Företag i fokus:

Annons

Sport i Södertälje: Barns väg till utveckling och gemenskap

370262385_868609221601569_3764464060048428917_n

Från fotbollsplaner till baskethallar, via friidrott och gymnastik, sträcker sig Södertäljes engagemang för barns och ungdomars möjlighet att utöva sport långt bortanför tävlingar och medaljer. Sportaktiviteter kan spela en avgörande roll i barns fysiska och mentala utveckling, och i Södertälje har detta blivit en viktig del av många unga invånares liv.

Sport populärt bland barn i Södertälje
I Södertälje finns möjligheter för barn att engagera sig i roliga och sunda aktiviteter som inte bara ger chans för fysisk träning, utan också värdefulla lektioner i samarbete, disciplin och personlig utveckling. Mångfalden av sporter i Södertälje har en viktig inverkan på ungdomars utveckling och gemenskap med andra.

Men de ekonomiska ställningstaganden som familjer står inför när de stödjer sina barns sportdrömmar kan många gånger vara svåra att hantera, särskilt när kostnaderna för utrustning, medlemsavgifter och resor för tävlingar börjar samlas på hög. För många familjer blir en kredit en vettig lösning för att klara av dessa utgifter så att barnen kan fortsätta med sina sporter utan att familjens ekonomi tar stryk. Att använda kredit klokt kan ge den flexibilitet som behövs för att täcka dessa kostnader och samtidigt hålla familjens budget i balans.

Olika sporter och kostnader i Södertälje
Fotboll är en av de mest populära aktiviteterna i Södertälje där barn i alla åldrar kan delta. Kostnaden för fotboll inkluderar inte bara medlemsavgifter, utan också utrustning som skor och lämpliga kläder. Det är kostnader som kan bli svåra att täcka över hela säsongen, särskilt när barnen växer och behöver ny utrustning.

Basket är också en av de största sporterna i Södertälje bland barn och ungdomar. Staden är hem för flera framstående basketklubbar som har program för barn i alla åldrar. Dessa klubbar erbjuder ofta olika nivåer av träning och tävling, vilket gör det möjligt för barn att utvecklas och avancera i sporten. Kostnaderna för att delta i basket inkluderar medlemsavgifter och utrustning, men kanske också träningsläger och resor.

För barn intresserade av kampsport finns det flera klubbar som erbjuder judo, karate och taekwondo. Utöver medlemsavgifterna krävs specifik utrustning som dräkter och skyddsutrustning. Dessa kostnader kan variera beroende på vilken sport det rör sig om och vilken nivå barnet deltar på.

Andra populära aktiviteter inkluderar gymnastik och simning, där kostnaderna främst består av lektionsavgifter och nödvändig utrustning. Gymnastik kan kräva specialkläder och redskap, medan simning innebär kostnader för badkläder, simglasögon och ibland tävlingsavgifter.

Det här är exempel på utgifter som kan bli en rejäl utmaning för många familjer, särskilt om man har flera barn som är med i olika sporter. Att hålla koll på budgeten och hitta sätt att finansiera barnens sport är något som många familjer lägger tid på.

Ekonomiska lösningar: Användning av kontokredit
Ibland kan en kontokredit vara det som gör att barnen kan få utöva sina sporter. En sådan kreditlösning ger föräldrar flexibiliteten att betala för till exempel träningskläder genast och sedan gradvis återbetala beloppet under en tidsperiod som passar deras budget.

Att ha tillgång till en kredit kan också underlätta för föräldrar att hantera de överraskande kostnader som ofta följer med sporter, till exempel när en turnering eller ett träningsläger plötsligt dyker upp. Då kan det vara viktigt med en finansiering som är lätt att komma åt, så att man inte missar roliga och värdefulla chanser.

För att underlätta för familjer att göra kloka ekonomiska beslut, är det viktigt att välja kreditgivare som har tydliga villkor och rimliga räntor.

Berättelser från Södertäljes sportföräldrar
Föräldrar har givetvis unika insikter och erfarenheter när det gäller att finansiera sina barns sporter. En mamma till två fotbollsspelande barn delar med sig av sin erfarenhet: ”Kostnaden för fotbollsskor, bollar och kläder är ibland höga. Vi försöker planera och spara, men det händer ändå att det är svårt att få ekonomin att gå ihop.” Hon kommer med ett tips till nyblivna sportföräldrar: 

●  Var förberedd på oväntade utgifter, särskilt under säsongens början.

En pappa, vars dotter tränar gymnastik, nämner hur kostnaderna kan överraska nya föräldrar. ”Man tänker inte alltid på alla småsaker som behövs. Från träningskläder till lägeravgifter, det blir en del,” säger han. Hans tips är:

●  Glöm inte hur viktigt det är att dela erfarenheter med andra föräldrar för att bli medveten om och kunna hantera kostnaderna. Hjälp varandra, ingen är ensam i detta!

Ett återkommande tema bland föräldrarna är vikten av att hitta balansen mellan att stödja sina barns intressen och att hantera familjens budget. Många föräldrar har upptäckt att god planering och ibland kreativa lösningar, som att köpa eller byta begagnad utrustning, kan göra en stor skillnad.

Samhällsstöd och subventioner
Södertälje kommun har dragit igång flera initiativ för att underlätta deltagande i olika sporter för barn. Här finns subventioner och stödprogram vars mening är att minska den ekonomiska bördan för familjer. Exempel på stöd:

●  Ekonomiskt stöd till föreningar: Södertälje kommun ger ekonomiskt stöd till föreningar som bedriver sportverksamhet för barn och ungdomar. Detta stöd kan användas till att täcka kostnader för utrustning, ledare och arrangemang.

●  Äger och driver idrottsanläggningar: Södertälje kommun äger och driver flera idrottsanläggningar, som till exempel fotbollsplaner, basketplaner och simhallar. Dessa anläggningar är tillgängliga för allmänheten, inklusive barn och ungdomar.

●  Sommaraktiviteter: Södertälje kommun erbjuder olika typer av sommaraktiviteter, som till exempel fotbollsskola, basketläger och simskola. Dessa aktiviteter är till för barn och ungdomar i alla åldrar.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 03:00
Senast uppdaterad: 28 november 2023 10:54

INSÄNDARE: Inför obligatorisk utbildning för inköpsrätt

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet. 2e vice ordförande Telge inköp.
Foto: Alexander Isa

Inom Södertälje kommuns alla verksamheter med de kommunala bolagen inkluderat så finns det en mängd personer som har rätt att beställa varor och tjänster inom ramen för sin specifika budget. Då trodde åtminstone jag att alla dessa personer visste vad det höll på med och hade någon form av utbildning med tanke på att vi köper varor och tjänster för över 3 miljarder kronor årligen.

Men på vår interna styrelseutbildning fredag 23 februari så fick jag veta att så är inte fallet, några har visserligen valt att gå den utbildning som Telge inköp erbjuder alla som vill inom den kommunala verksamheten, men många avstår utbildningen för att de troligen anser sig kunna allt de behöver inom inköp och hur en upphandling ska gå till för att undvika misstag.
Så är det uppenbarligen inte, och det är mer komplicerat än så.

Låt mig ta ett lite roligt men tydligt exempel som kanske ger er en större förståelse för problematiken med hur viktigt det är att man är övertydlig med vad man vill ha innan man skickar i väg en order till Telge inköp.

Exempel: Du beställer en apa och förväntar dig att få en schimpans, men i själva verket får du en gorilla… Båda är apor men skillnaden är enorm! – Vems är felet?

Det är oerhört viktigt att man är specifik i vad man vill ha och vilka krav man ställer på produkten eller tjänsten innan man skickar även order om en upphandling till Telge inköp, när det blir fel så kostar det pengar.

”Det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel”

Senast förra veckan så tog vi del av en beställning som blev fel – Ska inte peka ut någon specifik men kan konstatera att det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel i mått för installation, de gick ej att returnera och får nu kasseras = en dryg miljon kronor till soptippen! 
Det är skattebetalarnas pengar som hade kunnat användas till betydlig bättre saker.
Vems är felet? -Jag skulle gissa att beställaren inte har varit tydlig med att specificera mått och exakt funktion på det han eller hon ville ha, jag har svårt att tro att en uppköpare på Telge inköp beställer fel saker på pin tji utan har helt enkelt utgått ifrån den information som levererats och uppenbarligen har informationen varit undermålig.

Därav anser Realistpartiet att alla personer inom Södertäljes kommun och dess bolagsverksamheter som får förtroendet att hantera skattemedel till att köpa in varor och tjänster måste gå den utbildning som erbjuds av Telge inköp, utbildningen ska vara obligatoriskt om man vill hantera inköp av varor och tjänster.

Vi är övertygade om att om kunskapsnivån ökar hos de personer som har rätt att beställa varor och tjänster så finns det miljontals kronor att spara varje år.

Vi har lämnat in en motion om detta och hoppas på att kommunfullmäktige så snart som möjligt röstar för vårt förslag och inför obligatorisk utbildning för alla inköpare så snart som möjligt.
Det är en investering som kommer att betala sig själv många gånger om.

Joakim Granberg
2e vice ordförande Telge inköp
Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 13:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 13:10

Eskander utsedd till kommittén för regeringens kulturkanon

5EECA681-B9A7-4555-9471-63F759DF7538

Kulturministern, Parisa Liljestrand och Södertäljebon Marlen Eskander.
Foto: Regeringskansliet/Shamash Oyal

I fjol beslutade regeringen om direktiv för att forma en svensk kulturkanon. Nu har kulturminister Parisa Liljestrand beslutat att tillsätta Södertäljebon Marlen Eskander i kommittén, där hon därmed får en nyckelroll i arbetet.

– Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet, säger Eskander till Telgenytt.

Här kommer ett citat från kommande pressmeddelande hos oss

Regeringen har nyligen offentliggjort att Marlen Eskander från Södertälje kommer att vara en av ledamöterna i den nybildade kommittén med uppdraget att ta fram en svensk kulturkanon samt vilka ämnesområden som ska ingå.

– Nu har vi en kompetent kommitté på plats. Jag ser fram emot att följa deras arbete med att ta fram en kulturkanon som ska bli ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. Att ta fram en kulturkanon handlar om att göra svensk kultur tillgänglig för fler, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

(Annonslänk)

Eskander, som är verksamhetsledare för Läsfrämjarinstitutet i Södertälje, kommer tillsammans med andra framstående kulturpersonligheter som journalisten Gunilla Kindstrand, chefredaktören PJ Anders Linder och litteraturvetenskapens docent Peter Luthersson, att bidra till att definiera vilka konst- och kulturområden som ska representeras i kulturkanonen. Kommittén står inför uppgiften att fastställa kriterier för urvalet av verk, utse experter med relevant sakkompetens, och sammanställa de verk som expertgrupperna väljer ut.

Ett viktigt mål för kommittén är att skapa en öppen och inkluderande process där allmänheten ges möjlighet att delta med förslag. Dessutom ska kommittén föreslå strategier för att säkerställa att den svenska kulturkanonen förblir relevant över tid.

Med sin breda kompetens och erfarenhet förväntas Marlen Eskander spela en central roll i arbetet med att forma en kulturkanon som speglar Sveriges rika och mångfacetterade kulturarv.

– Kulturkanon lyfter vikten av kultur , litteratur och konstens betydelse för Sveriges gemensamma vetande som viktig del av allas rätt till kunskap och bildning. Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet. Jag ser fram emot att samlas med kommittén och påbörja arbetet, säger Södertäljebon till Telgenytt.

Lars Trägårdh, professor och historiker, som utsetts till ordförande för kommittén, ska presentera sina slutsatser till Kulturdepartementet senast den 31 augusti 2025.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:42
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors