Företag i fokus:

Undersköterskorna med nyckelroll i nytt projekt

kad-studie-avdelning-20-sodertalje-sjukhus

Åsa Stålgren, samordnare avdelning 20, Aysel Kulbay, doktorand, Ibolya Juhász, undersköterska avdelning 20 och Anja Eklund, vårdenhetschef avdelning 20. Foto: Södertälje sjukhus

Har en patient som haft kvarliggande urinkateter oftare bakterier i urinen efter kateterborttagningen än en patient som inte har haft kateter? Det undersöker nu en studie på Södertälje sjukhus.

Patienter som har haft en kvarliggande urinkateter (KAD) verkar ha fler bakterier i urinen så länge katetern sitter kvar, men det är oklart vad som händer när den tas bort. I studien jämförs patienter som har haft KAD under de senaste fyra veckorna med en kontrollgrupp utan KAD.

Undersköterskorna på avdelningen har en nyckelroll i projektet genom att ta prover och registrera mätresultat. Som en del i studien mäts blåsvolym för att upptäcka eventuell urinretention. Uppskattningsvis 20-30 procent av patienterna på rehabiliteringsavdelning 20 har KAD. Patienterna som deltar i studien kommer både med och utan kateter.

– Många patienter tackar ja till att delta i studien, trots att det inte kommer att hjälpa dem personligen utan gynna framtida patienter, säger undersköterskan Ibolya Juhász.

Hos en patient med en KAD bildas biofilm i och på katetern efter en tid. I biofilmen kan resistenta bakterier ta skydd från kroppens immunförsvar och från antibiotika, men man vet inte om samma bakterier finns i urin när patienten kissar.

Studien är en del av doktorandprojektet för sjuksköterskan Aysel Kulbay som arbetar på Vårdhygien Stockholm.

– Som en del i studien genomförs blåsvolymmätning av urinblåsan med bladder scan. Det har hänt att vi har hittat patienter som har urinretention, alltså har kvar för mycket urin i blåsan efter att de har kissat. Urinretention är inte bra och därför är det positivt att vi upptäckt det, säger Aysel.

Hon hoppas resultaten ska ge underlag för förbättrade rutiner kring katetrar och minskad risk för infektioner.

Skribent: Lucas

(Annonslänk

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 december 2023 13:53
Senast uppdaterad: 21 december 2023 14:22

Man slog larm – Kvinna tog sig olovligen in i hans bostad

polis

Arkivbild

Natten mot onsdagsdagen larmade en man polisen efter att en kvinna olovligen tagit sig in i hans bostad i Södertälje.

(Annonslänk)

Incidenten inträffade runt klockan 04.50.
Enligt anmälaren uppträdde kvinnan, som olovligen tog sig in, påverkad och försökte även ta med sig saker från bostaden.

Bostadsrättsinnehavaren larmade polisen som snabbt ryckte ut till platsen och kunde gripa kvinnan på plats. Kvinnan frihetsberövades enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB).

Kvinnan är nu misstänkt för olaga intrång samt narkotikabrott, och en formell anmälan har upprättats. Polisen utreder händelsen vidare för att fastställa alla omständigheter kring intrånget.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 16:03
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 16:04

Hovrätten fastställer straffen för mordet på 41-åring i Ronna

IMG_7255

Bild: Polisen.

Tre personer dömdes i Södertälje tingsrätt för inblandning i mordet på en 41-årig man i Ronna, som sköts till döds av misstag. Hovrätten har nu ändrat straffen för flera av dem, men fastställt domen för skytten.

Det var den första oktober 2022 som en 41-årig man, utan några kriminella kopplingar, sköts till döds på Enhörnaleden i Ronna av en person på en elsparkcykel. Incidenten, som tros ha varit en felskjutning, resulterade i åtal mot 13 personer. Endast tre personer dömdes i tingsrätten, medan tio andra friades från anklagelser om grovt skyddande av brottsling och/eller underlåtenhet att avslöja mord.

Skytten, som på pappret var 17 år vid tillfället, dömdes till 9,5 års fängelse av tingsrätten och överklagade domen till hovrätten. Om hovrätten, till skillnad från tingsrätten, hade bevisat att den nu 19-årige mannen var 18 år gammal vid mordtillfället den 1 oktober 2022, såsom åklagaren påstår, riskerade han att dömas till livstids fängelse. Men så blev det inte.

(Annonslänk)

Trots att mördaren, bland annat till Migrationsverket, hade uppgett att han var två år äldre än vad han först sagt när han kom till Sverige, fastställde hovrätten domen till 9,5 års fängelse och hans ålder till 17 år vid mordtillfället.

Två andra får sänkta straff för inblandning i mordet på 41-åringen.

En 26-årig man från Linköping dömdes av Södertälje tingsrätt till sju år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och stämpling till mord. I krypterade chattar kopplas mannen till ett konto som kommunicerade med personer kopplade till Foxtrot och Kurdiske Räven. Han beställde dessutom mord på flera personer från Ronna-falangen och erbjöd stora summor pengar för att få det utfört. Mannen överklagade sin dom till hovrätten, som nu menar att 26-åringens mordplaner inte är starkt bevisade. Hans straff sänks till 2 år och en månads fängelse.

En annan 26-åring frikänndes från mordanklagelser, men dömdes för misshandel och fick tio månaders fängelse. I hovrätten ökades hans straff till 1 år och 4 månaders fängelse.

En man som var 17 år vid tillfället dömdes av tingsrätten till tio månaders ungdomsövervakning för grovt skyddande av brottsling. Hans straff förblir oförändrat.

Läs även: – 17-åring häktad för mord – Det här vet vi om honom

Den dömda mördaren fångades av övervakningskamera strax efter dödsskjutningen på Enhörnaleden i Ronna 2022.
Foto: Polisen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 13:33
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 13:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors