Företag i fokus:

INSÄNDARE: Tryggheten i Södertälje måste återskapas 

95547747-53E3-4885-9E73-A89AD3552BAA

Andreas Birgersson, Sverigedemokraterna Södertälje.

Södertälje präglas idag av sociala klyftor och skilda former av segregation och i vissa delar av kommunen råder laglöshet. Detta är förhållanden som beklagligt nog i icke ringa utsträckning kommit att prägla Södertälje, som i dag har tre områden som enligt polismyndigheten anses vara ”särskilt utsatta”.

Vi Sverigedemokrater ser med oro på hur vårt fina Södertälje har förändrats till det sämre och håller både den nuvarande politiska majoriteten och de tidigare ansvariga. 

Massinvandringen har ställt Södertälje inför många utmaningar, och dess konsekvenser genomsyrar hela samhället. Vi ställer vår budget mot Miljöpartiets, Socialdemokraternas och Moderaternas, där vi får se mer av det gamla som inte fungerar och en attityd som tyder på att de är oförmögna att på allvar förändra den rådande situationen.

Med hänsyn till den alltmer våldsamma och hänsynslösa kriminaliteten kommer det krävas av oss politiker att vi vågar genomföra ansvarsfulla åtgärder. Regeringen har påbörjat en utredning för att ge Kriminalvården i uppdrag att genomföra förberedelser för att inrätta särskilda ungdomsfängelser.

”Vi anser att Södertälje kommun bör arbeta för att ett ungdomsfängelse kan etableras”

Det är en nödvändig åtgärd till följd av den alltmer brutala kriminaliteten vi ser krypa ner i åldrarna. Dessa skall stå färdiga senast sommaren 2026, vilket kräver snabbt agerande. Södertälje kommun har redan ett fängelse inom kommunens gränser, Hall. Där finns idag tjänliga lokaler som står tomma. Vi anser att Södertälje kommun bör arbeta för att ett ungdomsfängelse kan etableras där eller annan lämplig plats i Södertälje.

För att få en bättre överblick och demokratiskt följa upp de trygghetssatsningar som genomförs och arbetas med dagligen vill Sverigedemokraterna inrätta ett trygghetsutskott under kommunstyrelsen. Berörda kontor som socialkontoret, utbildningskontoret och säkerhetskontoret rapporterar kring de insatser som görs för att stärka tryggheten och säkerheten i kommunen. I kombination med det vill vi att det ska utredas och ansökas om att sätta upp så kallade trygghetskameror i specifikt utsatta områden. Det finns en stor upplevd otrygghet i kommunen och med trygghetskameror på utsatta platser går det att aktivt förebygga brott. Det är inte en universallösning, men det är ett bra komplement. Som ett tillägg till trygghetskameror vill vi även se cirkulerande ordningsvakter på otrygga platser och utanförskapsområden.

Detta bör specifikt gälla i skolor, förskolor, gångtunnlar, gångstråk och på andra platser där det kan bedömas finnas stor risk för överfall och annan typ av brottslighet liksom i de områden vilka enligt polisen anses vara särskilt utsatta.

För att bryta gängkriminaliteten måste vi även se till att det får svårare att röra sig i våra skolor. Problemen med gängkriminalitet och deras försäljning av droger kryper allt längre ner i åldrarna. För att stävja detta och se till att våra skolor hålls drogfria anser vi att regelbundna men slumpmässiga kontroller med droghundar ska införas i högstadieskolorna i Södertälje. Likaså är det även en fråga om disciplin och moral för vilka som väljer att bli grovt kriminella, därför föreslår vi i vår budget att kommunen ska implementera “No excuses” modellen i Södertäljes skolor.

Vi tror att det kommer vara ett värdefullt verktyg för att tillgodose de behov som finns i våra skolor, men särskilt i våra utsatta skolor. “No excuses” modellen är en beprövad skolmetod som bygger på att etablera disciplin och ordning i skolan. Detta görs genom bland annat att ha längre skoldagar, undervisning på lördagar och obligatorisk sommarskola. Modellen har numera prövats i Engelska Skolan i Eskilstuna med föredömligt resultat.

Det går att vända kursen och öka tryggheten i Södertälje, men det är avhängt att vi har politiker som på allvar vill det.

Andreas Birgersson,
gruppledare Sverigedemokraterna Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 november 2023 21:18
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

LISTA: Här tar nya och uppfräschade lekplatser form

Park-23Pexel

Foto: Pexel

Med start 2023 och under 2024 kommer Södertälje kommun att bygga flera nya lekplatser och rusta upp befintliga för att skapa trygga och inspirerande miljöer för barn och familjer.

(Annonslänk)

Kommunen planerar att bygga nya lekplatser i Järna, Hölö och Enhörna samt uppgradera befintliga lekplatser i Pershagen och Bergvik. Målet är att skapa säkra och kreativa lekmiljöer som lockar barn i olika åldrar.

Nya lekplatser:

Järna – Enegärdet: På Enegärdet i Järna byggs en ny stadsdelslekplats med inspiration från platsens historiska arv. Lekplatsen kommer att inkludera en vikingaby i miniatyr och ha områden för både större och mindre barn. Det kommer att finnas gungor, rutschkana, klätterställningar och naturleksområden som är anpassade för pedagogisk verksamhet. Den natursköna platsen erbjuder också utsiktsplatser och picknickområden. Byggstart är planerad till 2024.

Hölö – Skogsnära lekplats: Nära Hölö idrottsplats byggs en ny lekplats inspirerad av naturen. Lekplatsen kommer att inkludera traditionella lekredskap som gungor, rutschkana och sandlåda, samt picknickbord och sittplatser. Naturliga inslag som träd, buskar och rörligt material som grus och träpinnar kommer att uppmuntra fantasifull lek och biologisk mångfald.

Skiss på lekplatsen i Hölö
Bild: Södertälje kommun

Enhörna – Harvarevägen: Vid Harvarevägen i Enhörna planeras en traditionell lekplats med gungor, rutschkana och en traktorformad lekutrustning. Lekplatsen kommer att vara tillgänglighetsanpassad och omgivas av planteringar inspirerade av åkerfält och ängsväxter. Det finns också planer på att behålla och integrera en mindre boulebana. Byggstart är planerad till 2024.

Uppfräschning av befintliga lekplatser:

Bergvik – Tobaksparken: Tobaksparkens lekplats i Bergvik, belägen nära kanalen, genomgår just nu en upprustning som ska vara klar sommaren 2024. Uppdateringar inkluderar nya gungor, klätterställningar, fler sittplatser och bord, samt en konstnärlig touch med ljusskulpturer formade som ekollon. Området har också blivit mer tillgänglighetsanpassat och fått ny belysning.

Lekplatsen vid i Bergvik.
Bild/Illustration: Södertälje kommun

Pershagen – Trollsjön: Lekplatsen vid Trollsjön i Pershagen ska rustas upp med nya lekredskap och anpassade ytor för olika åldrar. En lekyta för yngre barn upp till 3-4 år kommer att skapas, och klätterställningar för äldre barn kommer att installeras. Byggstart är planerad till sommaren 2024.

Dessa satsningar syftar till att förbättra lekmöjligheterna för barn och familjer i området, och skapa trygga, tillgängliga och inspirerande lekplatser som alla kan njuta av.

Läs även: Så kan nya lekplatsen på Slussholmen se ut

Lekplatsen vid Trollsjöns i Pershagen.
Foto: Södertälje kommun

Tobaksparken i Bergvik kommer att prydas med vackra ljusskulpturer i form av ekollon. Bilden är från en annan park.
Foto: Södertälje kommun

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 23:06

Singelolycka – Fordon körde av vägen

725DA0FD-C2EB-4F30-ADE9-4AD3A18C158F_1_201_a

Foto: Shamash Oyal

Ett fordon körde av vägen och in i en bergsvägg. Inga personskador rapporterades, och orsaken till olyckan är ännu okänd.

(Annonslänk)

Vid 21-tiden på torsdagskvällen inträffade en trafikolycka i Fornhöjden där ett fordon körde av vägen och kraschade in i en bergsvägg. Enligt räddningstjänsten skadades inga personer vid singelolyckan.

– Vi har inte åkt ut på den händelsen. Det kom in till oss att en person hade åkt av vägen och stod illa till. Ingen person kom till skada och det fanns inget behov av räddningstjänstens hjälp på plats, säger Emil på räddningstjänsten, till Telgenytt.

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar och i nuläget väntar fordonet på att bärgas bort från platsen.

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 22:20
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors