🕝 1 minuter
AstraZeneca får klartecken för leveranser till Ryssland
Publicerad 29 november 2023 17:54
Uppdaterad 29 november 2023 18:37

Foto: Shamash Oyal.

Läkemedelsföretaget AstraZeneca har beviljats undantag från exportsanktionerna mot Ryssland av Kommerskollegium. Beslutet, som motiveras av humanitära skäl, gör det möjligt för företaget att leverera mediciner och kemikalier till Ryssland, trots tidigare avslag på ansökningar.

I somras ansökte AstraZeneca om undantag från exportsanktionerna för att kunna skicka produkter till Ryssland, men ansökan avslogs då av Kommerskollegium. I en ny ansökan i oktober har företaget nu fått grönt ljus för handel med Ryssland.

Beslutet innebär att en rad leveranser av mediciner och kemikalier, av humanitära skäl, undantas från de pågående sanktionerna.

I sin ansökan till Kommerskollegium betonade AstraZeneca att de ser det som sin moraliska och humanitära skyldighet att säkerställa tillgången på sina viktiga läkemedel till patienter i alla länder med medicinska behov, inklusive Ryssland.

Kommerskollegium har meddelat att beslutet är giltigt tills vidare, med en initial giltighetsperiod på 6 månader. Samtidigt understryker de att beslutet kan omprövas och upphävas när som helst.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Dela artikeln