Företag i fokus:

KRÖNIKA: När små fega pojkar (som kallar sig själva för män) förstör glädjen…

Mingelbilder SSK Västerås

Arkivbild. Bilden har ingenting med den här matchen att göra, belyser istället glädjen och stämningen som tyvärr får stå åt sidan för idioti och personer som tyvärr inte begåvats med vett.

Publikfest, bra hockey, häftig inramning, förutsättningarna för magisk stämning och en kul fredagskväll var goda. RÖTÄGG ville annorlunda.

Hade laddat upp för en trevlig hockeyfredag, planlagt för matchanalys och läsvärda intervjuer. Allt slutade med en bitter krönika. Människor med usla avsikter fick rubrikerna istället för det som skulle vara huvudnumret och hamna i rampljuset. Ishockeyn – idrotten som ska förena är en stor förlorare när något sådant här händer.

Tänker inte ta ställning till vad polis, ordningsvakter, volontärer och övrig personal tvingades ta för beslut under rådande omständigheter. Det är de som ska bringa ordning i det kaos som några individer bestämmer sig för att skapa (lika bra att inte skriva vad mitt huvud tänker om sådana personer). Skulle inte bli några vackra ord.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Däremot tänker jag ta ställning mot allt som dessa människor förstör för så många andra. Misshandel, våld mot tjänsteman, våldsamt upplopp , listan kan säkert komma att göras längre än så när efterspelet klarnar allt eftersom.

Skäms för att tillhöra det manliga könet när man får bevittna sådant som hände i Scaniarinken. Utan att ha någon statistik framför mig, utan att vara förankrad i ren fakta säger logiken mig att det är män, eller så kallade män som ställer till den här typen av jävelskap. Män betraktat till ålder i passet men som uppträder som små pojkar som helt saknar förnuft och empati för andra levande varelser.

Har varit runt på en del matcher live och kan konstatera att hockeymatchen vi fick bevittna ikväll inte var unik i avseendet att där finns personer som inte kan bete sig civiliserat bland folk. Individer som beter sig odrägligt mot andra människor, ska slåss och provocera, hetsa mot lag och ordning för att lyfta exempel. I slutänden också skylla ifrån sig på andra och hävda att det är ”alla” andras fel. Beteenden som försvaras och uppmuntras av andra ”likasinnade”.

Vad är det som idag hindrar klubbar och säkerhetspersonal att vid konfrontation stänga av sådant beteende från idrottsarenor under lång tid? Jag har inte svaren på vad som ska och behöver göras men kan konstatera att det finns ganska stora problem med idrottsevenmang i Sverige idag. I synnerhet fotboll och hockey. Eftersom individer som ställer till med dessa scener inte är beredda att stå för sina handlingar kanske det är dags att sätta hårt mot hårt.

Luften gick ur mig lite, ber om ursäkt för det, fick svårt att koncentrera mig på sporten

Och Djurgårdens IF, vore det inte lämpligt att med ett pressmeddelande fördöma händelserna i Scaniarinken?

Tack för ordet. Det blev en text jag helst inte hade behövt skriva !

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 november 2023 01:23
Senast uppdaterad: 25 november 2023 01:23

En ledare på isen: ”Kändes rätt”

Mimmi Gill

Mimmi Gill, assisterande lagkapten för SSK:s damlag, har gjort 14 matcher i SDHL och vet vad som väntar i matcherna mot HV71 Foto: Patric Gill

20-åriga Mimmi Gill med VIK Västerås HK Ungdom som moderklubb gör sin första säsong i Södertälje Sportklubb. Trots sin ringa ålder har hon redan hunnit med flertalet matcher på högsta nivån i Sverige.

Inför den här säsongen lämnade den unga centern Värmlands-klubben Färjestad för att istället skriva på för SSK och deras satsning mot SDHL.

-Jag blev kontaktad av Robert Johansson och Lars Hymander. Jag kände att SSK var en intressant klubb att flytta till med deras satsning på damlaget, det kändes rätt, säger Mimmi om flytten till SSK.

Du fick ett A på bröstet. Ser du dig själv som en ledare?

-När jag spelade i Västerås var jag assisterande kapten mitt sista år där. Sedan var jag kapten i ungdomslandslaget när jag var yngre. Jag ser absolut att jag på något sätt har en ledande roll. Stöttar och visar vägen för de yngre i alla fall.

Mimmi beskriver sig själv som en skridskostark spelare som gärna går in i närkamperna. Som center i laget tar hon mycket tekningar, både offensivt och defensivt. Något som blir viktigare ju längre matcherna lider.

För en lång match blev det i lördags då SSK avgjorde först i den 6:e förlängningsperioden. Då gäller det att stålsätta både kropp och huvud.

-Det är pannben, det är det handlar om i slutet. Men absolut jobbigt. Vi fick ju in mat emellan i pauserna, så vi fick in snabb energi.

Är det den klassiska pizzaslicen som gäller då? Det har man ju sett i slutspelstider att spelare får i pauserna.

-Haha, det har jag också sett. Tyvärr fick vi inte det, vi fick delicatobollar och kexchoklad.

SSK hade tre tuffa matcher mot Färjestad men Mimmi Gill reste sig tillsammans med resten av laget och stod till slut upp som vinnare Foto: Patric Gill

Mimmi Gill kom inför den här säsongen till SSK från just Färjestad som de mötte i semifinalen. Innan dess hade hon under samma säsong i tolv matcher representerat Göteborg HC i SDHL. Men laget lades ner och Mimmi hamnade åter i Färjestad som hon hade spelat i fyra säsonger tidigare.

-Jag hade faktiskt lämnat Göteborg innan det lades ner, nämner Mimmi men klargör att skillnaden på näst högsta serien och högsta i svensk damhockey är stor.

-Det är jättestor skillnad. I allt, det är absolut roligare att få spela lite i SDHL och få upp tempot. Så det är något som jag absolut vill göra igen.

Läs även: Gjorde GWG: ”En häftig känsla”

Kändes det extra speciellt att möta din gamla klubb och lagkamrater i Play off?

-Jag ser det som vilken match som helst, man kanske är lite extra nervös innan matchen men när väl pucken släpps så är det ju bara en hockeymatch.

Den 20-åriga centern från Västerås har även den här säsongen fått prova på lite spel i SDHL. I oktober var hon inlånad i två matcher av Brynäs.

-De hade några skadade och sjuka så jag fick möjligheten, vilket jag gärna tog. Det var riktigt kul att få uppleva och det är ett fint lag, spelade två riktigt roliga matcher mot MoDo och Luleå.

Hur skulle dagens SSK damlag klara sig i SDHL tror du?

-Det skulle absolut vara tufft de första matcherna för vi är ju inte vana vid tempot, men tror att vi skulle kunna komma in i det. Det kommer vi ju få testa på nu på torsdag när vi möter HV71. De har ju spelat hela säsongen i SDHL-tempo.

Kan du se en fortsättning för dig i SSK?

-Det kommer efter säsongen, just nu är det bara fokus på att försöka ta sig upp till SDHL.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 10:39
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 10:51

Kommunen lanserar ny tjänst för att förbättra socialtjänsten

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun tar ett steg framåt genom att introducera Första Linjen stöd, en ny tjänst som syftar till att göra det enklare för invånare att få stöd från socialtjänsten utan utredning.

Den 1 mars införs Första Linjen stöd som en del av Södertälje kommuns nya satsning för att förbättra tillgängligheten till socialtjänsten. Målet är att komma närmare målgrupperna och erbjuda hjälp och stöd innan problemen växer sig för stora.

– Vi behöver utveckla socialtjänsten och i högre grad satsa på förebyggande arbete, säger Viktoria Larsson som blir ny verksamhetschef för första linjens socialtjänst.

(Annonslänk)

Genom Första Linjen stöd kommer socialtjänsten att fokusera på förebyggande arbete, inklusive uppsökande verksamhet för ungdomar, föräldrastöd, familjerätt och stöd till både våldsutsatta och förövare. Många kommer att kunna få stöd utan att behöva gå igenom en formell biståndsprövning, både individuellt och i grupp.

Denna satsning är det första steget i ett långsiktigt utvecklingsarbete för Södertälje kommuns socialtjänst. Det kommer att skapa en stabil grund och förberedelse inför den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft. Den nya lagen kommer att betona en mer tillgänglig och förebyggande socialtjänst.

– Vi vill vara väl förberedda när den nya lagen träder i kraft för att leva upp till de nya direktiven. Vår ambition är att vår nya organisation snabbare ska kunna ge insatser som inte kräver biståndsbedömning, men även vägleda personer i behov av mer omfattande stöd till att hamna rätt från början och säkerställa att de får den bästa hjälpen, säger Viktoria Larsson.

För de som behöver mer omfattande stöd kommer barn- och ungdomsverksamheten samt vuxenenheten fortsätta att erbjuda sina tjänster. Detta inkluderar hantering av orosanmälningar, utredningar och biståndsprövning, precis som tidigare.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:12

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors