Företag i fokus:

Annons

”Lollos” erfarenhet ska hjälpa SSK att nå SDHL

Målvakter SSKDAM

Lovisa Berndtsson, här målvaktsvalet när SSK mötte Hammarby Foto: Patric Gill

Södertälje Sportklubb:s damlag har en uttalad målsättning att avancera till högsta serien. En satsning som nu är inne på sista året i den treårsplan som sattes upp av klubben.

En av spelarna i den trupp som jagar en plats till SDHL är målvakten Lovisa ”Lollo” Berndtsson.

”Jag tycker de gör en väldigt bra och gedigen damsatsning”, säger Lollo till Telgenytt.

Lovisa Berndtsson, 34, har en lång hockeykarriär bakom sig. Hon har representerat en rad olika klubbar i Stockholmsområdet men har de senaste två åren varit professionell målvakt i USA. Berndtsson har också representerat damkronorna, så det är minst sagt en erfaren målvakt SSK har knutit till sig. En klubb som hon tillhörde senast säsongen 2012 – 2013.

Hockeyn har nästan alltid funnits med Lollo, inte bara för att hon är målvakt utan också i arbetslivet. För tillfället jobbar Lovisa för CCM , som också är leverantör och sponsor av hockeyutrustning och klubbor till SSK. Före det har Monkeysports i Södertälje varit hennes arbetsplats, så hockeyn har på olika sätt haft en central roll i hennes liv.


Klubbar i karriären: Västerhaninge IF, Segeltorps IF, AIK, SDE HF, Djurgårdens IF, Buffalo Beauts, Södertälje SK


Vad var det som lockade dig tillbaka till SSK?

-Egentligen skulle jag tillbaka till Buffalo för mitt tredje år där. Det har hänt rätt mycket med damhockeyn där borta under sommaren och hösten. Vår liga (PHF) köptes upp för att det ska startas en ny liga och då upphörde alla skrivna kontrakt. Så jag stod i slutet av sommaren utan klubb samtidigt som de flesta trupperna var satta.

-Jag har haft lite kontakt med SSK tidigare och har fått vara med och träna med dem på försäsongen. Jag tycker de gör en väldigt bra och gedigen damsatsning. SSK var villiga att öppna upp en plats åt mig och det kändes jättekul att få vara med på den resan.

Läs även: Efter ny storseger – SSK Dam är klara för vidare kval mot SDHL

Lollo delar målvaktsspaden med Nicole Jackson, 31, en målvakt från England som förra säsongen representerade både Göteborgs HC i SDHL och Malmö Redhawks i division 1. Det är ett rutinerat målvaktspar SSK:s damlag förfogar över. De är en del i det lag som har målsättningen att utmana mot SDHL men som också tävlar med varandra om att få stå matcher.

-Det är det som är en del i att vara målvakt, det är ju bara en som spelar till skillnad från utespelarna som ju är ännu fler. Tycker att jag och Nicole har en jättefin dynamik och relation, vi stöttar varandra och den som spelar får total backning från den andra.

-Sedan är ju bägge tävlingsmänniskor och tävlar hela tiden på träning, det pushar både oss och resten av laget att bli bättre. Vi har en jättebra relation som fungerar bra.

Lovisa Berndtsson och Nicole Jacksson, till höger, bildar SSK:s målvaktspar 2023-2024 Foto: Patric Gill

Du har rutin från SDHL. Hur kan laget dra nytta av det?

-Att jag kommer in och bidrar med lite ledarskap, insikt i vad som krävs för att vi ska kunna nå vårt mål i slutänden. Att jag kan bidra med mycket av det och speciellt till våra yngre spelare.

Ni har varit överlägsna era motståndare hittills. Svårighetsgraden för er målvakter höjs längre fram. Hur förbereder ni er för den omställningen?

-Det är det som varit en utmaning, vi får inte så mycket skott på oss. De skotten vi får mot oss är det inte alltid så hög kvalité på. Vi har försökt se det som att träningarna blir våra matcher. Vi har ett väldigt högt tempo på träningarna och gör mycket med tävlingar och smålagsspel.

-Just nu är det där vi lägger vårt största fokus, det är det som utvecklar oss mest. Som sagt, det kommer bli skillnad sedan när vi möter tuffare lag men både jag och Nicole har varit med ganska länge. Jag tror vi ska kunna ställa om till det ganska bra ändå.

Lovisa Berndtssons kontrakt med SSK sträcker sig över nuvarande säsong. Trots en lång karriär som hockeymålvakt och en oviss framtid till mötes har hon ännu inga planer att lägga målvaktsspaden på hyllan.

-Jag tycker fortfarande att det är skitkul att spela. Sedan är det nog mer en fråga om hur kroppen känns och hur motivationen är. Jag är sån att antingen kör jag hundra procent eller inte alls. Så länge man tycker det är kul och kroppen och motivationen är uppe vill jag fortsätta spela. Om det sedan blir ett år till eller fyra år till, det vet jag inte.

Foto: Patric Gill

Herrhockyen kontra damhockeyn lever i skilda världar. Skillnad på förutsättningarna är fortsatt stora, såväl ekonomiskt som med utrustning, intresse, medialt utrymme och så vidare. Men efter att ha pratat med olika personer knutna till SSK är uppfattningen att förutsättningarna för damlaget i klubben blir bättre för varje år. Det är också något som stämmer överens med Lollos uppfattning:

-Nu har jag ju lite fördel i och med att jag jobbar där jag jobbar så att jag får ju grejer här ifrån. Men vad jag förstår det får spelarna det de behöver, man behöver inte köpa någonting själv. Jag kan jämföra med, visserligen tio år sedan, när jag var i SSK senast. Där är det en stor skillnad på utrustning, träningstider, tillgång till fysio. Stödet man känner från klubben är stor skillnad från då.

-Jag tycker ändå vi har bra förutsättningar, bra istider, vi ska få nytt omklädningsrum. Det känns verkligen som att klubben satsar på oss. Man har en målsättning att vi ska ta oss upp men också att hålla oss kvar där uppe. Det känns som de inte har stressat fram någonting utan jobbat metodiskt för att nå det slutgiltiga målet man har.

Kunde du leva på din hockey när du var över i USA och spelade?

-När jag var i Buffalo hade jag ett fullt proffskontrakt, då var mitt ända fokus hockey. Tror vi var fyra svenskor i den ligan då. Sedan i den här nya ligan så är det en som är signad just nu och några stycken som är på tryout. Det är ju inte jättemånga så det är någonting som jag är väldigt glad över att jag fick chansen att göra.

Målet är SDHL, hur ser era chanser ut tycker du?

-Jag tror vi har bra chanser, tycker att vi har utvecklats mer och mer ju längre säsongen har gått. Mycket ligger i våra egna händer, det kommer givetvis vara en svår resa dit men tror att vi absolut har bra chanser att ta klivet upp.

Känslan är att det finns en bredare och spetsigare offensiv den här säsongen.

-Ja, vi har många olika målskyttar och i poängprotokollet, det känns som vi har en bred trupp. Om man ser till senaste matchen mot Hammarby så skulle jag säga att det var vår fjärdekedja som var den bästa genomgående i matchen. Det visar vilken bredd vi har i truppen i år.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 november 2023 11:00
Senast uppdaterad: 5 december 2023 09:11

Eskander utsedd till kommittén för regeringens kulturkanon

5EECA681-B9A7-4555-9471-63F759DF7538

Kulturministern, Parisa Liljestrand och Södertäljebon Marlen Eskander.
Foto: Regeringskansliet/Shamash Oyal

I fjol beslutade regeringen om direktiv för att forma en svensk kulturkanon. Nu har kulturminister Parisa Liljestrand beslutat att tillsätta Södertäljebon Marlen Eskander i kommittén, där hon därmed får en nyckelroll i arbetet.

– Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet, säger Eskander till Telgenytt.

Här kommer ett citat från kommande pressmeddelande hos oss

Regeringen har nyligen offentliggjort att Marlen Eskander från Södertälje kommer att vara en av ledamöterna i den nybildade kommittén med uppdraget att ta fram en svensk kulturkanon samt vilka ämnesområden som ska ingå.

– Nu har vi en kompetent kommitté på plats. Jag ser fram emot att följa deras arbete med att ta fram en kulturkanon som ska bli ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. Att ta fram en kulturkanon handlar om att göra svensk kultur tillgänglig för fler, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

(Annonslänk)

Eskander, som är verksamhetsledare för Läsfrämjarinstitutet i Södertälje, kommer tillsammans med andra framstående kulturpersonligheter som journalisten Gunilla Kindstrand, chefredaktören PJ Anders Linder och litteraturvetenskapens docent Peter Luthersson, att bidra till att definiera vilka konst- och kulturområden som ska representeras i kulturkanonen. Kommittén står inför uppgiften att fastställa kriterier för urvalet av verk, utse experter med relevant sakkompetens, och sammanställa de verk som expertgrupperna väljer ut.

Ett viktigt mål för kommittén är att skapa en öppen och inkluderande process där allmänheten ges möjlighet att delta med förslag. Dessutom ska kommittén föreslå strategier för att säkerställa att den svenska kulturkanonen förblir relevant över tid.

Med sin breda kompetens och erfarenhet förväntas Marlen Eskander spela en central roll i arbetet med att forma en kulturkanon som speglar Sveriges rika och mångfacetterade kulturarv.

– Kulturkanon lyfter vikten av kultur , litteratur och konstens betydelse för Sveriges gemensamma vetande som viktig del av allas rätt till kunskap och bildning. Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet. Jag ser fram emot att samlas med kommittén och påbörja arbetet, säger Södertäljebon till Telgenytt.

Lars Trägårdh, professor och historiker, som utsetts till ordförande för kommittén, ska presentera sina slutsatser till Kulturdepartementet senast den 31 augusti 2025.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:42
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Blytung förlust i slutsekunderna för SSKdamerna

Robert Johansson SSK DAM

Efter förlusten i Karlstad måste nu Robert Johansson och Tomas Holmbergs tjejer ladda om för att vinna bägge hemmamatcherna mot Färjestad, annars är säsongen över.
Foto: Patric Gill

Södertälje SK damlag möter Färjestad i Play off 2. Första matchen i bäst av tre spelades i Karlstad på torsdagskvällen. En match som SSK lämnade med bitter eftersmak, hemmalaget avgjorde med 16 sekunder kvar.

-Det är två individuella misstag, 2-2 och 3-2 målen, säger huvudtränare Robert Johansson till telgenytt efter matchen.

Det är som det är, bara att bryta ihop och komma igen.

Färjestad är hittills de mest kvalificerade motståndarna SSK har mött den här säsongen, det största provet på var SSK:s satsning står. Inledningsvis var svaret att den stod sig väl så bra som hemmalagets, SSK fick fast pucken lite bättre i offensiv zon än hemmalaget. Utan att skapa något vasst läge.

Drygt åtta minuter in i första perioden gjorde hemmalaget 1-0 efter sitt första riktiga långa anfall. En puck med känslan att SSK:s målvakt Lovisa Berndtsson hade tagit den på andra försöket. Annars var det en ganska händelsefattig period, ställningskrig. SSK vaskade fram ett par farliga avslut i deras powerplay de fick sig tilldömda 17 minuter in i första akten.

Att SSK är ett offensivt skickligt lag syntes i deras powerplay med snabba passningar rakt igenom Färjestads box. Annars hade bortalaget en del problem att få till passningsspelet.

-Vi måste få igång vårt passningsspel och åka mer skridskor, nu hamnade vi ju en och en. Kommer en mot tre, en mot fyra och dumpar pucken och försöker forechecka tillbaka den. Då blir det jäkligt svårt.

-Vi måste upp med passningsspelet och tro på det vi håller på med.

Hafsig andra period. Så här långt in på säsongen finns inte tid för skönspel. SSK blev för långa i laget, kom inte samlade in i offensiv zon, man kom ofta en ensam forward mot samlat FBKförsvar. Med fem minuter kvar kom så en timeout från Robert Johansson

-Vi fick inget flyt, vi kommer en och en, får inte till det och tar timout. Gör två snabba mål därefter, då får vi lite energi igen. Men, nä, vi kommer för mycket en och en och får inte något tryck.

Kändes det så nödvändigt med timeouten i det läget?

-Ja, det var ingen kemi, det funkade inte och vi behövde röra om i grytan. Det blev ju rätt effektivt, vi gick från 0-1 till en 2-1 ledning. Tycker vi har en bra känsla i periodpausen mellan andra och tredje, pratar om vad vi ska göra och tycker vi gör det. Sedan är det två misstag som fäller oss.

SSK:s kanadensiska Mary Mcdonald tvåmålsskytt, förgäves då laget förlorade matchen med 16 sekunder kvar Foto: Patric Gill

5 sekunder !! efter att pucken släppts igen efter timouten gjorde SSK 1-1. Larura Leitner bokfördes först för målet men rättades senare till Mary Mcdonald som målskytt. Två minuter efter kvitteringen kunde bortalaget ta ledningen till 1-2. Mary Mcdonald hade blivit tvåmålsskytt i matchen.

-Ja, de fick jag, var Mary Mcdonald snabb att påpeka, som en sann vinnarskalle från Kanada.

Kanske ingen tröst att göra två mål när ni ändå inte står som segrare, hur vill du summera matchen?

-Det blev en snöplig match för oss, som böljade fram och tillbaka. Vi hade en del chanser och emellanåt fastnade vi i egen zon men vi löste det bra.

-Det var en bra match av oss och tycker inte vi ska deppa för mycket över den här förlusten. Vi har match igen på lördag och då ska vi komma ut ännu starkare. När vi kliver av bussen så har vi lagt den här matchen bakom oss.

Läs även: Två dubbla nollor: ”Försvarsspelet har steppat upp”

Mary Mcdonald, 23 från Kanada gör sin första säsong i Södertälje Sportklubb. Hon är nöjd med tillvaron i klubben:

-Det har varit bra här. Det var en stor omställning att komma från Kanadensisk universitetshockey till att spela i Sverige. Komma in i min nya omgivning men det här laget har varit väldigt välkomnande. Vi hade en väldigt bra start på säsongen. Inga förluster i grundserien och i play off har bara blivit bättre och bättre.

Sex minuter in i tredje kvitterade Färjestad och fick momentum, spenderade lite mer tid i SSK:s defensiva zon. Tog över spelet mer och mer vilket 11-3 i skott vittnar om.

-Sedan får de ju det sista målet, det sker ju ibland och det är bara att gå vidare. Men vi skjuter tre skott i sista perioden och det håller inte. Tycker ändå att vi fram till målet står upp bra, vi försöker spela bortaspel, fortsätter Johansson sin analys av matchen.

-När man möter lagen på den här nivån så ringer det direkt.

Med dryga halvminuten kvar får hemmalaget tekning i offensiv zon och med 16 sekunder kvar avgör Färjestad matchen, SSK var redan i förlängningen var känslan.

-De får två mål olyckligt, de får momentum, lite energi. Sedan får de ju även 3-2, tyvärr.

Om man ser till första halvan av matchen så fick ni inte stäm i ert passningsspel. Vad var din känsla?

-Lite samma känsla som i matcherna mot både Malmö och Rögle, även Björklöven. Vi blir lite tagna av stundens allvar, vi åker och väntar och kollar på hur bra de är, vad de gör.

-Vi behöver spela vårt eget spel och tro på det, har ju gått bra hittills förutom idag. Det är det vi får prata om inför lördag.

Nu är det bara att slicka såren, tjura några timmar och sedan ladda om för ny match på fredag, det är snabba puckar. Det är det som är det bästa med tätt matchande, Johanssons tjejer får chans till snabb revansch.

-Vi tränar imorgon och sedan match på lördag. Det är vinna eller försvinna. Vi får skapa lite mod hos tjejerna, de kan bättre än det här.

Även om ni hade en förlust innan så måste väl förlusten här och på sättet den kom vara oerhört frustrerande?

-Det är surt, den känns så jäkla onödig. Även om de har mer puck och skjuter mer skott så tycker jag ändå vi har en stabilitet. Sedan är det ju två skitmål vi släpper in.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:37
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors