🕝 1 minuter
Fortsatt våldslarm på Tysslinge Sis-hem
Publicerad 4 december 2023 15:13
Uppdaterad 5 februari 2024 21:54

Foto: Shamash Oyal

Våldet och hoten mot personalen på Sis-hemmet Tysslinge i Södertälje har den senaste tiden ökat kraftigt, varav flera myndigheter har under hösten gjort inspektioner på hemmet efter larm om allvarliga incidenter.

Sis-hemmet Tysslinge tar emot ungdomar dömda för grova brott som mord och med kopplingar till gängkriminalitet. Sedan hemmet öppnade 2016 har antalet anmälningar om hot och våld från de intagna ungdomarna mot personalen ökat markant.

Enbart i år har det kommit in 72 anmälningar jämfört med 12 stycken när verksamheten startade. Under en vecka i oktober larmades polisen fyra gånger till Sis-hemmet efter upplopp. Kort därefter genomförde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en inspektion.

Även Justitieombudsmannen, JO, genomförde i oktober en spontant inspektion och även tidigare i år pekade Arbetsmiljöverket på brister gällande personalens säkerhet.

– Det vi ser är att de ungdomar som har koppling till ett kriminellt nätverk också har svårare att ta sig ur det, säger Helena Finér, sektionschef på Sis, till SVT Nyheter.

Både fackförbundet och Sis efterfrågar lagändringar för att förbättra situationen. Socialdepartementet uppger att nya lagförslag är på gång till 2024.

Skribent: Lucas T

Dela artikeln