🕝 2 minuter
Gängledare dömd till över 20 års fängelse i Portugal
Publicerad 20 december 2023 19:55
Uppdaterad 20 december 2023 19:55

Bild/Foto: Kartor/Polisen

Den 28-årige nätverksledaren från Södertälje har blivit dömd för mordet på en ung man i Setúbal, Portugal. Domstolen har dömt honom till 20 år och sju månaders fängelse för knivmordet, och han är även skyldig att betala ett miljonbelopp i skadestånd.

Det var den 27 november 2022 som den manlige modellen Tiago Danu mördades i Setúbal, södra Portugal, efter att ha försökt rädda en vän från en konflikt. Mördaren, en 28-årig gängledare från Södertälje, hade tidigare blivit bestulen på ett kort. I sitt sökande efter den skyldige drog uppstod tumult och där 20-årigen Danu knivhöggs till döds.

Några dagar senare, den 1 december, greps nätverksledaren misstänkt för mord och har sedan dess varit frihetsberövad. Den 28-årige mannen pekas ut av polis som en ledande figur inom Ronnafalangen efter splittringen av Södertäljenätverket, vilket gav upphov till nya falanger i staden, bland annat Saltskogfalangen. Denna splittring och konflikterna mellan de nya falangerna pekas ut som orsaker till våldsvågen i Södertälje förra året.

Ronnaledaren greps i Portugal den 1 december 2022.

Bland annat har chatkonversationer mellan Saltskogfalangen och en person som tros vara ’kurdiske räven’ avslöjat att 28-åringen var måltavla för ett beställningsmord. Men 28-åringen hann gripas i Portugal, misstänkt för mord.

Samtidigt som han väntade på sin dom i Portugal, har 28-åringen även varit häktad i sin frånvaro i Sverige för synnerligen grovt narkotikabrott. Han misstänks ha varit inblandad i transporter, förvaring, bearbetning och förpackning av kokain och cannabis.

Tidigare dömd för grovt vapenbrott, har 28-åringen nu i portugisisk domstol dömts till ett långt fängelsestraff och ett högt skadestånd. Straffet bestämdes till 20 år och sju månaders fängelse, och han ska även betala 180 000 euro, motsvarande över två miljoner kronor, i skadestånd till offrets föräldrar.

Expressen tog kontakt med mannens försvarsadvokat, Peter Nilsson, som dagen efter svarade: ”Tyvärr har jag ingen kommentar att lämna”, enligt ett sms till Expressen.

Om mannen överlämnas till Sverige återstår att se, då domen i Portugal väntas överklagas.

– Vi behöver vänta och analysera hur överklagningsprocessen i Portugal går till innan jag fattar beslut om att begära honom utlämnad, säger kammaråklagare Kajsa Lindberg, till SVT.

(Annonslänk)

Dela artikeln