Företag i fokus:

Vårdjätten Capio misstänks för systematiskt fusk

Capio-kopia

Pressbild: Capio

SVT Nyheter avslöjar att vårdjätten Capio misstänks ha tjänat miljontals kronor genom att medvetet fuska med registreringen av vårdbesök på äldreboenden i Stockholms län.

En visselblåsare larmar om att Capio, som har flera verksamheter i Södertälje, ska ha satt i system att registrera vanliga planerade vårdbesök som akuta. Varje akutbesök ger 750 kronor extra i ersättning från Region Stockholm. Dessutom ska enskilda läkare ha fått del av de ökade intäkterna, vilket gjort det lönsamt att registrera fler akutbesök.

– Det är ett lurendrejeri och ett bedrägeri i stor omfattning, säger källan till SVT.

Genom dokument, mejl och jämförelse med konkurrenten Familjeläkarna kan SVT styrka uppgifterna. Mellan 2016 och 2022 registrerade Capio nästan var fjärde besök på äldreboendena som akut, medan Familjeläkarna bara gjorde det för var tionde besök.

– Det säger sig självt att det inte är möjligt att vart fjärde besök är akut. Det borde ligga på högst några procent, enligt SVT:s källa.

I ett mail till SVT skriver Capio att de ser allvarligt på anklagelserna och att de nu inlett en intern utredning. Samtidigt menar de att regionen inte kritiserat antalet akutbesök tidigare. Sedan 2017 har antalet minskat med nästan 50 procent enligt Capio.

Efter avslöjandet meddelar Region Stockholm att de nu själva ska granska Capio och deras registrering av akutbesök. Om stora fel uppdagas kan avtalet sägas upp.

Skribent: Lucas

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 december 2023 18:42
Senast uppdaterad: 14 december 2023 18:42

17-åring häktad för mordförsök efter skjutning i Stockholm

Polis

Arkivbild

En 17-årig skriven i Södertälje har häktats misstänkt för mordförsök efter en skottlossning mot en bostad i Hammarby Sjöstad. Det är dock inte första gången som tonåringen är inblandad i grova brott.

(Annonslänk)

Vid 22-tiden på fredagskvällen den 3 maj larmades polisen om skottlossning i södra Stockholm. Flera skott avlossades mot en lägenhetsdörr där flera personer befann sig, men ingen kom till skada. En stor polisinsats följde och en 17-årig misstänkt, känd av polisen sedan tidigare, greps i samband med händelsen.

Tonåringen, som tidigare dömts för förberedelse till synnerligen grov misshandel och vapenbrott, är skriven i Södertälje och greps förra året med en skarpladdad pistol i bilen.
Vid det tillfället misstänktes han, tillsammans med en medbrottsling från Fagersta, för att planera ett mord som avvärjdes av polisen i Hovsjö. I bilen fann polisen också balaklavor, handskar, bensindunkar, klorrengöring, patroner och ammunition och i maj 2023 dömdes han till åtta månaders sluten ungdomsvård.

Nu står han återigen misstänkt för grova brott efter skjutningen mot lägenhetsdörren i Hammarby Sjöstad och har häktats på sannolika skäl för mordförsök.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 23:14
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 23:14

Barn föll från balkong – Ambulanshelikopter tillkallad

Ambulans pressbild

Foto: Shamash Oyal

Enligt uppgifter till Telgenytt har en flicka fallit från en balkong i Geneta, vilket utlöste en omfattande räddningsoperation inklusive en ambulanshelikopter. Flickans skadeläge är ännu oklart.

Under måndagseftermiddagen inträffade en allvarlig olycka i Geneta där en liten flicka föll från en balkong. Räddningstjänsten, ambulanshelikopter och polis var snabbt på plats.

Foto: Shamash Oyal

Händelsen ägde rum strax efter klockan 16, då larmet gick om en kvinna som hade fallit från en hög höjd. Enligt uppgifter till telgenytt rör det sig om ett fall från första våningen från ett flerfamiljshus.

– Det rör sig om ett olycksfall, säger polisen till Telgenytt.

Skadeläget för flickan är ännu oklart, och sjukvårdspersonal arbetar intensivt för att stabilisera hennes tillstånd. Flera räddningsenheter, inklusive en ambulanshelikopter, kallades snabbt till olycksplatsen för att assistera i räddningstjänsten.

Enligt uppgifter till Telgenytt ska flickan ha ramlat från första våningen. Flickan ska enligt uppgifter vara vid 8 års åldern.

Foto: Shamash Oyal

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 16:55
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 17:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors