Företag i fokus:

Liberalerna inför Sverigekursen för bättre integration

Metin -skola

Metin Hawsho, gruppledare Liberalerna Södertälje.

Vi måste informera tydligt om vilka lagar och regler som gäller i Sverige. Därför inför Liberalerna en ny obligatorisk kurs i samhällskunskap för nya svenskar som avslutas med ett prov.

Integrationen har misslyckats på grund av den förra regeringens passivitet och kravlöshet. Det handlar om högre arbetslöshet och lägre skolresultat om man är utrikes född. Inte minst visar kunskapskollapsen i årets PISA-mätning på stora skillnader i matematikkunskaper och läskunskaper mellan barn som har föräldrar som är födda i Sverige, och barn som har utländsk bakgrund.

Dessutom har Sverige på kort tid fått se flera exempel på krafter som försöker sprida antidemokratiska och extremistiska värderingar. Det handlar till exempel om desinformationkampanjen mot socialtjänsten.

För att vända utvecklingen krävs ett batteri av åtgärder. Liberalernas strategi för att bryta utanförskapet vilar på tre ben – jobb, svenska språket och att man ska bli en del av samhället.

Artiklen fortästter efter annonsen

(Annonslänk)

Därför kommer Liberalerna i regeringen införa en ny obligatorisk kurs i samhällskunskap som avslutas med ett prov. Det handlar om att vara tydlig med hur det fungerar i Sverige om man kommer hit och får uppehållstillstånd.

Den nya Sverigekursen ska vara samma för alla som går den oavsett var i landet man bor – med en nationell kursplan och ordentlig statlig tillsyn.

Det är viktigt att samhället ställer krav på personer som är arbetsföra och får bidrag. Det gäller för alla oavsett var man kommer ifrån. Om man är ny i Sverige ska man gå Sverigekursen och bidragen ska vara villkorade mot att man kommer på lektionerna. Kursen ska avslutas med ett prov.

Det spelar ingen roll om man firar jul, Chanukka eller Eid. Men att man lär sig om svenska grundläggande regler och principer i vårt samhälle är avgörande för att vi ska kunna bryta utanförskapet och klara integrationen.

Metin Hawsho,
gruppledare Liberalerna Södertälje

Victor Zetterman,
ordförande Liberalerna Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 december 2023 14:45
Senast uppdaterad: 28 december 2023 14:45

Måns Möller återvänder till Södertälje med en ny show

Mans-Moller

Pressbild

Den folkkära komikern Måns Möller gör comeback på scenen med sin nya humorföreställning ”Mitt Perfekta Liv”. Showen gästar Estrad i Södertälje den 8 november.

Möller, som för 10 år sedan framgångsrikt turnerade med komedishowen ”Jävla Pajas”, återvänder nu till rampljuset för att dela med sig av sina senaste erfarenheter kring att vara pappa till en snart vuxen son med autism.

I showen utlovar Möller en humoristisk och gripande inblick i hans resa genom åren, från att cykla genom USA till att bestiga ett av världens högsta berg. Han berättar också om sitt arbete med organisationen Viggo Foundation, som samlar in pengar för att stödja barn med autism.

– Jag hittade Mitt Perfekta Liv genom Viggos devis – det är kul att vara glad, säger Måns Möller.

Biljetter till föreställningen släpps den 3 mars.

Skirbent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 03:36

Här är årets finalister till Södertäljes Jämställdhetspris

IMG_9199-1

Kristina Jamil, Maria Geni och Madeleine Onnela.
Bild: Södertälje kommun

Tre framstående kandidater tävlar om det åtråvärda priset, som uppmärksammar jämställdhetsarbete i kommunen. Vinnaren av det prestigefyllda priset avslöjas på Quality Hotell Park.

Sedan starten 2016 har Södertälje kommuns Jämställdhetspris belönat framstående insatser för jämställdhet. I år har juryn, bestående av representanter från kommunen, Telge, Länstidningen och Södertäljepolisen, valt att bryta traditionen och redan nu avslöja de tre finalister som tävlar om 2024 års pris.

(Annonslänk)

En av finalisterna är Kristina Jamil som kämpar för flickors och kvinnors utbildning globalt genom sin ideella verksamhet och lyfter viktiga samhällsfrågor i sina krönikor. Madeleine Onnela, en lokal advokat, arbetar både professionellt och ideellt för att bekämpa orättvisor och stärka rättigheterna för utsatta grupper. Samt Maria Geni som bidrar genom sina föräldrakurser till att öka medvetenheten kring jämställd uppfostran och hur föräldrars egna erfarenheter påverkar barnen.

Marie Samre, tidigare vinnare av Jämställdhetspriset, kommer att agera konferencier under prisutdelningen, som äger rum den 8 mars, där även bandet Långbacka/Bådagård står för underhållningen. Dessutom arrangeras Peppfesten av Ung Fritid för tjejer och icke-binära ungdomar, med dansuppträdanden och aktiviteter, direkt efter prisutdelningen.

På kommunens hemsida informeras det att alla är välkomna att delta i firandet och att det inte krävs någon föranmälan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 05:51
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 05:51

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors