Företag i fokus:

Annons

Storpublik väntar när sjufaldiga mästarna gästar Nykvarn

Lucas-Orrmo

En minst sagt tuff uppgift väntar för Lucas Orrmo som kommer hotas från alla håll och kanter när Falun gästar Furuborghallen. Lucas Orrmo: -”Alla lag går att störa”. Foto: RG Foto-Media.

Efter ett kort juluppehåll så är det återigen dags för att NIF att ta sig an nästa motstånd i SSL. Efter att ha mött alla lag i serien placerar man sig på en 9:e plats i tabellen, bara 5 poäng bakom FBC Kalmarsund som befinner sig på en slutspelsplats.

Om man ska se neråt i tabellen så har NIF 4 poäng ner till AIK som befinner sig på nedflyttningsplats. En minst sagt tuff period för många lag där poängen blir alltmer avgörande och för NIF så skulle en vinst mot Falun innebära ett steg närmare att säkra nytt SSL-kontrakt.

NIF som har mött alla lag i serien får nu se betydligt tuffare spelschema på nytt, precis som inledningen av säsongen när man ställdes mot Falun, Storvreta, Växjö och Pixbo i följd.
Nykomlingen som hade vittring mot Falun på bortaplan fick till slut se sig besegrade i en match där rutinen blev avgörande.

Stjärnan borta resten av säsongen

Tungt men väntat besked från Valdemar Ahlroth som missar resterande säsong. Bild: RG Foto-Media

Tränaren Nicklas Hedstål har under hösten fått kasta om formationerna pga. skador och en spelare som har lyst med sin frånvaro är den skadade Valdemar Ahlroth som i matchen mot Linköping den 24 november fick bäras av planen. Nu står det klart att Ahlroth missar resten av säsongen. Ett tungt tapp för NIF!

Ett stjärnspäckat Falun i Furuborghallen
Sjufaldiga mästarna Falun tar plats i Furuborghallen och det väntas bli en riktig publikfest. Gästerna som har många landslagsaktuella spelare har under säsongen imponerat men det har också varit ett Falun som i perioder inte fått det att funka.

Med det sagt så har dalalaget lyckats resa sig gång på gång och rätt spelare har klivit fram för att avgöra matcherna. Senast mot Växjö lyckades Falun vända 6–3 underläge till 6–7 borta mot Växjö där det avgörande målet kom 18:48 och det var kaptenen Emil Johansson som klev fram då. Utöver Johansson har en duo i Falun fått en mer betydande roll och som kan ställa till det rejält för motståndarna. Det handlar om Malte Lundmark och Emil Ruud som hittar varandra i sömnen när de kliver in på planen.

Alexander Galante Carlström som har ett år kvar av sitt kontrakt. Till Innebandymagazinet säger Carlström att han inte har stängt dörren helt för spel i Schweiz. Foto: Per Wiklund

Ett namn som säkerligen 95% av publiken som närvarar i Furuborghallen känner till är Alexander Galante Carlström som har blivit utsedd till världens bästa spelare 2 år i rad (2016–2017), har gjort över 700 mål i SSL och fortsätter att klättra och sätta nya rekord i poängligan genom tiderna i SSL.

Det finns mycket fler meriter att skriva om denna spelare och då har vi inte kommit till Rasmus Enström, Emil Johansson, Omar Aldeeb, Johan Rehn, Simon Cederström mm.

Omar Aldeeb jagar sitt femte SM-guld, kan han göra det med lillebror Ahmad? Foto: Per Wiklund

Två spelare som kommer ifrån närområdet är bröderna Omar och Ahmad Aldeeb som har Strängnäs IBK som moderklubb. Omar som gör sin sjunde säsong i Falun och har hittills vunnit 4 SM-guld, 2 Champions cup och ett VM-guld. Ahmad gör sin andra säsong i Falun och det har hittills blivit 1 Champions cup och som sedan har bestått av skador. Något som nu inte stoppar Ahmad från spel mot Nykvarn, ett motstånd som han har stött på ett flertal gånger under sin tid i Strängnäs när bägge lagen möttes i Allsvenskan.

Lucas Orrmo inför matchen mot Falun

Lucas Orrmo

Ni gick på julledighet med 3 raka vinster och befinner er just nu på en 9:e plats i tabellen. IBF Falun kommer på besök, hur går tankarna inför matchen?

– Ja vi har bra go och känsla i laget, alla vet vad vi kan när vi är där både fysiskt och mentalt, vi har lite manfall inför matchen mot Falun, men det är bara för dom som får chansen att kliva fram och våga ta chansen, tycker vi kan gå in avslappnat utan press, vi möter delade 1:an i serien tillsammans med Storvreta. Vi måste gå ut och våga spela, med det sagt, vi ska absolut ha respekt för det är ett av världens bästa lag, men vi ska inte vara rädda för dom, alla lag går att störa om man tror på uppgiften.

Hur ser du på duellen mot Santtu Strandberg / Johan Rehn som står på andra sidan?

– Duktiga målvakter på andra sidan absolut, men lägger inte så mycket fokus på de, koncentrerar mig på min uppgift och min prestation till 100 % och att ge grabbarna tryggheten, har en känsla att det kommer bli en del luriga lägen med tanke på materialet dom har offensivt. Man får inte tappa fokus en sekund mot sådana spelare, du måste vara påkopplad hela tiden.

Till slut, hur slutar matchen?

– Brukar bli mycket mål när Falun spelar oavsett vilka dom möter, mitt hjärta säger 8–7 till oss.

Tre poängbästa spelarna för IBF Falun

  • Malte Lundmark 29 poäng (18 + 11)
  • Emil Ruud 27 poäng (14 + 13)
  • Alexander Galante Carlström 21 poäng (15 + 6)

Tre poängbästa spelarna för Nykvarn

  • Hampus Ahrén 15 poäng (7 + 8)
  • Markus Jonsson 11 poäng (6 + 5)
  • Valdemar Ahlroth 9 poäng (6 + 3)

Matchen spelas fredagen den 29 december i Furuborghallen, kl. 19:00.
Biljetter går att köpa här.

Sportexpressen TV sänder även matchen och det kan du följa här.
Obs: Abonnemang krävs

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 december 2023 17:06
Senast uppdaterad: 28 december 2023 17:06

INSÄNDARE: Inför obligatorisk utbildning för inköpsrätt

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet. 2e vice ordförande Telge inköp.
Foto: Alexander Isa

Inom Södertälje kommuns alla verksamheter med de kommunala bolagen inkluderat så finns det en mängd personer som har rätt att beställa varor och tjänster inom ramen för sin specifika budget. Då trodde åtminstone jag att alla dessa personer visste vad det höll på med och hade någon form av utbildning med tanke på att vi köper varor och tjänster för över 3 miljarder kronor årligen.

Men på vår interna styrelseutbildning fredag 23 februari så fick jag veta att så är inte fallet, några har visserligen valt att gå den utbildning som Telge inköp erbjuder alla som vill inom den kommunala verksamheten, men många avstår utbildningen för att de troligen anser sig kunna allt de behöver inom inköp och hur en upphandling ska gå till för att undvika misstag.
Så är det uppenbarligen inte, och det är mer komplicerat än så.

Låt mig ta ett lite roligt men tydligt exempel som kanske ger er en större förståelse för problematiken med hur viktigt det är att man är övertydlig med vad man vill ha innan man skickar i väg en order till Telge inköp.

Exempel: Du beställer en apa och förväntar dig att få en schimpans, men i själva verket får du en gorilla… Båda är apor men skillnaden är enorm! – Vems är felet?

Det är oerhört viktigt att man är specifik i vad man vill ha och vilka krav man ställer på produkten eller tjänsten innan man skickar även order om en upphandling till Telge inköp, när det blir fel så kostar det pengar.

”Det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel”

Senast förra veckan så tog vi del av en beställning som blev fel – Ska inte peka ut någon specifik men kan konstatera att det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel i mått för installation, de gick ej att returnera och får nu kasseras = en dryg miljon kronor till soptippen! 
Det är skattebetalarnas pengar som hade kunnat användas till betydlig bättre saker.
Vems är felet? -Jag skulle gissa att beställaren inte har varit tydlig med att specificera mått och exakt funktion på det han eller hon ville ha, jag har svårt att tro att en uppköpare på Telge inköp beställer fel saker på pin tji utan har helt enkelt utgått ifrån den information som levererats och uppenbarligen har informationen varit undermålig.

Därav anser Realistpartiet att alla personer inom Södertäljes kommun och dess bolagsverksamheter som får förtroendet att hantera skattemedel till att köpa in varor och tjänster måste gå den utbildning som erbjuds av Telge inköp, utbildningen ska vara obligatoriskt om man vill hantera inköp av varor och tjänster.

Vi är övertygade om att om kunskapsnivån ökar hos de personer som har rätt att beställa varor och tjänster så finns det miljontals kronor att spara varje år.

Vi har lämnat in en motion om detta och hoppas på att kommunfullmäktige så snart som möjligt röstar för vårt förslag och inför obligatorisk utbildning för alla inköpare så snart som möjligt.
Det är en investering som kommer att betala sig själv många gånger om.

Joakim Granberg
2e vice ordförande Telge inköp
Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 13:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 13:10

Eskander utsedd till kommittén för regeringens kulturkanon

5EECA681-B9A7-4555-9471-63F759DF7538

Kulturministern, Parisa Liljestrand och Södertäljebon Marlen Eskander.
Foto: Regeringskansliet/Shamash Oyal

I fjol beslutade regeringen om direktiv för att forma en svensk kulturkanon. Nu har kulturminister Parisa Liljestrand beslutat att tillsätta Södertäljebon Marlen Eskander i kommittén, där hon därmed får en nyckelroll i arbetet.

– Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet, säger Eskander till Telgenytt.

Här kommer ett citat från kommande pressmeddelande hos oss

Regeringen har nyligen offentliggjort att Marlen Eskander från Södertälje kommer att vara en av ledamöterna i den nybildade kommittén med uppdraget att ta fram en svensk kulturkanon samt vilka ämnesområden som ska ingå.

– Nu har vi en kompetent kommitté på plats. Jag ser fram emot att följa deras arbete med att ta fram en kulturkanon som ska bli ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. Att ta fram en kulturkanon handlar om att göra svensk kultur tillgänglig för fler, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

(Annonslänk)

Eskander, som är verksamhetsledare för Läsfrämjarinstitutet i Södertälje, kommer tillsammans med andra framstående kulturpersonligheter som journalisten Gunilla Kindstrand, chefredaktören PJ Anders Linder och litteraturvetenskapens docent Peter Luthersson, att bidra till att definiera vilka konst- och kulturområden som ska representeras i kulturkanonen. Kommittén står inför uppgiften att fastställa kriterier för urvalet av verk, utse experter med relevant sakkompetens, och sammanställa de verk som expertgrupperna väljer ut.

Ett viktigt mål för kommittén är att skapa en öppen och inkluderande process där allmänheten ges möjlighet att delta med förslag. Dessutom ska kommittén föreslå strategier för att säkerställa att den svenska kulturkanonen förblir relevant över tid.

Med sin breda kompetens och erfarenhet förväntas Marlen Eskander spela en central roll i arbetet med att forma en kulturkanon som speglar Sveriges rika och mångfacetterade kulturarv.

– Kulturkanon lyfter vikten av kultur , litteratur och konstens betydelse för Sveriges gemensamma vetande som viktig del av allas rätt till kunskap och bildning. Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet. Jag ser fram emot att samlas med kommittén och påbörja arbetet, säger Södertäljebon till Telgenytt.

Lars Trägårdh, professor och historiker, som utsetts till ordförande för kommittén, ska presentera sina slutsatser till Kulturdepartementet senast den 31 augusti 2025.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:42
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors