Företag i fokus:

Annons

Arvidsson matchvinnare efter straffar

DSC_5515-Forbattrat-BR-Redigera

Liam Arvidsson gjorde inga misstag vid straffläggningen och gav bonuspoängen till NIF. Foto: Roland Osbeck

Det var en jämn och intensiv match mellan två lag som verkligen ville säkra tre poäng. Det tog knappt en minut innan det första målet i matchen föll, och det var hemmalaget Nykvarn som lyckades göra det på en kontring. Daniel Johansson fann Niklas Ohlström, som skickade in en projektil bakom Pontus Zarins första kryss.

NIF som fortsatte att trycka på mot Karlstad hade ett övertag men gästerna såg skärpta ut efter det snabba målet inledningsvis. I stället så försökte Karlstad att gå på snabba omställningar och målvakten Zarins prövade ett par utkast utan vidare resultat.

Det farligaste läget för Karlstad dök upp när Anton Vestlund fick chansen att kvittera matchen men missar målet när han ställs mot Lucas Orrmo.  Närmare än så kom inte värmlänningarna som inte var nöjda med 0(!) skott på mål den första perioden.

Efter en lugn första period så var det allt flera tuffa närkamper och känslor på planen. Foto: RG Foto-Media

I den andra perioden skulle gästerna se till att höja sig och komma med skott på mål. Gästerna som gick rakare på mål såg till att utmana Orrmo i hemmamålet. Det bjöds på chanser åt bägge håll. Kevin Rigogiannis var närmast att utöka för NIF som hade öppet mål efter en omställning men där skottet tar på en försvarar.

Spelet blev mer fysiskt och vid närkamperna så smälldes det på, vilket domarna tillät. I slutminuterna så åker Karlstads Simon Sjögren och Nykvarns Niklas Ohlström ut 2 minuter efter lite gruff. Det blir ett 4 mot 4 spel där Nykvarn tidigare har varit väldigt starka. Med 15 sekunder kvar så fångar gästernas Oliver Sandberg upp bollen på mittplan och försöker med en backhandsving där skottet ser ut att gå utanför men tar sedan på hemmalagets Hampus Ahréns klubba och in i mål. Kvitterat inför den sista perioden.

I den sista perioden får Karlstad ett spelövertag där de får mer rörelse i anfallszon och kan etablera längre anfall. Karlstads Sebastian Degeryd växte i matchen och skapade många chanser för gästerna.

Det viktiga ledningsmålet kom till Karlstads fördel när Jesper Karlsson vinner en duell och skjuter bollen in framför mål som tar på Vestlunds skaft och in bakom Orrmo som är chanslös. Ett vackert mål som satte gästerna i förarsätet.

#55 Jesper Lindström såg öppningen i Karlstads försvar och kvitterade matchen. Här möts han av en glad #27 Kevin Rigogiannis. Foto: RG Foto-Media

NIF som är starka på hemmaplan har tidigare matcher hamnat i en liknande sits där de fått jaga kvittering och det skulle man även göra i denna match. Karlstad som hade en bra defensiv matchen igenom gjorde ett dåligt byte som skulle bli kostsamt. Jesper Lindström som såg en öppning till att kliva från egen planhalva och utan större hinder kunna sätta kvitteringen i det bortre krysset bakom Zarins. Hemmalaget som hade flera chanser under matchens gång hade återigen svårt bättra målproduktionen.

Matchen slutar oavgjort efter fulltid och sudden väntade.

I hela 5 minuter så skapades det chanser från bägge lag och matchen hade kunnat sluta hur som helst. Karlstad hade helt klart det farligaste läget när man kommer på en 2 mot 1 kontring där Orrmo gör en fantastisk enhandsräddning längs marken.
Bägge målvakterna stod för fina prestationer och var en stor anledning till att det blev så få mål.

Matchen fick i stället avgöras på straffar.

En lugn match för Lucas Orrmos del som klev fram när det behövdes som mest med sina två straffräddningar. Foto: RG Foto-Media

Matchhjältarna för Nykvarn var Lucas Orrmo som räddade två straffar och Liam Arvidsson som satte den avgörande straffen. Bonuspoängen till Nykvarn men som hamnar på nedflyttningsplats efter att Helsingborg vunnit sin match mot Linköping. Hemmalaget står nu på samma poäng som Karlstad.

I nästa omgång väntar Mullsjö på bortaplan för Nykvarn och för Karlstads del så väntar Falun på bortaplan.

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 20:13
Senast uppdaterad: 4 december 2023 20:13

INSÄNDARE: Inför obligatorisk utbildning för inköpsrätt

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet. 2e vice ordförande Telge inköp.
Foto: Alexander Isa

Inom Södertälje kommuns alla verksamheter med de kommunala bolagen inkluderat så finns det en mängd personer som har rätt att beställa varor och tjänster inom ramen för sin specifika budget. Då trodde åtminstone jag att alla dessa personer visste vad det höll på med och hade någon form av utbildning med tanke på att vi köper varor och tjänster för över 3 miljarder kronor årligen.

Men på vår interna styrelseutbildning fredag 23 februari så fick jag veta att så är inte fallet, några har visserligen valt att gå den utbildning som Telge inköp erbjuder alla som vill inom den kommunala verksamheten, men många avstår utbildningen för att de troligen anser sig kunna allt de behöver inom inköp och hur en upphandling ska gå till för att undvika misstag.
Så är det uppenbarligen inte, och det är mer komplicerat än så.

Låt mig ta ett lite roligt men tydligt exempel som kanske ger er en större förståelse för problematiken med hur viktigt det är att man är övertydlig med vad man vill ha innan man skickar i väg en order till Telge inköp.

Exempel: Du beställer en apa och förväntar dig att få en schimpans, men i själva verket får du en gorilla… Båda är apor men skillnaden är enorm! – Vems är felet?

Det är oerhört viktigt att man är specifik i vad man vill ha och vilka krav man ställer på produkten eller tjänsten innan man skickar även order om en upphandling till Telge inköp, när det blir fel så kostar det pengar.

”Det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel”

Senast förra veckan så tog vi del av en beställning som blev fel – Ska inte peka ut någon specifik men kan konstatera att det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel i mått för installation, de gick ej att returnera och får nu kasseras = en dryg miljon kronor till soptippen! 
Det är skattebetalarnas pengar som hade kunnat användas till betydlig bättre saker.
Vems är felet? -Jag skulle gissa att beställaren inte har varit tydlig med att specificera mått och exakt funktion på det han eller hon ville ha, jag har svårt att tro att en uppköpare på Telge inköp beställer fel saker på pin tji utan har helt enkelt utgått ifrån den information som levererats och uppenbarligen har informationen varit undermålig.

Därav anser Realistpartiet att alla personer inom Södertäljes kommun och dess bolagsverksamheter som får förtroendet att hantera skattemedel till att köpa in varor och tjänster måste gå den utbildning som erbjuds av Telge inköp, utbildningen ska vara obligatoriskt om man vill hantera inköp av varor och tjänster.

Vi är övertygade om att om kunskapsnivån ökar hos de personer som har rätt att beställa varor och tjänster så finns det miljontals kronor att spara varje år.

Vi har lämnat in en motion om detta och hoppas på att kommunfullmäktige så snart som möjligt röstar för vårt förslag och inför obligatorisk utbildning för alla inköpare så snart som möjligt.
Det är en investering som kommer att betala sig själv många gånger om.

Joakim Granberg
2e vice ordförande Telge inköp
Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 13:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 13:10

Eskander utsedd till kommittén för regeringens kulturkanon

5EECA681-B9A7-4555-9471-63F759DF7538

Kulturministern, Parisa Liljestrand och Södertäljebon Marlen Eskander.
Foto: Regeringskansliet/Shamash Oyal

I fjol beslutade regeringen om direktiv för att forma en svensk kulturkanon. Nu har kulturminister Parisa Liljestrand beslutat att tillsätta Södertäljebon Marlen Eskander i kommittén, där hon därmed får en nyckelroll i arbetet.

– Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet, säger Eskander till Telgenytt.

Här kommer ett citat från kommande pressmeddelande hos oss

Regeringen har nyligen offentliggjort att Marlen Eskander från Södertälje kommer att vara en av ledamöterna i den nybildade kommittén med uppdraget att ta fram en svensk kulturkanon samt vilka ämnesområden som ska ingå.

– Nu har vi en kompetent kommitté på plats. Jag ser fram emot att följa deras arbete med att ta fram en kulturkanon som ska bli ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. Att ta fram en kulturkanon handlar om att göra svensk kultur tillgänglig för fler, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

(Annonslänk)

Eskander, som är verksamhetsledare för Läsfrämjarinstitutet i Södertälje, kommer tillsammans med andra framstående kulturpersonligheter som journalisten Gunilla Kindstrand, chefredaktören PJ Anders Linder och litteraturvetenskapens docent Peter Luthersson, att bidra till att definiera vilka konst- och kulturområden som ska representeras i kulturkanonen. Kommittén står inför uppgiften att fastställa kriterier för urvalet av verk, utse experter med relevant sakkompetens, och sammanställa de verk som expertgrupperna väljer ut.

Ett viktigt mål för kommittén är att skapa en öppen och inkluderande process där allmänheten ges möjlighet att delta med förslag. Dessutom ska kommittén föreslå strategier för att säkerställa att den svenska kulturkanonen förblir relevant över tid.

Med sin breda kompetens och erfarenhet förväntas Marlen Eskander spela en central roll i arbetet med att forma en kulturkanon som speglar Sveriges rika och mångfacetterade kulturarv.

– Kulturkanon lyfter vikten av kultur , litteratur och konstens betydelse för Sveriges gemensamma vetande som viktig del av allas rätt till kunskap och bildning. Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet. Jag ser fram emot att samlas med kommittén och påbörja arbetet, säger Södertäljebon till Telgenytt.

Lars Trägårdh, professor och historiker, som utsetts till ordförande för kommittén, ska presentera sina slutsatser till Kulturdepartementet senast den 31 augusti 2025.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:42
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors