Företag i fokus:

Sport i Södertälje: Barns väg till utveckling och gemenskap

370262385_868609221601569_3764464060048428917_n

Från fotbollsplaner till baskethallar, via friidrott och gymnastik, sträcker sig Södertäljes engagemang för barns och ungdomars möjlighet att utöva sport långt bortanför tävlingar och medaljer. Sportaktiviteter kan spela en avgörande roll i barns fysiska och mentala utveckling, och i Södertälje har detta blivit en viktig del av många unga invånares liv.

Sport populärt bland barn i Södertälje
I Södertälje finns möjligheter för barn att engagera sig i roliga och sunda aktiviteter som inte bara ger chans för fysisk träning, utan också värdefulla lektioner i samarbete, disciplin och personlig utveckling. Mångfalden av sporter i Södertälje har en viktig inverkan på ungdomars utveckling och gemenskap med andra.

Men de ekonomiska ställningstaganden som familjer står inför när de stödjer sina barns sportdrömmar kan många gånger vara svåra att hantera, särskilt när kostnaderna för utrustning, medlemsavgifter och resor för tävlingar börjar samlas på hög. För många familjer blir en kredit en vettig lösning för att klara av dessa utgifter så att barnen kan fortsätta med sina sporter utan att familjens ekonomi tar stryk. Att använda kredit klokt kan ge den flexibilitet som behövs för att täcka dessa kostnader och samtidigt hålla familjens budget i balans.

Olika sporter och kostnader i Södertälje
Fotboll är en av de mest populära aktiviteterna i Södertälje där barn i alla åldrar kan delta. Kostnaden för fotboll inkluderar inte bara medlemsavgifter, utan också utrustning som skor och lämpliga kläder. Det är kostnader som kan bli svåra att täcka över hela säsongen, särskilt när barnen växer och behöver ny utrustning.

Basket är också en av de största sporterna i Södertälje bland barn och ungdomar. Staden är hem för flera framstående basketklubbar som har program för barn i alla åldrar. Dessa klubbar erbjuder ofta olika nivåer av träning och tävling, vilket gör det möjligt för barn att utvecklas och avancera i sporten. Kostnaderna för att delta i basket inkluderar medlemsavgifter och utrustning, men kanske också träningsläger och resor.

För barn intresserade av kampsport finns det flera klubbar som erbjuder judo, karate och taekwondo. Utöver medlemsavgifterna krävs specifik utrustning som dräkter och skyddsutrustning. Dessa kostnader kan variera beroende på vilken sport det rör sig om och vilken nivå barnet deltar på.

Andra populära aktiviteter inkluderar gymnastik och simning, där kostnaderna främst består av lektionsavgifter och nödvändig utrustning. Gymnastik kan kräva specialkläder och redskap, medan simning innebär kostnader för badkläder, simglasögon och ibland tävlingsavgifter.

Det här är exempel på utgifter som kan bli en rejäl utmaning för många familjer, särskilt om man har flera barn som är med i olika sporter. Att hålla koll på budgeten och hitta sätt att finansiera barnens sport är något som många familjer lägger tid på.

Ekonomiska lösningar: Användning av kontokredit
Ibland kan en kontokredit vara det som gör att barnen kan få utöva sina sporter. En sådan kreditlösning ger föräldrar flexibiliteten att betala för till exempel träningskläder genast och sedan gradvis återbetala beloppet under en tidsperiod som passar deras budget.

Att ha tillgång till en kredit kan också underlätta för föräldrar att hantera de överraskande kostnader som ofta följer med sporter, till exempel när en turnering eller ett träningsläger plötsligt dyker upp. Då kan det vara viktigt med en finansiering som är lätt att komma åt, så att man inte missar roliga och värdefulla chanser.

För att underlätta för familjer att göra kloka ekonomiska beslut, är det viktigt att välja kreditgivare som har tydliga villkor och rimliga räntor.

Berättelser från Södertäljes sportföräldrar
Föräldrar har givetvis unika insikter och erfarenheter när det gäller att finansiera sina barns sporter. En mamma till två fotbollsspelande barn delar med sig av sin erfarenhet: ”Kostnaden för fotbollsskor, bollar och kläder är ibland höga. Vi försöker planera och spara, men det händer ändå att det är svårt att få ekonomin att gå ihop.” Hon kommer med ett tips till nyblivna sportföräldrar: 

●  Var förberedd på oväntade utgifter, särskilt under säsongens början.

En pappa, vars dotter tränar gymnastik, nämner hur kostnaderna kan överraska nya föräldrar. ”Man tänker inte alltid på alla småsaker som behövs. Från träningskläder till lägeravgifter, det blir en del,” säger han. Hans tips är:

●  Glöm inte hur viktigt det är att dela erfarenheter med andra föräldrar för att bli medveten om och kunna hantera kostnaderna. Hjälp varandra, ingen är ensam i detta!

Ett återkommande tema bland föräldrarna är vikten av att hitta balansen mellan att stödja sina barns intressen och att hantera familjens budget. Många föräldrar har upptäckt att god planering och ibland kreativa lösningar, som att köpa eller byta begagnad utrustning, kan göra en stor skillnad.

Samhällsstöd och subventioner
Södertälje kommun har dragit igång flera initiativ för att underlätta deltagande i olika sporter för barn. Här finns subventioner och stödprogram vars mening är att minska den ekonomiska bördan för familjer. Exempel på stöd:

●  Ekonomiskt stöd till föreningar: Södertälje kommun ger ekonomiskt stöd till föreningar som bedriver sportverksamhet för barn och ungdomar. Detta stöd kan användas till att täcka kostnader för utrustning, ledare och arrangemang.

●  Äger och driver idrottsanläggningar: Södertälje kommun äger och driver flera idrottsanläggningar, som till exempel fotbollsplaner, basketplaner och simhallar. Dessa anläggningar är tillgängliga för allmänheten, inklusive barn och ungdomar.

●  Sommaraktiviteter: Södertälje kommun erbjuder olika typer av sommaraktiviteter, som till exempel fotbollsskola, basketläger och simskola. Dessa aktiviteter är till för barn och ungdomar i alla åldrar.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 03:00
Senast uppdaterad: 28 november 2023 10:54

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

KRÖNIKA: Lyft blicken, och se förbi din ångest och modlöshet

Kors-kristen-ortodox-pask-pexels-1

Foto: Pexels

Vi närmar oss firandet av den ortodoxa påsken världen över (utifrån den julianska kalendern). Den största högtiden i den kristna tron, där livet, ljuset och Jesus seger över det onda firas. Det är försoningens och hoppets högtid men dessvärre går det inte en dag då vi inte får höra om människor som upplever en bottenlös depression, om ängslan och oro som breder ut sig.

Förskrivningen av antidepressiva medel skjuter i höjden för att mildra den ångest som fyller människors hjärtan. Barn och unga är inte förskonade från detta, utan tvärtom. De lyfts fram som särskilt utsatta.

Det saknas livsglädje och modlösheten tilltar. Litenheten i ett oändligt stort universum gör sig påtaglig. Många ställer sig frågan om det finns någon mening med livet. Var kommer denna känsla av meningslöshet ifrån? Hur blir man kvitt denna bottenlösa avgrund? De mörka molnen och de skräckinjagande bergen som tornar upp sig i livet, är det en av orsakerna till att människor som inte känner sig hela dras till kriminalitet och droger? Man söker sig bort för att dämpa sin ångest och oro.

Jag tror att det finns en andlig dimension i det hela. En andlig tomhet som trappats upp av att man sedan barnsben matats, utifrån naturalistiska och sekulära krafter, med att allt bara är en slump. En slumpvis kosmisk olycka följd av blixtar i en gyttjepöl som frambringat allt liv. En gyttjepöl som många känslomässigt fortfarande befinner sig i. Den naturalistiska hållningen att vi till vår natur är materia och energi, skapar ett tomrum. Sekulariseringen har ett pris, där naturalismens frukt erbjuds och den andliga analfabetismen ökar exponentiellt i takt med sekulariseringen.

”Du ska följa ditt eget tycke och infall utan att rätta dig efter något som är rätt”

Hållningen att vi bara består av gammalt stjärndamm utan mening skapar en meningslöshet där inget betyder något i längden. Att du lever här och nu, utan evig mening i ditt liv, och sedan finns du inte mer. Sedan blir allt mörkt, din kropp bryts ner och förmultnar och det är allt. Hela din tillvaro blir nuet, ditt konstanta fokus, och det du dyrkar. Du ska göra och testa allt här och nu, innan tiden tar slut. Även de destruktiva och självsvåldiga begären ska mättas. Du ska följa ditt eget tycke och infall utan att rätta dig efter något som är rätt och strunta i varje förmaning som vill ditt bästa. Nu, nu, nu blir ditt mantra.

Men nuet är mer än så. Nuet är där tiden och evigheten möts.

Ja det finns en evighet! En jublande evighet du kan få ta del av. En försmak av evigheten du kan uppleva redan nu. Den evigheten börjar i två utsträckta händer. De genomborrade, som tålmodigt väntar på att du ska gripa tag i dem. Ta tag och se vart de kommer leda dig. Ovan de dimhöljda bergen, och ovan de mörka molnen. Strömmar av levande vatten ska forsa i ditt hjärta och du kommer att se att livet är en gåva att jubla och sjunga för. Lyft bara blicken, ha tro och se mot trons upphovsman och fullkomnare, den uppståndne Kristus.

Han är den evige som tog ner himmelriket och med Honom kom evigheten in i tid och rum. Den som sammanlänkade evigheten och tiden. Himlen har gjort sitt största besök i den inkarnerade Kristus. Smaka och se att Herren är god jublar kung David! (Ps 34:9) Det var den glädjefulla evigheten han fått del av. Var inte rädd, Ja smaka och se min vän, och du skall förstå den djupa meningen med ditt liv, hur värdefull du är, och att du var uttänkt innan världens grund var lagd.

En utsträckt hand finns i Jesus genomborrade händer som ger den frid och mening som denna värld inte kan ge.

Sträck ut din hand och se, och fira påskens budskap i jublande och rungande glädje!

Mikael Jene

Läs även:
KRÖNIKA: De vitröda trådarnas tid

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:46

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors