Företag i fokus:

Scania inför krav på gröna leveranser

Scania

Foto: Scania/Alexander Isa

För att driva på skiftet till ett hållbart transportsystem omvandlar Scania nu sin målsättning om gröna inköp av batterier, stål, aluminium och gjutjärn till krav och kontrakt.

Scania, som tillverkar lastbilar och bussar, har en branschledande strategi för att minska utsläppen i leverantörskedjan. Företaget har som mål att uppnå 100 procent gröna inköp av dessa fyra material till sin europeiska produktion till 2030. Dessa ”hotspots” står för cirka 80 procent av klimatutsläppen från Scanias produktionsmaterial. ”Grönt” definieras som att de viktigaste utsläppskällorna elimineras genom att använda ny teknik, grön el och/eller återvunnet material.

Nu inför Scania krav på sina leverantörer att använda sådana gröna teknologier. Kraven är en del av förhandlingar om både framtida kontrakt och översyn av befintliga.

Engagemang från leverantörer är avgörande för den gröna omställningen, och viktiga framsteg görs. Scania har lagt sin första order på grönt stål från H2 Green Steel och har ett gemensamt mål med SSAB om full övergång till gröna stålleveranser 2030.

– Vi arbetar nu med att utöka omfattningen av målet om gröna leveranser till vår produktion, så att strategin så småningom omfattar hela den globala leverantörskedjan, säger Scanias VD Christian Levin i ett pressmeddelande på Scania.

Skrivent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2023 18:58
Senast uppdaterad: 9 december 2023 18:58

Milla Sjöstrand rankad som en av Sveriges största talanger

Milla, Foto Michiel Pompert

Milla Sjöstrand
Foto: Michiel Pompert

Milla Sjöstrand, 16, från Södertälje, har klättrat på Aftonbladets årliga ranking av Sveriges största talanger.

Aftonbladets Sportbladet har för tredje året i rad listat Sveriges mest lovande talanger inom olika sporter, och bland de topp 20 återfinns Södertäljes egna racingstjärna, Milla Sjöstrand. Milla, som är Sveriges snabbaste kvinnliga gokartförare, har imponerat stort på motorsportscenen och utses till Sveriges största talanger mellan 15 och 20 år. Hon avancerar från plats 20 förra året till plats 18 i år.

(Annonslänk)

Sjöstrand har deltagit i FIA:s satsningar på kvinnliga förare och tar nu sin karriär utomlands. Under 2024 tävlar hon för MP Motorsports kartingteam Kartstore Benelux i det nederländska mästerskapet.

Nu berättar hon för Aftonbladet om bytet till banracing och målsättningen att köra F1 i framtiden.

– Min målsättning är att utveckla min körning i en internationell miljö med ett bra team. Det är för mig ett nytt team, nytt chassi, ny motortyp, nya däck och nya banor, men jag vill göra bra resultat under säsongen även om det är mycket att lära mig så här i början, säger hon till tidningen.

Hon har dessutom även inlett ett samarbete med Minardi Management, vilket ger henne goda utvecklingsmöjligheter inom formelbilsracing på flera nivåer, inklusive F4, F1 Academy, Formula Regional, F3 och F2.

Milla Sjöstrand under F4-test i Italien i höstas.
Foto: FIA

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 17:15
Senast uppdaterad: 17 maj 2024 17:16

Kortköpsproblem hos flera matbutiker

Kort-Babs-terminal-PEXELS

Foto: Pexels

Flera av Axfoods butiker, inklusive Hemköp och Willys, har just nu problem med kortköp. Teknikstrulet påverkar även Snabbgross.

Axfoods dagligvarubutiker, såsom Hemköp och Willys, har drabbats av problem med kortköp. Enligt uppgifter till Telgenytt har även Snabbgross i Södertälje, som också tillhör Axfood, påverkats av tekniska störningar.

Enligt Johanna Eurén, presskontakt på Willys som Aftonbladet varit i kontakt med, handlar det om problem med blipp-funktionen i kortterminalerna. Störningen är tillfällig och påverkar troligtvis butiker i hela landet.

Problemen beror på tekniska problem hos bolagets betaltjänstleverantör.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 13:23
Senast uppdaterad: 17 maj 2024 15:22

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors