🕝 1 minuter
Södertälje i fokus för nytt EU-beslut om fordonsdata
Publicerad 25 november 2023 06:00
Uppdaterad 25 november 2023 15:55

Foto: Alexander Isa

Ett avgörande från EU-domstolen gällande tillgång till fordonsdata får konsekvenser för Scania i Södertälje. Domstolen slår fast att Scania måste ge oberoende verkstäder bättre tillgång till information för reparation och underhåll. 

Scania, som har sitt huvudkontor och flera fabriker i Södertälje, är en av världens största tillverkare av lastbilar och bussar. Verksamheten sysselsätter tusentals invånare i staden. Nu har dock EU-domstolen fattat ett beslut som kan få stora konsekvenser för Scania.

Domstolen anser att företaget inte uppfyller EU:s regler om rättvis tillgång till fordonsdata. Enligt EU-lagar måste biltillverkare göra all nödvändig information för reparationer och underhåll tillgänglig för oberoende verkstäder.

Detta har Scania inte gjort fullt ut, enligt EU-domstolen. Nu måste Scania ge oberoende verkstäder och reservdelsföretag bättre elektronisk tillgång till data om reparation och underhåll.

Domstolen menar även att Scania måste upprätta en databas över reservdelar som kan sökas via fordonets identifikationsnummer.

Lucas T.

Dela artikeln