🕝 1 minuter
Jätteledning som passerade Södertälje har nått sitt mål
Publicerad 28 november 2023 03:45
Uppdaterad 28 november 2023 11:58

Här passerar den stora ledningen slussen i Södertälje. Foto: Arkivbild

Den 500 meter långa ledningen som passerade Södertälje i april månad har nu nått sitt mål utanför Drottningholms slott. Ledningen, med en diameter på 1,5 meter, är en del av Stockholms stora satsning på att säkra regionens framtida tillgång på dricksvatten.

Ledningen, med en diameter på cirka 1,5 meter, utgör en del av Stockholms stora satsning för att säkerställa regionens framtida vattenbehov. Den enorma vattenledningen fraktades i 500 meter långa delar från Norge, runt södra Sverige och genom slussen i Södertälje på väg mot Stockholm.

– Det är första gången en så stor och lång vattenledning sänks ner. Den ingår i ett av våra viktigaste projekt för att säkra leveranserna av dricksvatten, säger Eva Wilmin, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall i ett pressmeddelande.

Här sänks ledningen vid Drottningholms slott.

Efter att ha dragits ut över Drottningholmssundet mellan Lovön och Kärsö pågår nu ett precisionsarbete med att sänka ner den mot botten och fästa ändarna.

Ledningen blir en del av huvudvattenledningen mellan Lovö vattenverk och Nybohovs vattentorn. Den ingår i ett större dricksvattenprogram för att säkra vattenförsörjningen för ytterligare en halv miljon invånare i regionen.

Stockholm Vatten och Avfall levererar dricksvatten till över 1,5 miljoner människor i Stockholm med omnejd.

Skribent: Lucas T

Den 500 meter långa ledningen från ovan.

Dela artikeln