto: Polisenes förundersökning

I fjol drabbades Nyköping av en serie våldsamma händelser. Nu kopplas två Södertäljebor till två explosioner vid två olika bostadshus efter att de stoppats av polisen, som fann en termosbomb i bilen.

Under hösten 2023 drabbades Nyköping av en flera våldshändelser som inkluderade två explosioner och skottlossning. Två explosioner vid olika bostadshus och en termosbomb som hittades i en bil har lett till att två personer från Södertälje nu står åtalade, misstänkta för förberedelse till mord samt allmänfarlig ödeläggelse.

En man i 20-årsåldern, ursprungligen från Egypten och bosatt i Södertälje, samt en annan pojke i 15 års ålder från Järna, greps av polis i Nyköping med en bomb i bilen.

Termosbomben som polisen hittade i Södertäljebornas fordon i Nyköping.
Foto: Ur polisens förundersökning

Polisens utredning pekar på att den yngre personen misstänks för flera explosioner som ägde rum i Nyköping. Bland annat den 31 augusti, där en bomb placerades utanför en villadörr. Innan gärningsmannen lämnade den tända bomben, knackade han på dörren och flydde sedan från platsen.

Explosionen orsakade omfattande skador på byggnaden, och på adressen var en 30-årig person skriven och som blev skjuten fyra dagar tidigare, men befann sig inte i bostaden vid tillfället för detonationen, och ingen person skadades.

Strax efter midnatt, den 19 september, placerar gärningsmannen bomben precis vid dörren till bostaden.
Foto: Ur polisens förundersökning

Den misstänkte 15-åringen, som greps i Nyköping, anses även av polisen vara ansvarig för en annan explosion utanför en villa i Glasberga, Södertälje, den 25 augusti 2023.

Misstänks för ett tredje bombdåd den 19 september 2023.

I samband med det senaste dådet i Nyköping kunde polisen genom chattkonversationer se hur de misstänkta planerade handlingen, inklusive instruktioner om att ta med en hammare för att bryta sig in genom en port samt detaljer om vilken våning och vilken dörr där termosbomben skulle placeras.

Kort efter att en bomb detonerade på Sankt Annegatan den 19 september i Nyköping, greps Södertäljeborna i ett fordon cirka en halv kilometer från brottsplatsen, efter att en inringare larmat polisen om en maskerad person i trapphuset. I bilen upptäcktes ytterligare en termosbomb i en vit plastpåse, som misstänks ha varit avsedd för placering vid en annan adress.

Den 20-årige och den 15-årige pojken åtalas nu misstänkta för förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott i hanteringen av explosiva varor.

BILDEXTRA / TV: Bomb placerad utanför villaentré

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 16:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 15:46

INSÄNDARE: Inför obligatorisk utbildning för inköpsrätt

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet. 2e vice ordförande Telge inköp.
Foto: Alexander Isa

Inom Södertälje kommuns alla verksamheter med de kommunala bolagen inkluderat så finns det en mängd personer som har rätt att beställa varor och tjänster inom ramen för sin specifika budget. Då trodde åtminstone jag att alla dessa personer visste vad det höll på med och hade någon form av utbildning med tanke på att vi köper varor och tjänster för över 3 miljarder kronor årligen.

Men på vår interna styrelseutbildning fredag 23 februari så fick jag veta att så är inte fallet, några har visserligen valt att gå den utbildning som Telge inköp erbjuder alla som vill inom den kommunala verksamheten, men många avstår utbildningen för att de troligen anser sig kunna allt de behöver inom inköp och hur en upphandling ska gå till för att undvika misstag.
Så är det uppenbarligen inte, och det är mer komplicerat än så.

Låt mig ta ett lite roligt men tydligt exempel som kanske ger er en större förståelse för problematiken med hur viktigt det är att man är övertydlig med vad man vill ha innan man skickar i väg en order till Telge inköp.

Exempel: Du beställer en apa och förväntar dig att få en schimpans, men i själva verket får du en gorilla… Båda är apor men skillnaden är enorm! – Vems är felet?

Det är oerhört viktigt att man är specifik i vad man vill ha och vilka krav man ställer på produkten eller tjänsten innan man skickar även order om en upphandling till Telge inköp, när det blir fel så kostar det pengar.

”Det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel”

Senast förra veckan så tog vi del av en beställning som blev fel – Ska inte peka ut någon specifik men kan konstatera att det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel i mått för installation, de gick ej att returnera och får nu kasseras = en dryg miljon kronor till soptippen! 
Det är skattebetalarnas pengar som hade kunnat användas till betydlig bättre saker.
Vems är felet? -Jag skulle gissa att beställaren inte har varit tydlig med att specificera mått och exakt funktion på det han eller hon ville ha, jag har svårt att tro att en uppköpare på Telge inköp beställer fel saker på pin tji utan har helt enkelt utgått ifrån den information som levererats och uppenbarligen har informationen varit undermålig.

Därav anser Realistpartiet att alla personer inom Södertäljes kommun och dess bolagsverksamheter som får förtroendet att hantera skattemedel till att köpa in varor och tjänster måste gå den utbildning som erbjuds av Telge inköp, utbildningen ska vara obligatoriskt om man vill hantera inköp av varor och tjänster.

Vi är övertygade om att om kunskapsnivån ökar hos de personer som har rätt att beställa varor och tjänster så finns det miljontals kronor att spara varje år.

Vi har lämnat in en motion om detta och hoppas på att kommunfullmäktige så snart som möjligt röstar för vårt förslag och inför obligatorisk utbildning för alla inköpare så snart som möjligt.
Det är en investering som kommer att betala sig själv många gånger om.

Joakim Granberg
2e vice ordförande Telge inköp
Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 13:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 13:10

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors