Företag i fokus:

Kraftig budgetminskning för folkbildningen

Gitarr-Unsplash

Foto: Priscilla Du Preez, Unsplash

Regeringen drar ner på anslagen till studieförbunden med nästan en tredjedel de närmaste åren. I Nykvarn är improvisatorisk musik (rock, jazz etc) det populäraste ämnet. 

Först kom coronapandemin som tvingade studieförbunden att till stora delar ställa in sin verksamhet. Antalet deltagare rasade, studiecirklar upplöstes och fortfarande har verksamheten inte kommit ikapp. 

Sedan kom regeringens budget: 250 miljoner mindre till folkbildning under 2024, och ytterligare minskningar kommande år. Totalt ska anslagen ner från 1,8 miljarder 2023 till 1,3 miljarder 2026.

– Jag är rädd och beredd på att det kommer att vara mycket som kommer att stängas och läggas ner. Studieförbunden har i dag verksamhet i landets samtliga kommuner, men jag är inte säker på att vi kan säga det om tre år. Vi vill gärna finnas där människor finns: i såväl glesbygd och i storstadens kranskommuner, säger David Samuelsson, generalsekreterare för branschorganisationen Studieförbunden.

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonslänk

Under pandemin tappade studieförbunden i Nykvarns kommun ungefär åtta av tio deltagare. Och även om antalet ökade igen under 2022 är det fortfarande en bra bit kvar till nivåerna innan pandemin. I Södertälje tappade studieförbunden i Södertälje kommun var femte deltagare.

Under 2022 deltog 488 Nykvarnsbor, eller 4,2 procent av befolkningen i studiecirklar och annan folkbildningsverksamhet. Det är en relativt låg andel jämfört med andra kommuner. De flesta, två av tre, var kvinnor – ungefär som i riket i övrigt. En av tre var mellan 0 och 24 år, men den grupp där störst andel av befolkningen var deltagare var bland dem över 65 år. Totalt i riket är personer över 65 år de flitigaste deltagarna. 

Musik, dans och dramatik populärast i Nykvarn

I Nykvarns kommun är kurser inom musik, dans och dramatik populärast, sett till deltagartimmar, och det enskilt populäraste ämnet är improvisatorisk musik (rock, jazz etc).

Improvisatorisk musik (rock, jazz etc) är det populäraste ämnet i sex av 26 kommuner i Stockholms län, lika många som körsång. Även i riket i stort är improvisatorisk musik (rock, jazz etc) det populäraste ämnet i flest kommuner. 

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Totalt finns tio studieförbund i landet, tre av dem hade registrerad verksamhet i Nykvarn förra året. Flest unika deltagare lockade Arbetarnas Bildningsförbund, 135 stycken.

Redan i oktober meddelade Kulturens bildningsförbund, som 2022 inte hade några registrerade deltagare i Nykvarn men väl i 21 andra kommuner i Stockholms län, att de lägger ner folkbildningsverksamheten. 

– De hade ekonomiska utmaningar redan innan, och när det här kom såg de inte att de kunde hitta någon väg till balans. Det är inget annat studieförbund som har tagit ett sånt beslut, men vi kommer att se rejäla effekter på verksamheten de närmaste tre åren. Inte minst på lokal nivå: färre deltagare, färre kurser, färre anställda, lokaler som stängs, sammanslagningar, säger David Samuelsson. 

Går det att hitta alternativa intäkter – höjda kursavgifter eller lokala sponsorer eller liknande?

– Jag tror att alla studieförbund funderar över det nu, det finns en stor kreativitet där ute. Men det är inget som säger att det finns andra aktörer som har pengar för att staten minskar anslagen. Säkert kan det bli så att avgifterna höjs. De varierar idag, en del kostar annat är kostnadsfritt. Tar man ut en hög avgift är det färre som kan delta, det är svåra avvägningar att göra. 

Enligt regeringen handlar neddragningen i anslagen till studieförbunden om prioriteringar. 

– Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider och då måste vi prioritera och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, sa utbildningsminister Mats Persson till SVT i samband med att budgeten presenterades.

De tio populäraste ämnena i Nykvarns kommun

ÄmneDeltagartimmar
Improvisatorisk musik (rock, jazz etc)2 928
Sång och musik i grupp1 114
Geografi (kultur- och samhällsgeografi)700
Hälso- och sjukvård, allmän inriktning433
Körsång224
Måleri144
Litteraturhistoria och litteraturvetenskap120
Socialpolitik75
Politiska ideologier48
Statsvetenskap / internationella frågor0
Folkrörelser – intresseorganisationer0

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 30 december 2023 04:40

Måns Möller återvänder till Södertälje med en ny show

Mans-Moller

Pressbild

Den folkkära komikern Måns Möller gör comeback på scenen med sin nya humorföreställning ”Mitt Perfekta Liv”. Showen gästar Estrad i Södertälje den 8 november.

Möller, som för 10 år sedan framgångsrikt turnerade med komedishowen ”Jävla Pajas”, återvänder nu till rampljuset för att dela med sig av sina senaste erfarenheter kring att vara pappa till en snart vuxen son med autism.

I showen utlovar Möller en humoristisk och gripande inblick i hans resa genom åren, från att cykla genom USA till att bestiga ett av världens högsta berg. Han berättar också om sitt arbete med organisationen Viggo Foundation, som samlar in pengar för att stödja barn med autism.

– Jag hittade Mitt Perfekta Liv genom Viggos devis – det är kul att vara glad, säger Måns Möller.

Biljetter till föreställningen släpps den 3 mars.

Skirbent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 03:36

Här är årets finalister till Södertäljes Jämställdhetspris

IMG_9199-1

Kristina Jamil, Maria Geni och Madeleine Onnela.
Bild: Södertälje kommun

Tre framstående kandidater tävlar om det åtråvärda priset, som uppmärksammar jämställdhetsarbete i kommunen. Vinnaren av det prestigefyllda priset avslöjas på Quality Hotell Park.

Sedan starten 2016 har Södertälje kommuns Jämställdhetspris belönat framstående insatser för jämställdhet. I år har juryn, bestående av representanter från kommunen, Telge, Länstidningen och Södertäljepolisen, valt att bryta traditionen och redan nu avslöja de tre finalister som tävlar om 2024 års pris.

(Annonslänk)

En av finalisterna är Kristina Jamil som kämpar för flickors och kvinnors utbildning globalt genom sin ideella verksamhet och lyfter viktiga samhällsfrågor i sina krönikor. Madeleine Onnela, en lokal advokat, arbetar både professionellt och ideellt för att bekämpa orättvisor och stärka rättigheterna för utsatta grupper. Samt Maria Geni som bidrar genom sina föräldrakurser till att öka medvetenheten kring jämställd uppfostran och hur föräldrars egna erfarenheter påverkar barnen.

Marie Samre, tidigare vinnare av Jämställdhetspriset, kommer att agera konferencier under prisutdelningen, som äger rum den 8 mars, där även bandet Långbacka/Bådagård står för underhållningen. Dessutom arrangeras Peppfesten av Ung Fritid för tjejer och icke-binära ungdomar, med dansuppträdanden och aktiviteter, direkt efter prisutdelningen.

På kommunens hemsida informeras det att alla är välkomna att delta i firandet och att det inte krävs någon föranmälan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 05:51
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 05:51

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors