Företag i fokus:

DEBATT: Långt ifrån ordning och reda i stadshuset

79B3F365-D79C-4E12-AEDF-EE760EA36503

Andreas Klingström och Kajsa De Vall. Foto: Liza Simonsson/Södertälje kommun

Följetången om det pågående haveriet inom exploateringskontoret är högst pinsamt att följa, även för mig i opposition som ibland kan sucka och skratta åt majoritetens tillkortakommanden, men detta är så pass allvarligt att jag blir riktigt orolig över hur våra gemensamma marktillgångar hanteras nu när affärerna i praktiken helt sköts av det privata företaget Svefa och dess ca 11 konsulter, kommunen har 1,5 heltider i egen tjänst.

Det går inte att utesluta att Svefa som nu har full insyn i våra marktillgångar och planarbeten gör affärer som gynnar dem själva och dess partners, i synnerhet som det framkommer att konsulterna använder sin företagsmejl i konversationer med tilltänkta mark köpare och därigenom kringgår offentlighetsprincipen och kan vägra lämna ut handlingar. Svefa gör dessutom själva markvärderingar och motpartsgranskningar (granska köparen), samt att åtminstone en konsult ansåg att motpartsgranskningar var onödigt, konsulten borde sparkas omgående!

”Använder Södertälje kommun som sin privata kassako”

Svefa sköter nu våra markaffärer som om det vore deras egna, några konsulter har till och med vägrat at lämna ut värderingar efter avslutad affär då man hävdar att det kan skada Svefa, det visar tydligt vems intressen man prioriterar – och det är inte Södertäljes!

Några konsulter har till och med tagit sig friheten att anställa andra konsulter ifrån sitt bolag till projekt och använder Södertälje kommun som sin privata kassako.

I LT 16/12 så får Kajsa De Vall områdeschef för planering på samhällsbyggnadskontoret frågor kring detta, då svarar hon att hon inte ens känner till detta = noll koll. Men nu skall det bli ordning och reda minsann, för femtielfte gången… Tror någon på det?

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Att gång på gång få läsa om hur Kajsa De Vall och samhällsbyggnadsdirektören Andreas Klingström uttalar sig med mängder av ursäkter om kunskapsluckor och andra haverier är högst plågsamt att bevittna, den senaste ursäkten om varför det inte konsulterna diarieför alla handlingar så de kan granskas är att det inte funnits klara rutiner om hur det ska göras.

Är det inte deras uppdrag att se till att det finns fungerande rutiner och att de efterlevs?
Den dåliga stämningen och ledningen har resulterat i att stort sett alla som arbetade på mark och exploatering har sagt upp sig de senaste 2 åren och nu ersatts av inhyrda konsulter som fram till och med 30 november i år kostat 24, 6 miljoner kronor.

Joakim Granberg, Realistpartiet: – ”När ska flosklerna ta slut och ansvar utkrävas?”

Och nej, det har inte med några gratis paddeltider att göra (den sparkade tjänstemannen) som Klingström gärna antyder, utan massuppsägningarna på exploateringsenheten förklaras av före detta anställda i LT 14/12, citat: ” Jag ville inte sluta – men arbetsmiljön är dålig”.

”Enligt Klingström är det alltid någon annans fel, eller någon rutin som ingen vet om eller inte följer”

Flera andra delade likande vittnesmål beskriver det som ”en hemsk tystnadskultur”, ”sjuk arbetsmiljö” eller ”en omöjlig plats att arbeta på”. Men enligt Klingström är det alltid någon annans fel, eller någon rutin som ingen vet om eller inte följer, eller är bortglömd att införas och så vidare i all oändlighet!

När ska flosklerna ta slut och ansvar utkrävas?

Slutsatsen jag drar är att ledningen på relativt kort tid saboterat ett fullt fungerande mark och exploateringskontor, man har helt på eget bevåg skadat förtroendet för Södertälje kommun bland stora aktörer och hos allmänheten, det kommer att ta flera år att återställa förtroendet, och slutligen så måste självklart Svefas monopol på våra markaffärer brytas omgående!

Rösta RP 2026 för ordning och reda på riktigt.

Joakim Granberg
Realistpartiet

Läs även: – INSÄNDARE: Våra skattepengar går till konsulter med saftiga löner

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 december 2023 10:25
Senast uppdaterad: 22 december 2023 10:25

Rekryteringsprocess för ny direktör inledd efter avgång

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun har inlett rekryteringsprocessen för en ny samhällsbyggnadsdirektör efter att den nuvarande direktören valt att anta nya utmaningar i en annan stad.

(Annonslänk)

I mars offentliggjorde Södertälje kommun att samhällsbyggnadsdirektören, Andreas Klingström, kommer att lämna sin tjänst för att tillträda som stadsbyggnadsdirektör i Sundbybergs stad i juni. Nu söker kommunen efter en ersättare som kan ta över ansvaret för att styra och utveckla samhällsbyggnadskontoret. Den nya direktören kommer att spela en avgörande roll i Södertäljes fortsatta strävan efter att vara en attraktiv och hållbar kommun, med fokus på utveckling av nya företag, bostäder och offentliga verksamheter.

Uppdraget innebär att leda ett team av cirka 260 medarbetare och samarbeta nära med andra kommunala verksamheter för att säkerställa effektiva processer och högkvalitativa leveranser. Den ideella kandidaten förväntas ha en stark strategisk förmåga, vara handlingskraftig och ha god insikt i samhällsbyggnadsfrågor, samt ha en förmåga att navigera i komplexa miljöer.

Kvalifikationerna inkluderar mångårig chefserfarenhet inom samhällsbyggnadsområdet, ledning av mångfacetterade verksamheter och framgångsrikt utvecklingsarbete. Det krävs också akademisk utbildning inom samhällsbyggnad eller liknande områden, förståelse för plan- och bygglagstiftning, samt utmärkta kommunikationsfärdigheter på svenska och engelska.

Sista ansökningsdag för tjänsten är den 28 april, och rekryteringsprocessen hanteras i samarbete med rekryteringsföretaget ProAstri.

Klingstrom

Andreas Klingström lämnar Södertälje kommun
Foto: Liza Simonsson/Södertälje kommun

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 23:14

Nyhetssvep – hörts och sagts om SSK

Mingelbilder SSK Västerås

Södertälje Sportklubb hoppas på välfyllda läktare i Scaniarinken till hösten
Foto: Shamash Oyal

Vad har hänt i SSK den senaste veckan?

Här kommer en sammanfattning av nyheter och annat snack kring klubben från veckan som gick.

Den 18:e april släppte Södertälje Sportklubb säsongskorten för 2024-2025. Ett säkert (vår)tecken på att man tar avstamp mot en ny säsong.

SSK siktar högt:

Förra året såldes 1200 kort – i år siktar vi mot 1500″, skriver klubben på sin hemsida.

Dagen efter ”släppet” presenterade SSK lägligt en nyhet om spelartruppen (herrarna).
Sportchef Emil Georgssons ”sista minuten” värvning Miika Pitkänen fortsätter i SSK ytterligare en säsong. En nyhet som kanske kan sälja några extra säsongskort.

Kontraktet med Pitkänen sträcker sig till och med april 2025. Eftersom den finländska forwarden och Georgsson kommit överens om ett 9-månaderskontrakt anländer Miika till Södertälje först i augusti.

Lite om lagbygget i en tidigare intervju med Emil Georgsson

Nicklas Grossman har sedan 2020 varit SSK A-lags fystränare. I november klev han in som en tredje röst i båset bredvid Magnus Bogren och Mattias Zackrisson. Parallellt hade Grossman fortfarande kvar tjänsten som fystränare i klubben.

I januari blev det dock klart att ”Grossa” permanent ska ingå i tränarstaben tillsammans med Bogren och Zackrisson. Som en följd av det offentliggjorde SSK tidigare i veckan att Niclas Bergfors ersätter Grossman. Läs mer här

De som följer SSK kontinuerligt känner till Bergfors tid som spelare i klubben. Hans senaste uppdrag var som utvecklingsansvarig för juniorverksamheten, men blir nu i stället fystränare i klubben.

Oliver Håkansson har ännu inte någon målvaktskollega att konkurrera med
Bild: Hudiksvall HC/Youtube

Det finns mycket rykten, tips och spekulationer så här i sillytider.
Expressen som brukar ha hög träffsäkerhet på sina ”avslöjanden” skrev härom dagen att den finske målvakten Frans Tuohimaa, 32, är av intresse för Södertälje SK.

Tidningen skriver också att målvakten som senaste säsongen ingick i Frölundas organisation, ska vara i kontakt med SSK:s seriekonkurrent Västerås IK.

”Ingenting är klart till hundra procent, så därför vill jag inte säga för mycket mer än att jag hoppas bli kvar här i Sverige”, säger Tuohimaa till Expressen.

IK Oskarshamn har meddelat att Nick Olesen lämnar klubben. Tidigare har den danske forwarden i media nämnts som aktuell för SSK.

Enligt uppgift till Telgenytt så har dialogen mellan Olesen och SSK funnits. Det har sportchef Emil Georgsson också bekräftat för Länstidningen i Södertälje.

Senaste budet från samtalen parterna emellan är att det i nuläget inte blir någon deal. Enligt uppgift till Telgenytt är SSK inte beredda att betala de pengar som Olesen begär för att skriva på ett avtal med klubben.

Telgenytt fortsätter att rapportera när något av nyhetsvärde dyker upp.

Har du nyhetstips om SSK? Har du något önskemål på vad du vill läsa om som har med klubben att göra?
Hör av dig till: daniel.hansson@telgenytt.se

Det går också bra att skicka DM på X: @danne1902Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 23:15

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors