Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Flera dömda till fängelse för skjutning i Södertälje

Polise

Foto: Alexander Isa

Under natten till den 1:a februari sköts flera skott in genom dörren till en lägenhet i Södertälje. Nu har tre män fått fängelsedomar för försök till mord och medverkan till försök till mord, det rapporterar polisen på onsdagen.

– Den misstänkte skytten greps på en anstalt i Värnamo där han avtjänade ett kortare fängelsestraff. De övriga misstänkta greps i deras respektive bostäder i Upplands Väsby och Sollentuna, säger utredningsledare Per Finnberg.

Vid 01:46 den 1 februari fick polisen samtal om att flera skott avlossats mot en lägenhet på Storgatan. När de anlände till platsen upptäcktes flera skotthål i dörren till en bostad där en 26-årig man som är känd av polisen sedan tidigare. Samtidigt som minst sju skott avlossades befann sig flera personer i bostaden, men ingen kom till skadad.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Efter en omfattande polisinsats kunde nio personer åtalas, inblandade i bland annat sprängdåd i Stockholm, inklusive i områden som Akalla, Upplands Bro och Upplands Väsby, samt skjutningen mot en lägenhetsdörr i Södertälje. Två av dem är skrivna i Södertälje och man har lyckats knyta flera av de åtalade till medlemskap i Foxtrotnätverket och dess ledare Rawa Majid, även känd som ”Kurdiske räven”.

I det omfattande åtalet ingår även fallet med skjutningen mot en lägenhetsdörr på Astrabacken i Södertälje den 25 januari i år. Enligt uppgifter ska gärningsmannen ha skjutit mot fel dörr. Den tilltänkta måltavlan var, enligt källor, en av Sveriges mest kända rappartister – som går under pseudonym.

På brottsplatsen den 1 februari upptäckte polisen ett automatvapen som hade fastnat i entrédörren till byggnaden. Nationellt forensiskt center (NFC) kunde efter analys fastställa att kulorna som avlossades mot lägenhetsdörren sköts från det hittade automatvapnet. Genom DNA-analyser lyckades polisen koppla en 48-årig man till brottsplatsen och vapnet. Tingsrätten konstaterade att mannen hade varit ensam i trapphuset när skotten avlossades. Han döms nu till åtta år och elva månaders fängelse för försök till mord.

Polis på plats efter skjutningen mot lägenhetsdörren på Storgatan. Foto: Alexander Isa

Bevis i fallet inkluderar övervakningskameror och textmeddelanden

Bevisningen omfattar, förutom DNA, även övervakningsfilmer och sms- samt chattkonversationer. En 57-årig man kunde kopplas till ärendet och döms nu till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Enligt åtalet ska han ha varit chaufför till brottsplatsen i Södertälje när 48-åringen sköt mot lägenhetsdörren och väntade sedan på honom i en bil utanför.

– Tack vare att vi kunde säkra bevis i ett tidigt stadium kunde vi några månader senare frihetsberöva två gärningsmän. Det innebar att vi även kunde knyta ytterligare en medhjälpare till brottet. Det ledde till att ytterligare en person kunde knytas till brottet och som även greps, säger utredningsledare Per Finnberg.

Även en 37-årig man döms till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Enligt polisen arrangerade han hotellvistelser för de två andra männen efter brottet, ordnade det misstänkta flyktfordonet, bokade taxiresor till hotellet och assisterade med en betalning från utlandet kort efter brottet. Han döms även för penningtvätt.

De dömda är inte folkbokförda i Södertälje.

Enligt polisen var motivet bakom skjutningen den 1 februari 2023 konkurrens inom narkotikahandeln mellan kriminella nätverk, samt ett önskemål om att hämnas tidigare våldshändelser.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 december 2023 14:29
Senast uppdaterad: 20 december 2023 14:36

Rekryteringsprocess för ny direktör inledd efter avgång

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun har inlett rekryteringsprocessen för en ny samhällsbyggnadsdirektör efter att den nuvarande direktören valt att anta nya utmaningar i en annan stad.

(Annonslänk)

I mars offentliggjorde Södertälje kommun att samhällsbyggnadsdirektören, Andreas Klingström, kommer att lämna sin tjänst för att tillträda som stadsbyggnadsdirektör i Sundbybergs stad i juni. Nu söker kommunen efter en ersättare som kan ta över ansvaret för att styra och utveckla samhällsbyggnadskontoret. Den nya direktören kommer att spela en avgörande roll i Södertäljes fortsatta strävan efter att vara en attraktiv och hållbar kommun, med fokus på utveckling av nya företag, bostäder och offentliga verksamheter.

Uppdraget innebär att leda ett team av cirka 260 medarbetare och samarbeta nära med andra kommunala verksamheter för att säkerställa effektiva processer och högkvalitativa leveranser. Den ideella kandidaten förväntas ha en stark strategisk förmåga, vara handlingskraftig och ha god insikt i samhällsbyggnadsfrågor, samt ha en förmåga att navigera i komplexa miljöer.

Kvalifikationerna inkluderar mångårig chefserfarenhet inom samhällsbyggnadsområdet, ledning av mångfacetterade verksamheter och framgångsrikt utvecklingsarbete. Det krävs också akademisk utbildning inom samhällsbyggnad eller liknande områden, förståelse för plan- och bygglagstiftning, samt utmärkta kommunikationsfärdigheter på svenska och engelska.

Sista ansökningsdag för tjänsten är den 28 april, och rekryteringsprocessen hanteras i samarbete med rekryteringsföretaget ProAstri.

Klingstrom

Andreas Klingström lämnar Södertälje kommun
Foto: Liza Simonsson/Södertälje kommun

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 23:14

Nyhetssvep – hörts och sagts om SSK

Mingelbilder SSK Västerås

Södertälje Sportklubb hoppas på välfyllda läktare i Scaniarinken till hösten
Foto: Shamash Oyal

Vad har hänt i SSK den senaste veckan?

Här kommer en sammanfattning av nyheter och annat snack kring klubben från veckan som gick.

Den 18:e april släppte Södertälje Sportklubb säsongskorten för 2024-2025. Ett säkert (vår)tecken på att man tar avstamp mot en ny säsong.

SSK siktar högt:

Förra året såldes 1200 kort – i år siktar vi mot 1500″, skriver klubben på sin hemsida.

Dagen efter ”släppet” presenterade SSK lägligt en nyhet om spelartruppen (herrarna).
Sportchef Emil Georgssons ”sista minuten” värvning Miika Pitkänen fortsätter i SSK ytterligare en säsong. En nyhet som kanske kan sälja några extra säsongskort.

Kontraktet med Pitkänen sträcker sig till och med april 2025. Eftersom den finländska forwarden och Georgsson kommit överens om ett 9-månaderskontrakt anländer Miika till Södertälje först i augusti.

Lite om lagbygget i en tidigare intervju med Emil Georgsson

Nicklas Grossman har sedan 2020 varit SSK A-lags fystränare. I november klev han in som en tredje röst i båset bredvid Magnus Bogren och Mattias Zackrisson. Parallellt hade Grossman fortfarande kvar tjänsten som fystränare i klubben.

I januari blev det dock klart att ”Grossa” permanent ska ingå i tränarstaben tillsammans med Bogren och Zackrisson. Som en följd av det offentliggjorde SSK tidigare i veckan att Niclas Bergfors ersätter Grossman. Läs mer här

De som följer SSK kontinuerligt känner till Bergfors tid som spelare i klubben. Hans senaste uppdrag var som utvecklingsansvarig för juniorverksamheten, men blir nu i stället fystränare i klubben.

Oliver Håkansson har ännu inte någon målvaktskollega att konkurrera med
Bild: Hudiksvall HC/Youtube

Det finns mycket rykten, tips och spekulationer så här i sillytider.
Expressen som brukar ha hög träffsäkerhet på sina ”avslöjanden” skrev härom dagen att den finske målvakten Frans Tuohimaa, 32, är av intresse för Södertälje SK.

Tidningen skriver också att målvakten som senaste säsongen ingick i Frölundas organisation, ska vara i kontakt med SSK:s seriekonkurrent Västerås IK.

”Ingenting är klart till hundra procent, så därför vill jag inte säga för mycket mer än att jag hoppas bli kvar här i Sverige”, säger Tuohimaa till Expressen.

IK Oskarshamn har meddelat att Nick Olesen lämnar klubben. Tidigare har den danske forwarden i media nämnts som aktuell för SSK.

Enligt uppgift till Telgenytt så har dialogen mellan Olesen och SSK funnits. Det har sportchef Emil Georgsson också bekräftat för Länstidningen i Södertälje.

Senaste budet från samtalen parterna emellan är att det i nuläget inte blir någon deal. Enligt uppgift till Telgenytt är SSK inte beredda att betala de pengar som Olesen begär för att skriva på ett avtal med klubben.

Telgenytt fortsätter att rapportera när något av nyhetsvärde dyker upp.

Har du nyhetstips om SSK? Har du något önskemål på vad du vill läsa om som har med klubben att göra?
Hör av dig till: daniel.hansson@telgenytt.se

Det går också bra att skicka DM på X: @danne1902Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 23:15

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors