Företag i fokus:

Annons

Nedsläpp: Brynäs – SSK

FA3F91A0-F65B-400B-94EC-6E877B01F866

Mattias Zackrisson, assisterande tränare SSK Foto: Daniel Hansson

En minst sagt intressant vecka stundar för SSK. I tur och ordning möter SSK Brynäs (B), Djurgården (H) och Västerås (B). Det är nu svaren kommer om SSK hittat en väg att knapra in på toppen, motståndet stegras lite jämfört med föregående veckas matcher.

Slog en signal till assisterande tränare Mattias Zackrisson för en lägesuppdatering.

Lite om förra veckans matcher, vad var det ni gjorde bättre i 60 minuter med tanke på att ni fick tre vinster med er?

– Vi gör färre misstag, spelar lite enklare. Vi släpper lite puck till motståndarna, de fick mer minuter med pucken jämfört med tidigare matcher. Samtidigt bjuder vi inte på någonting, spelar inte så svårt, håller det enkelt. Mer krigarhockey istället för chansspel som gav oss lite fler vinster.

Är det detaljer i det defensiva spelet ni slipade på under uppehållet som bar frukt mot Västervik och Tingsryd?

– Det brukar ofta bli så att det man tränar på blir man riktigt bra på. Då kanske det blir negativt i vissa delar i anfallsspelet för man inte har tränat på det.

– Jag tycker i alla fall i försvarsspelet att man fick mer hjälp av varandra. Höll ihop det bättre, även om motståndarna hade lite mer puck så skapade de inte så många farliga målchanser. Det ger oss chansen att vinna, tror att sista matchen mot Tingsryd så har de 17 skott.

– Där fortsätter vi att ligga lågt emot oss och det har vi gjort hela säsongen. Det är skönt att det börjat vända till vinster.

Det är starkt att vinna två raka nere i Tingsryd på mindre än ett dygn, det görs inte hur som helst.

– Ja och jag tycker Tingsryd är mycket tuffare att möta i år än de var förra året. Tycker stundtals att de är riktigt bra. Jag är riktigt nöjd över att vi kunde ta 5 av 6 poäng där nere.

Är där saker som ni skruvat på nu som måste bli ännu bättre för att bli lyckosamma även i veckans matcher?

– Vi vet om att det blir tuffare matcher här i veckan. Viktiga matcher, vi ska försöka ta ikapp lite poäng på topplagen. Vi måste tävla rejält, har pratat mycket om att vinna närkamper och lösa puckar. Att behålla pucken lite längre inom laget så att vi kan få lite anfall.

– Vara lite jobbigare att möta, vi förlorade för mycket 50-50 kamper. Det måste vi sluta med så att vi kan spela vårt spel. Framför allt är det viktigt mot topplagen att vi gör det för de har skickligare spelare, är mer effektiva.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

– De behöver inte lika många målchanser för att göra mål. Vi måste upp i kampen, kämpa och vara väldigt noggranna med puck, var vi lämnar den någonstans, att vi inte tappar den på fel ställen.

Bättre att slå en icing för mycket eller sargut istället för att chansa och tappa puck på fel ställen?

– Jo, jag håller, det är klart att vi ska få ut pucken ur egen zon men vi ska i alla fall inte tappa pucken när vi går in över offensiv blålinje. Det är nästan det som är ett större problem i insläppta mål bakåt om vi tittar på hur vi släpper in mål.

– Det är klart att vi förlorat antalet kamper från sarghörnet men det är bra många fler mål som görs på grund av att vi tappar pucken högt upp i anfallszon.

Djurgården på fredag och Templet närmar sig fullsatt. Behövs väl inte så mer tändvätska än så?

– Nej, verkligen inte. Det är det bästa som finns, det är underbart, vi är riktigt laddade inför den också, det ska bli riktigt kul.

Hur formerar ni laget imorgon. Ställer ni upp som formationerna och backparen var på träningen idag?

– Till 90 procent kommer det säkert att se ut så. Vi ska värma imorgon, vi har Liljegren med en känning så vi får se imorgon. Ungefär något liknande.

Förutom Blomstrand, Bergman och Liljgren. Finns det några andra skador eller sjukdomar att rapportera om?

– Nej, inte förutom Veeti Vainio.

Målvaktsvalet är ingenting du kan avslöja?

Nej det är det inte.

Backparen och kedjorna på dagens träning:

Olli Vainio – Daniel Norbe
Albin Carlsson – Ludvig Hedström
Henrik Malmström – Viktor Grahn
Linus Videll – Stelio Mattheos – Marcus Eriksson
Sebastian Dyk – Dominic Turgeon – Jacob Bjerselius
Emil Alba – Filiph Engsund – Egor Polin
Jacob Dahlström – Christopher Liljewall – William Wiå

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 november 2023 10:23
Senast uppdaterad: 22 november 2023 12:48

Eskander utsedd till kommittén för regeringens kulturkanon

5EECA681-B9A7-4555-9471-63F759DF7538

Kulturministern, Parisa Liljestrand och Södertäljebon Marlen Eskander.
Foto: Regeringskansliet/Shamash Oyal

I fjol beslutade regeringen om direktiv för att forma en svensk kulturkanon. Nu har kulturminister Parisa Liljestrand beslutat att tillsätta Södertäljebon Marlen Eskander i kommittén, där hon därmed får en nyckelroll i arbetet.

– Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet, säger Eskander till Telgenytt.

Här kommer ett citat från kommande pressmeddelande hos oss

Regeringen har nyligen offentliggjort att Marlen Eskander från Södertälje kommer att vara en av ledamöterna i den nybildade kommittén med uppdraget att ta fram en svensk kulturkanon samt vilka ämnesområden som ska ingå.

– Nu har vi en kompetent kommitté på plats. Jag ser fram emot att följa deras arbete med att ta fram en kulturkanon som ska bli ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. Att ta fram en kulturkanon handlar om att göra svensk kultur tillgänglig för fler, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

(Annonslänk)

Eskander, som är verksamhetsledare för Läsfrämjarinstitutet i Södertälje, kommer tillsammans med andra framstående kulturpersonligheter som journalisten Gunilla Kindstrand, chefredaktören PJ Anders Linder och litteraturvetenskapens docent Peter Luthersson, att bidra till att definiera vilka konst- och kulturområden som ska representeras i kulturkanonen. Kommittén står inför uppgiften att fastställa kriterier för urvalet av verk, utse experter med relevant sakkompetens, och sammanställa de verk som expertgrupperna väljer ut.

Ett viktigt mål för kommittén är att skapa en öppen och inkluderande process där allmänheten ges möjlighet att delta med förslag. Dessutom ska kommittén föreslå strategier för att säkerställa att den svenska kulturkanonen förblir relevant över tid.

Med sin breda kompetens och erfarenhet förväntas Marlen Eskander spela en central roll i arbetet med att forma en kulturkanon som speglar Sveriges rika och mångfacetterade kulturarv.

– Kulturkanon lyfter vikten av kultur , litteratur och konstens betydelse för Sveriges gemensamma vetande som viktig del av allas rätt till kunskap och bildning. Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet. Jag ser fram emot att samlas med kommittén och påbörja arbetet, säger Södertäljebon till Telgenytt.

Lars Trägårdh, professor och historiker, som utsetts till ordförande för kommittén, ska presentera sina slutsatser till Kulturdepartementet senast den 31 augusti 2025.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:42
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Blytung förlust i slutsekunderna för SSKdamerna

Robert Johansson SSK DAM

Efter förlusten i Karlstad måste nu Robert Johansson och Tomas Holmbergs tjejer ladda om för att vinna bägge hemmamatcherna mot Färjestad, annars är säsongen över.
Foto: Patric Gill

Södertälje SK damlag möter Färjestad i Play off 2. Första matchen i bäst av tre spelades i Karlstad på torsdagskvällen. En match som SSK lämnade med bitter eftersmak, hemmalaget avgjorde med 16 sekunder kvar.

-Det är två individuella misstag, 2-2 och 3-2 målen, säger huvudtränare Robert Johansson till telgenytt efter matchen.

Det är som det är, bara att bryta ihop och komma igen.

Färjestad är hittills de mest kvalificerade motståndarna SSK har mött den här säsongen, det största provet på var SSK:s satsning står. Inledningsvis var svaret att den stod sig väl så bra som hemmalagets, SSK fick fast pucken lite bättre i offensiv zon än hemmalaget. Utan att skapa något vasst läge.

Drygt åtta minuter in i första perioden gjorde hemmalaget 1-0 efter sitt första riktiga långa anfall. En puck med känslan att SSK:s målvakt Lovisa Berndtsson hade tagit den på andra försöket. Annars var det en ganska händelsefattig period, ställningskrig. SSK vaskade fram ett par farliga avslut i deras powerplay de fick sig tilldömda 17 minuter in i första akten.

Att SSK är ett offensivt skickligt lag syntes i deras powerplay med snabba passningar rakt igenom Färjestads box. Annars hade bortalaget en del problem att få till passningsspelet.

-Vi måste få igång vårt passningsspel och åka mer skridskor, nu hamnade vi ju en och en. Kommer en mot tre, en mot fyra och dumpar pucken och försöker forechecka tillbaka den. Då blir det jäkligt svårt.

-Vi måste upp med passningsspelet och tro på det vi håller på med.

Hafsig andra period. Så här långt in på säsongen finns inte tid för skönspel. SSK blev för långa i laget, kom inte samlade in i offensiv zon, man kom ofta en ensam forward mot samlat FBKförsvar. Med fem minuter kvar kom så en timeout från Robert Johansson

-Vi fick inget flyt, vi kommer en och en, får inte till det och tar timout. Gör två snabba mål därefter, då får vi lite energi igen. Men, nä, vi kommer för mycket en och en och får inte något tryck.

Kändes det så nödvändigt med timeouten i det läget?

-Ja, det var ingen kemi, det funkade inte och vi behövde röra om i grytan. Det blev ju rätt effektivt, vi gick från 0-1 till en 2-1 ledning. Tycker vi har en bra känsla i periodpausen mellan andra och tredje, pratar om vad vi ska göra och tycker vi gör det. Sedan är det två misstag som fäller oss.

SSK:s kanadensiska Mary Mcdonald tvåmålsskytt, förgäves då laget förlorade matchen med 16 sekunder kvar Foto: Patric Gill

5 sekunder !! efter att pucken släppts igen efter timouten gjorde SSK 1-1. Larura Leitner bokfördes först för målet men rättades senare till Mary Mcdonald som målskytt. Två minuter efter kvitteringen kunde bortalaget ta ledningen till 1-2. Mary Mcdonald hade blivit tvåmålsskytt i matchen.

-Ja, de fick jag, var Mary Mcdonald snabb att påpeka, som en sann vinnarskalle från Kanada.

Kanske ingen tröst att göra två mål när ni ändå inte står som segrare, hur vill du summera matchen?

-Det blev en snöplig match för oss, som böljade fram och tillbaka. Vi hade en del chanser och emellanåt fastnade vi i egen zon men vi löste det bra.

-Det var en bra match av oss och tycker inte vi ska deppa för mycket över den här förlusten. Vi har match igen på lördag och då ska vi komma ut ännu starkare. När vi kliver av bussen så har vi lagt den här matchen bakom oss.

Läs även: Två dubbla nollor: ”Försvarsspelet har steppat upp”

Mary Mcdonald, 23 från Kanada gör sin första säsong i Södertälje Sportklubb. Hon är nöjd med tillvaron i klubben:

-Det har varit bra här. Det var en stor omställning att komma från Kanadensisk universitetshockey till att spela i Sverige. Komma in i min nya omgivning men det här laget har varit väldigt välkomnande. Vi hade en väldigt bra start på säsongen. Inga förluster i grundserien och i play off har bara blivit bättre och bättre.

Sex minuter in i tredje kvitterade Färjestad och fick momentum, spenderade lite mer tid i SSK:s defensiva zon. Tog över spelet mer och mer vilket 11-3 i skott vittnar om.

-Sedan får de ju det sista målet, det sker ju ibland och det är bara att gå vidare. Men vi skjuter tre skott i sista perioden och det håller inte. Tycker ändå att vi fram till målet står upp bra, vi försöker spela bortaspel, fortsätter Johansson sin analys av matchen.

-När man möter lagen på den här nivån så ringer det direkt.

Med dryga halvminuten kvar får hemmalaget tekning i offensiv zon och med 16 sekunder kvar avgör Färjestad matchen, SSK var redan i förlängningen var känslan.

-De får två mål olyckligt, de får momentum, lite energi. Sedan får de ju även 3-2, tyvärr.

Om man ser till första halvan av matchen så fick ni inte stäm i ert passningsspel. Vad var din känsla?

-Lite samma känsla som i matcherna mot både Malmö och Rögle, även Björklöven. Vi blir lite tagna av stundens allvar, vi åker och väntar och kollar på hur bra de är, vad de gör.

-Vi behöver spela vårt eget spel och tro på det, har ju gått bra hittills förutom idag. Det är det vi får prata om inför lördag.

Nu är det bara att slicka såren, tjura några timmar och sedan ladda om för ny match på fredag, det är snabba puckar. Det är det som är det bästa med tätt matchande, Johanssons tjejer får chans till snabb revansch.

-Vi tränar imorgon och sedan match på lördag. Det är vinna eller försvinna. Vi får skapa lite mod hos tjejerna, de kan bättre än det här.

Även om ni hade en förlust innan så måste väl förlusten här och på sättet den kom vara oerhört frustrerande?

-Det är surt, den känns så jäkla onödig. Även om de har mer puck och skjuter mer skott så tycker jag ändå vi har en stabilitet. Sedan är det ju två skitmål vi släpper in.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:37
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors