🕝 2 minuter
SD: Vi värnar om kärnverksamheten
Publicerad 23 november 2023 21:30
Uppdaterad 23 november 2023 21:39

Foto: Alexander Isa

Vi sverigedemokrater slår vakt och värnar om kärnverksamheten. I en tid då otrygghet, ekonomisk kris och kriminalitet härjar i vårt land är det viktigare än någonsin att kommunens kärnverksamhet fungerar som den ska. Det är viktigt att vi politiker gör sansade satsningar och besparingar i osäkra tider, men samtidigt tillgodose en trygg och värdig tillvaro för alla Södertäljeborna.

Vi har i vår budget presenterat olika förslag där vi gör besparingar och omprioriteringar för att kunna i sin tur satsa stenhårt på vår välfärd. Dessa besparingar kommer innebära att kommunen kan fokusera på att höja kvalitén för kärnverksamheten utan att behöva kompromissa i en ekonomiskt svår tid.

Vi har många äldre i vår kommun som har väldigt begränsade ekonomiska medel. Därför anser vi att det är vanskligt att kommunen nu väljer att höja taxorna och avgifterna för matlådor för några av våra mest utsatta i samhället. Vi väljer därför att ha kvar taxorna och avgifterna för matlådor på samma nivå som 2023. Att se ett lyft för Södertäljes undersköterskor är vidare också något vi kommer kämpa för. Därför har vi i vår budget valt att satsa över 20 miljoner kronor över 3 år för att anställa fler undersköterskor och omsorgsarbetare.

Södertäljes undersköterskor och omsorgsarbetare utgör stommen i arbetet för att tillhandhålla en ändemålsmässig och kvalitativ omsorg för våra äldre och behövande.

Vi anser att den socialdemokratiskt styrda socialnämndens förslag om att lägga ner kommunens enda skyddade boende för kvinnor är ett misstag. Kvinnor och barn som råkar ut för våld i hemmet eller i nära relationer måste ha en plats där de kan fly till och ha en trygg plats. Kvinnojouren Annfrid är en viktig del i arbetet att erbjuda våldsutsatta kvinnor lokalt skyddat boende. Även om kommande år blir präglat av ekonomiska prövningar, får det inte ske på bekostnad av utsatta människors trygghet. 

”Detta kommer krävas åtskilliga resurser från kommunens stadsbyggnadskontor samt Telge Fastigheter”

Södertälje kommun har fattat beslut om omfattande renoveringar av fastigheterna där Luna köpcenter är inkorporerat. Den ska först rivas för att sen byggas upp igen för miljardbelopp. Detta kommer krävas åtskilliga resurser från kommunens stadsbyggnadskontor samt Telge Fastigheter under flera års tid. Resurser som vi anser bättre bör nyttjas till annat.

Därför anser vi att arbetet bör fokusera på att förberedas för byggrätter som kommunen sedan kan sälja. På detta sätt behöver kommunen inte lägga ner lika mycket tid och energi samt resurser och lån på något som privata aktörer kan göra lika bra. Kommunen ska inte äga och driva köpcenter, enligt Sverigedemokraterna.

Alla dessa satsningar på kärnverksamheten är möjliga för att vi har valt att prioritera kommunens huvuduppgifter och ta bort lyxsatsningar. Politik handlar om att prioritera, och vi till skillnad från den politiska majoriteten har valt att lägga pengar på vad som faktiskt är kärnverksamheten.

Andreas Birgersson,
Gruppledare Sverigedemokraterna i Södertälje

Dela artikeln