Företag i fokus:

Ungtupparna briljerade när NIF bjöd på målfest

RG

#15 Benjamin ”Benji” Lindskog tog chansen och satte sitt andra mål för säsongen. Foto: Roland Osbeck

Inför matchen var det klart att Kevin Rigogiannis och kapten Karljohan Ahlroth skulle missa matchen mot Hagunda. Ahlroth som drog på sig en skada under träningsveckan fick i stället följa laget från bänken och Rigogiannis fick följa matchen hemifrån pga. sjukdom.

Utöver dessa spelare så saknade även NIF Valdemar Ahlroth och Gustav Lindström vilket fick tränaren Nicklas Hedstål att ändra femmorna. En spelare som fick chansen var 20 åriga Kevin Matsson som spelar på dubbellicens vilket gör att han annars spelar sina matcher i division 1 med Nykvarns utvecklingsförening fick spela i tredje formationen.

Det skulle inte ta lång tid innan Mattsson fick hemmapubliken att jubla. 1.38 in i den första perioden visad.

#59 Kevin Mattsson och #8 William Törngren stod för en häftig prestation inför 774 åskådare i Furuborhallen. Foto: RG Foto-Media

Tre spelare som fick chansen var 20 åriga Kevin Mattsson, 20 åriga William Törngren och 18 åriga Benjamin Lindskog. som spelar på dubbellicens vilket gör att de annars spelar sina matcher i division 1 med Nykvarns utvecklingsförening. Det skulle inte ta lång tid innan trion fick hemmapubliken att jubla.

1.38 in i den första perioden hittar Törngren över till Mattsson som hittar luckan mellan benen på Hampus Bodin i Hagundamålet och vilken pangstart hemmapubliken bjöds på. Trion, tillsammans med Oscar Fondelius och Liam Arvidsson, visade från start att det fanns en vilja och hunger för tre poäng. 

NIF som hade övertag spelmässigt hade lägen att utöka sin ledning men ett uppoffrande försvarsspel från gästerna och en stabil Bodin i målet satte stopp för det. I stället fick Hagunda en omställning där Hagundas Kevin Ahlholm kunde sikta in sig och sätta kvitteringen 13.29 som stod sig perioden ut.

#12 Gustaf Sandberg briljerade med sin styrka och beslutsamhet både defensivt och offensivt. Foto: Roland Osbeck

Inledningen av den andra perioden var mer avvaktande från hemmalaget jämfört med den första vilket Hagunda kunde utnyttja ock skapa ett par chanser. Lucas Orrmo i hemmakassen hade en vanlig dag på jobbet där han fick göra ett par räddningar som var nödvändiga för att inte gästerna kunde ta ledningen. 

NIFs Gustaf Sandberg fick värma upp inför den andra perioden och ersätta Filip Ceder i den andra formationen. Sandberg som besitter på mycket erfarenhet kom in i matchen med sin styrka och beslutsamhet som nästintill vann alla sina närkamper.

Tillsammans med kaptenen för dagen, Markus Jonsson, så fanns det inget utrymme för Hagunda att bjudas på chanser. Det farligaste läget för gästerna tog i ribban efter ett avslut av målskytten Ahlholm.

#91 Oscar Janthe klev fram när det behövdes som mest i matchen och gav NIF återigen ledningen. Foto: Roland Osbeck

NIF som även denna match skapar många chanser hade svårt att utöka ledningen då det alltid fanns en klubba eller försvarare i vägen. Publikfavoriten Oscar Janthe tröttnade och slaskade in bollen för att utöka till 2–1. Det var startskottet för ett ryck som hemmalaget. Knappa 23 sekunder senare fick publiken återigen ställa sig upp och jubla när Benjamin ”Benji” Lindskog som var helt felvänd mot målet slår en backhand retfullt förbi Bodin i målet. Passningen kom från Mattsson och skulle innebandyn även räkna med andra assist skulle Törngren även få poäng för det. 

Innan periodpaus fick NIF en kontring och Hampus Ahrén hittade över till Daniel Johansson som satte sitt första mål i SSL. Hemmalaget hade inför den tredje perioden en tremålsledning vilket man inte har haft tidigare i en match under säsongen. NIF som tidigare har fått jaga i tredjeperioden såg sig vara i en ny situation och har själva lyckats vända i underläge. 

#21 Niklas Ohlström med en assist i matchen men spelade fram sina medspelare flertal gånger. Foto: RG Foto-Media

Det blev nervöst inledningen av den tredje perioden när domare Glenn Boström visade tecken för straff efter en situation där en Hagundaspelare nästan bryter sig fri mot Orrmo i målet men stoppas upp av Fondelius. Hagundas Isak Bengtsson fick chansen att reducera när han klev fram för att ta straffen mot Orrmo. Det blev ett tidigt skott som inte överlistar Orrmo som räddar med högerhanden och ställning var oförändrad. 

Hagunda såg lite mer desperata ut i den tredje perioden för att gå på avslut och rubba NIF. Det skulle ge resultat när Carl Wadsten vänder bort Arvidsson och kan sätta reduceringen från pass av Markus Åkerfeldt. Samma Åkerfeldt som var kapten för Hagunda föregående säsong men valde att ta en paus inför denna säsong. Nu var han tillbaka på planen igen mot Nykvarn, utan kaptensbindel men bidrog med sin ledarroll och rutin.

#77 Lucas Orrmo stod för en stark insats och räddade 2(!) straffar vilket gör honom till matchens lirare. Foto: ”RG Foto-Media

Med 5 minuter kvar av perioden vinner Gustaf Sandberg en duell i offensivt hörn och spelar in till en fri Liam Arvidsson som satte 5–2. 

Gästerna tog en timeout och gick för en reducering genom att spela 6 mot 5. NIF:s försvarsspel sattes på prov och visst skulle hemmalaget stänga ner Hagunda. I stället kunde Jesper Lindström sätta 6–2 i tom kasse. Hemmalaget var på väg mot en klar seger men det skulle fortfarande hända saker i slutminuterna. Ahrén som vinner boll på egen planhalva spelar över till Ohlström som åter hittar tillbaka till Ahrén som denna gång löpar mot den tomma målburen och kan enkelt lägga in 7–2.  

Gästerna skulle få en möjlighet till att putsa till slutresultatet efter att man återigen fått en straff till sin fördel. 

Denna gång klev målskytten Ahlholm fram mot Orrmo. Ahlholm som försöker med en dragning vilket Orrmo läser och räddar sin andra (!) straff för dagen. Hemmamålvakten var återigen en stor faktor till att NIF kunde dra ifrån resultatmässigt. 

Nu väntar juluppehåll innan serien vänder och då spelar NIF mot IBF Falun fredag den 29 december klockan 19:00 i Furuborghallen. 

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 december 2023 01:13
Senast uppdaterad: 18 december 2023 01:19

Siktar mot A-laget: ”Man måste förtjäna sin plats”

DSC_0015_1

Egor Polin fick tillbringa mycket tid i J20
Foto: Daniel Hansson

Egor Polin värvades av SSK som en spelare till J20. Han fick dock möjlighet att skriva ett A-lagskontrakt redan sitt första år i klubben.

-Det är klart att man hade velat få lite mer speltid i A-laget, säger Polin om fjolårssäsongen.

Egors säsong blev ryckig, spel i J20 varvat med lite byten i A-laget. Han blev utlånad till Tranås och kom sedan tillbaka för spel med J20 igen. Tufft läge för den 19-åriga forwardstalangen, där alternativen antingen var att tjura eller att bita ihop och kämpa på.

-Det är lite både och skulle jag säga. Det är kul att man får vara med så mycket som möjligt i A-laget, alltid kul att spela, vilket gör att jag kan kombinera, säger Egor Polin till Telgenytt.

-När jag inte får så mycket speltid i A-laget så kan jag komma ner och få speltid i J20, vilket är bra, säger han fortsättningsvis.

-Sedan var det bara kul att få komma till Tranås och spela seniorhockey. Att möta lite äldre och större spelare, lite mer vuxenhockey så att säga.

Var du förtjänt av mer speltid i A-laget tycker du?

-Man vill ju inte klaga eller tjafsa om något. Men det är klart att man hade velat få lite mer speltid i A-laget, få chansen något mer. Sedan är det ju svårt att ta plats, det är många andra bra spelare här i Södertälje.

Polin skrev på ett 2-årigt kontrakt för spel i A-laget. Forwarden som fyller 20 i slutet av april har ett år kvar av det avtalet och han kommer då göra sitt första år som senior.

Hans fokus är att försöka ta en ordinarie tröja i Södertälje Sportklubbs representationslag säsongen 2024-25. Just nu ingår han i de planerna när försäsongen drar igång nästa vecka.

-Jag och tränarna har snackat lite om det. Nu är det ju fullt fokus här på nästa säsong.

-Såklart måste man ju förtjäna sin plats. Det kommer jag behöva visa på försäsongen och under träningsmatcherna att man ska ha en plats här.

Egor Polin
Foto. Shamash Oyal

Vad är den största omställningen från spel i J20 till spel i A-laget?

-Det är mer struktur, det blir lite mer gameplan i A-laget. Allt går mycket snabbare, spelarna är lite starkare och snabbare.

-Det är farten i allt som är den största skillnaden. Spelarna är större och starkare.

SSK:s J20 startade sin säsong övertygande men fick det tyngre mot slutet av J20 Nationell södra och missade topp tio i sista omgången. Via fortsättningsserien tog man sig dock till slutspel och slog där ut HV71 i första rundan. Sedan tog det stopp mot Djurgården i kvartsfinalen.

-Det är klart att vi ville gå längre än vi gick i år. Vi hade ju velat komma till semifinal såklart. Jag tycker att vi gjorde ett bra slutspel och det var såklart viktigt att vi kunde slå ut HV71.

-Tråkigt att vi torskade mot Djurgården, vi hade som mål att gå vidare. Vi visade ändå under säsongen att vi är ett bra lag och att vi kan komma långt.

Vad är främsta fokuset i din träning för att ta en tröja i A-laget?

-Vi har inte snackat om det så mycket. Lär väl snacka med fystränaren om det när vi drar igång nästa vecka. Något jag känner själv är att bygga på mig mer muskler och gå upp några extra kilon. Så att man växer till sig lite på bredden.

För att bli starkare i närkamper och längs sargerna?

-Allmänt bli starkare. Det kommer gå snabbare nästa år än vad man är van vid så det är viktigt att ha en riktigt bra försäsong och bygga på sig muskler.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 09:40
Senast uppdaterad: 17 april 2024 09:42

Scania initierar pilotprogram för självkörande lastbilar

a83b7de729cd6314_org

Pressbild: Scania

Scania tar ett stort kliv framåt inom autonoma transporter genom att lansera ett pilotprogram för självkörande lastbilar och Plus för att integrera avancerad självkörande teknik i sina fordon.

– Vi satsar hårt på att utveckla helt integrerade självkörande lösningar, säger Peter Hafmar, Head of Autonomous Solutions inom Scania. 

(Annonslänk)

Scania lanserar Autonomous Commercial Pilot Programme i ett samarbete med det amerikanska teknikföretaget Plus för att utveckla och implementera självkörande lastbilar. Detta initiativ är en del av Scanias ambition att förnya transportsektorn med autonoma lösningar som ökar effektiviteten, minskar utsläppen och förbättrar trafiksäkerheten.

– Plus är hedrade över att ha blivit utvalt av Scania som företagets långsiktiga teknologipartner inom självkörande transporter, säger Shawn Kerrigan, COO och medgrundare av Plus. 

Scania intensifierar utvecklingen av autonoma transporter mellan logistikcentrum.
Pressbild: Scania

– Vi kommer att använda vår erfarenhet av att implementera vår modulära och flexibla mjukvara globalt för att påskynda Scanias utveckling av högpresterande autonom lastbilsteknik. Tekniken kommer att kunna integreras i kundens verksamhet på ett säkert och enkelt sätt, samt kunna sättas i drift kommersiellt i stor skala.

Genom att integrera Plus SuperDrive™ teknik, som möjliggör helt automatiserad körning på nivå 4, strävar Scania efter att involvera kunder i utvecklingen av hållbara transportkoncept. Efter positiva tester i Sverige sedan 2021, siktar företaget på att utöka sin verksamhet i Europa under 2024. Detta steg mot autonoma transporter syftar till att möta den globala förarbristen och initiera en större kommersiell expansion.

– Vi ser självkörande transporter som en viktig del av vårt kompletta erbjudande av säkra, effektiva och hållbara transportlösningar som kan anpassas efter varje enskild kunds specifika behov. Detta stärks ytterligare av TRATON Groups partnerskap med Plus. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 20:05
Senast uppdaterad: 16 april 2024 20:05

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors