🕝 1 minuter
Italienskt lyxmärke vinner strid mot Södertäljeföretag
Publicerad 2 januari 2024 18:58
Uppdaterad 2 januari 2024 18:58

Foto: Pexels

I en nyligen avgjord rättsstrid har italienska lyxmärket Missoni S.p.A. vunnit över ett Södertäljebaserat företag gällande varumärkesintrång. Patent- och registreringsverket (PRV) beslutade att häva registreringen av varumärket MISS ON, vilket pekades ut för att vara förväxlingsbart med Missonis.

Missoni, ett italienskt lyxmärke, har framgångsrikt bestridit registreringen av varumärket MISS ON. Invändaren hävdade att det nya märket var för likt deras tidigare registrerade EU-varumärken, vilket innebar en risk för förväxling.

Missoni innehar ett flertal varumärken med giltighet i Sverige, inkluderande och bestående av ordet MISSONI, som använts i omfattande skala genom samarbeten med bland annat Lindex och återförsäljare över hela landet. De argumenterade att deras etablerade närvaro och användning av varumärket MISSONI i Sverige förstärker risken för förväxling.

Södertäljeföretaget försvarade sitt varumärke MISS ON genom att hävda dess unikhet och låg risk för förväxling. De påpekade skillnaden i stavning och betydelse, där MISS ON översätts till ”Fröken på”, medan Missoni är ett efternamn utan direkt översättning. De framhävde även särskrivningen i webbadressen, miss-on.se. Trots dessa argument anser PRV att likheterna och identiteten mellan varorna var så pass stora att det fanns en förväxlingsrisk och beslutar att häva Södertäljeföretagets registreringen av varumärket MISS ON.

”Vid en samlad bedömning, särskilt med beaktande av identitetenmellan varorna, finner PRV att innehavarens märke uppvisar sådana likheter med det tidigare varumärket att det finns en risk att de kan förväxlas.”, skriver PRV i beslutet.

Dela artikeln