Företag i fokus:

Kraftig budgetminskning för folkbildningen

Gitarr-Unsplash

Foto: Priscilla Du Preez, Unsplash

Regeringen drar ner på anslagen till studieförbunden med nästan en tredjedel de närmaste åren. I Nykvarn är improvisatorisk musik (rock, jazz etc) det populäraste ämnet. 

Först kom coronapandemin som tvingade studieförbunden att till stora delar ställa in sin verksamhet. Antalet deltagare rasade, studiecirklar upplöstes och fortfarande har verksamheten inte kommit ikapp. 

Sedan kom regeringens budget: 250 miljoner mindre till folkbildning under 2024, och ytterligare minskningar kommande år. Totalt ska anslagen ner från 1,8 miljarder 2023 till 1,3 miljarder 2026.

– Jag är rädd och beredd på att det kommer att vara mycket som kommer att stängas och läggas ner. Studieförbunden har i dag verksamhet i landets samtliga kommuner, men jag är inte säker på att vi kan säga det om tre år. Vi vill gärna finnas där människor finns: i såväl glesbygd och i storstadens kranskommuner, säger David Samuelsson, generalsekreterare för branschorganisationen Studieförbunden.

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonslänk

Under pandemin tappade studieförbunden i Nykvarns kommun ungefär åtta av tio deltagare. Och även om antalet ökade igen under 2022 är det fortfarande en bra bit kvar till nivåerna innan pandemin. I Södertälje tappade studieförbunden i Södertälje kommun var femte deltagare.

Under 2022 deltog 488 Nykvarnsbor, eller 4,2 procent av befolkningen i studiecirklar och annan folkbildningsverksamhet. Det är en relativt låg andel jämfört med andra kommuner. De flesta, två av tre, var kvinnor – ungefär som i riket i övrigt. En av tre var mellan 0 och 24 år, men den grupp där störst andel av befolkningen var deltagare var bland dem över 65 år. Totalt i riket är personer över 65 år de flitigaste deltagarna. 

Musik, dans och dramatik populärast i Nykvarn

I Nykvarns kommun är kurser inom musik, dans och dramatik populärast, sett till deltagartimmar, och det enskilt populäraste ämnet är improvisatorisk musik (rock, jazz etc).

Improvisatorisk musik (rock, jazz etc) är det populäraste ämnet i sex av 26 kommuner i Stockholms län, lika många som körsång. Även i riket i stort är improvisatorisk musik (rock, jazz etc) det populäraste ämnet i flest kommuner. 

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Totalt finns tio studieförbund i landet, tre av dem hade registrerad verksamhet i Nykvarn förra året. Flest unika deltagare lockade Arbetarnas Bildningsförbund, 135 stycken.

Redan i oktober meddelade Kulturens bildningsförbund, som 2022 inte hade några registrerade deltagare i Nykvarn men väl i 21 andra kommuner i Stockholms län, att de lägger ner folkbildningsverksamheten. 

– De hade ekonomiska utmaningar redan innan, och när det här kom såg de inte att de kunde hitta någon väg till balans. Det är inget annat studieförbund som har tagit ett sånt beslut, men vi kommer att se rejäla effekter på verksamheten de närmaste tre åren. Inte minst på lokal nivå: färre deltagare, färre kurser, färre anställda, lokaler som stängs, sammanslagningar, säger David Samuelsson. 

Går det att hitta alternativa intäkter – höjda kursavgifter eller lokala sponsorer eller liknande?

– Jag tror att alla studieförbund funderar över det nu, det finns en stor kreativitet där ute. Men det är inget som säger att det finns andra aktörer som har pengar för att staten minskar anslagen. Säkert kan det bli så att avgifterna höjs. De varierar idag, en del kostar annat är kostnadsfritt. Tar man ut en hög avgift är det färre som kan delta, det är svåra avvägningar att göra. 

Enligt regeringen handlar neddragningen i anslagen till studieförbunden om prioriteringar. 

– Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider och då måste vi prioritera och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, sa utbildningsminister Mats Persson till SVT i samband med att budgeten presenterades.

De tio populäraste ämnena i Nykvarns kommun

ÄmneDeltagartimmar
Improvisatorisk musik (rock, jazz etc)2 928
Sång och musik i grupp1 114
Geografi (kultur- och samhällsgeografi)700
Hälso- och sjukvård, allmän inriktning433
Körsång224
Måleri144
Litteraturhistoria och litteraturvetenskap120
Socialpolitik75
Politiska ideologier48
Statsvetenskap / internationella frågor0
Folkrörelser – intresseorganisationer0

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 30 december 2023 04:40

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Företaget korad till Årets Cityföretag vid Södertäljegalan

City

Foto: Södertälje City

Under tisdagskvällen hyllades det lokala näringslivet vid Södertäljegalan, där ICA Kringlan korades till Årets Cityföretag 2023. Denna utmärkelse betonar vikten av framstående lokala företag.

Södertäljegalan, som ägde rum under tisdagen, är en årlig tillställning som syftar till att stärka det lokala företagsklimatet och lyfta fram företag och personer som bidrar positivt till Södertäljes samhälle. Galan arrangerades gemensamt av Södertälje Kommuns Näringslivsavdelning och Företagarna Södertälje-Nykvarn.

Under evenemanget, som är en del av Södertälje Företagardag, tilldelades ICA Kringlan utmärkelsen Årets Cityföretag. Butiken, belägen i shoppingområdet Kringlan, vann priset i konkurrens med andra framstående lokala verksamheter, inklusive klädbutiken Johnells och Caesars American & Italian Kitchen, en populär restaurang vid Stora Torget.

Utmärkelsen är en erkänsla av ICA Kringlans betydande insatser och dess roll i att förbättra handelsmiljön i stadskärnan. Denna framgångsrika kväll fortsätter att stärka Södertäljes rykte som en stad som värdesätter och stödjer sitt lokala näringsliv.

Juryns motivering:
Årets Cityföretag prisas för sin förmåga att erbjuda personlig och kompetent service som sätter individen i centrum. Med stort hjärta för kundens behov skapas långvariga och positiva relationer med stadskärnans besökare.

Den positiva andan genomsyrar hela företaget – och lika mycket som man brinner för kunden brinner man också för hela staden och dess välmående. Engagemanget är stort i att skapa gemenskap och delta i aktiviteter som är öppna för alla. På så vis förmedlar man Södertäljeandan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 09:47
Senast uppdaterad: 17 april 2024 09:47

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors