🕝 1 minuter
Banktjänsteman åtalas för tre fall av mutbrott
Publicerad 17 december 2023 06:00
Uppdaterad 17 december 2023 13:08

Foto: Pexels

En kvinna som tidigare arbetade på bank i Södertälje står åtalad för att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga personer i utbyte mot mutor. Det rapporterar LT.

Den åtalade misstänks för tre fall av mutbrott under hösten 2020. I utredningen, som letts av Riksenheten mot korruption, menar åklagaren att banktjänstemannen godtog erbjudanden om pengar för att ordna lånen, även om de inte fullbordades.

I ett fall i november kontaktades kvinnan av en person från Sigtuna, enligt LT, som ville förmedla ett lån på 5 miljoner kronor till en familj utan inkomster som kunde motivera ett så stort lån. Personen erbjöd henne 50 000 kronor för att bevilja lånet, vilket hon sa ja till enligt de inspelade telefonsamtalen. Lånet fullbordades dock inte eftersom familjen redan hade ett blancolån på 1,2 miljoner kronor.

I ett annat fall i oktober diskuterade bankmannen med en annan förmedlare om att ordna ett lån på 5,5 miljoner kronor åt en person för att köpa en villa. Även denna persons ekonomi tillät inte ett så stort lån. Förmedlaren erbjöd 100 000 kronor för att fixa lånet, vilket åklagaren menar att hon accepterade genom att fortsätta arbeta med lånet. Inte heller detta lån fullbordades då villan såldes till någon annan.

Kvinnan som tidigare arbetade på bank förnekar brott och hävdar att hon uppfattade erbjudandena som skämt. Utöver banktjänstemannen åtalas flera personer för givande av muta. Rättegången inleds under våren.

Skribent: Lucas

Dela artikeln