🕝 4 minuter
Nykvarns drömstart slutade i storförlust
Publicerad 4 januari 2024 16:54
Uppdaterad 2 maj 2024 11:15

Det blev en tuff kväll för #27 Kevin Rigogiannis och NIF mot mästarna. Rigogiannis som stod för ett mål i dagens match hade bud på mer. Foto: Roland Osbeck

NIF inleder året med ett tufft spelschema där de ställs mot Storvreta, Pixbo och Växjö. Med andra ord möter de motstånd som befinner sig på topp 4 placering i tabellen.

Inför dagens match mot Storvreta så fanns Hampus Ahrén med från start efter en fotskada som höll honom borta från spel i hemmamatchen mot Falun. En spelare som är fortsatt med på skadelistan är kaptenen Karljohan Ahlroth, som även saknades mot Falun, får i stället ge över kaptensbindeln till backklippan Markus Jonsson.

Dagens match spelades inför över 2000 åskådare i IFU Arena i Uppsala. Storvreta som har ett bra hemmasnitt i publikligan fick en extra skjuts till dagens match då Storvretacupen spelades samtidigt och därmed lockat en hel del publik inför dagens drabbning.

NIF såg pigga ut inledningsvis och vann många närkamper mot ett Storvreta som inte bjöds på någonting. Det var ett Storvreta som inte var helt påkopplade från start och gjorde en mindre bra insats, vilket också har speglats andra matcher under säsongen. NIF som hittade fint kombinationsspel och testade hemmalagets Måns Parsjö i målet.

Nykvarn skulle få en fin start på den första perioden när Oscar Janthe klev fram och satte 1–0 efter en frislagsvariant. Sebastian Thorberg ville inte vara sämre när han från ingenstans satte 2–0 bakom Parsjös första kryss. Det som redan då var en drömstart för NIF blev bara bättre när Lucas Rigogiannis fick skjuta in 3–0. Det var helt klart en chockstart för hemmalaget som hemmapubliken inte kände igen.

#77 Tobias Gustafsson visade vägen och kvitterade tillställningen. Samtidigt så passerade Gustafsson 300 poäng i SSL. Foto: Per Wiklund

Storvreta hann resa sig och reducera till 3–2 innan den första perioden tog slut som sedan skulle ta över totalt. Det skulle dock dröja fram till 13:33 i den andra perioden när Storvretas kapten Tobias Gustafsson kvitterade till 3–3. NIF som hade en ledning halva matchen fick ett par chanser att utöka ledningen men fick inte riktigt till avsluten mot en för övrigt bra målvaktsinsats av Parsjö i hemmakassen.

Hemmalaget som såg snabbare ut i omställningarna och hade ett par ramträffar både i första och andra perioden fick till slut utdelning och oj om det gick fort. Bara 5 minuter efter Gustafssons kvittering stod det hela 8–3 till hemmalaget som gick in i pausvila med en komfortabel ledning. NIF som stod emot bra halva matchen fick se sina misstag stå sig dyrt när bolltappen på offensiv zon gav Storvreta mer luft under vingarna.

#67 Laban Blomkvist fick spela sista perioden mot Storvreta och fick 10 skott på sig. Något som inte går att säga så mycket om då det bjöds på en hel del mål. Foto: Roland Osbeck

Inför den sista perioden fick målvaktsjätten Lucas Orrmo kliva åt sidan för att göra plats åt den unge Laban Blomkvist. Orrmo som gör flera avgörande räddningar går inte att belasta för målen som trillar in. Blomkvist som gör sin andra säsong i Nykvarn får chans till speltid och ett försök för att bryta Storvretas momentum.

NIF valde att tidigt i den sista perioden plocka ut målvakten för spel 6 mot 5. Det skulle snabbt få utdelning när Kevin Rigogiannis slår in bollen i princip i öppet mål efter en fenomenal assist av Ahrén som ställer Storvretas försvar. Det skulle dock inte vara starten för en comeback då misstag och slarv av gästerna fick i stället se på när Storvreta utökar till 11–4.  I detta skede så väljer NIF att försöka hålla ner siffrorna då man vet om att målskillnaden är avgörande om det skulle hamna i en sådan situation i tabellen.

#23 Hampus Ahrén stod för 1 mål och 1 assist mot sin tidigare klubb som han lämnade 2021. Foto: Roland Osbeck.

Hampus Ahrén kunde reducera med mindre än 7 minuter kvar av den sista perioden till 11–5. Resultatet skulle dock skrivas till 13–5 efter att Storvreta gjort ett par enklare mål. Ahrén som stod för en fin prestation tillsammans med formationen Janthe, bröderna Rigogiannis och Orrmo i målet. Det som hade kunnat bli en rejäl skräll blev i stället en tuff start på året. Det var väntat att Storvreta skulle resa sig, frågan var bara när det skulle ske och hur Nykvarn skulle svara på det.

I och med denna förlust så står Nykvarn kvar på en elfte plats i tabellen men kan efter morgondagens match mellan AIK och Thorengruppen trilla ner på en tolfte plats med 2 poäng framför Karlstad som ligger på nedflyttningsplats. Framöver så väntar tabelltrean Växjö på bortaplan.

Matchen går att se via Sportexpressen TV här

Nästa hemmamatch för Nykvarn spelas söndagen den 14 januari kl. 16:00 i Furuborghallen.