Företag i fokus:

Annons

En bra genomförd bortamatch gav SSK tre poäng i Gävle

_SO10222

SSK fick måljubla 2 gånger mot Brynäs, det räckte till seger Foto: Shamash Oyal

SSK jagade sin femte raka seger när de åkte till Gävle för att möta Brynäs. Förra mötet lagen emellan slutade med Vinst för Brynäs med 4-1. Ett intressant möte mellan två i grunden bra hockeylag.

SSK inledde 1:a perioden piggt, satte press på hemmalaget från start med flera längre anfall, så bra att Brynäs huvudtränare Niklas Gällstedt valde att ta timeout redan efter 7 minuter. Skottstatistiken lydde till 0-9 innan Brynäs fick iväg sitt första avslut på mål.

Ett powerplay för Brynäs dämpade SSK:s offensiv för en stund men bortalaget gick inte ner sig efter det. En väl genomförd period av Södertälje Sportklubb. En stor fara i hockey är dock att när man inte får utdelning efter en bra period så kan en målchans räcka för motståndaren och matchbilden kan vända.

Hårtorken skulle gå varm i hemmalagets omklädningsrum skulle man ana, komma ut som ett nytt lag och sätta tryck på SSK. Nej, bortalaget fortsatte på inslagen väg och växte ännu mer. Ett ledningsmål lät inte vänta på sig, efter spelvändning kunde Stelio Mattheos göra sitt första mål i SSK-tröjan, assist – jo visst var det Marcus Eriksson som levererade igen.

Södertälje gjorde så här långt en väldigt gedigen bortamatch, vann många dueller och andrapuckar, stängde ner mittzon på ett effektivt sätt. Väl genomfört så långt.

Snackis från andra perioden – en tackling från Brynäs Simon Bertilsson på Olli Vainio i SSK dömdes först till fem minuters utvisning för charging men togs bort helt efter en videokoll med situationsrummet.

Olli Vainio, back i SSK utgick efter tackling Foto: Shamash Oyal

Den finske backen utgick och spelade inte i tredje perioden, han såg något groggig ut efter smällen, vilket tyvärr kan tyda på en hjärnskakning.

-Troligen, men vet mer efter undersökningen imorgon, säger Mattias Zackrisson till Telgenytt om eventuell hjärnskakning för den finske backen.

Vad har du att säga om tacklingen?

-Precis på gränsen, ser inte hur många skär Bertilsson tar in i situationen. En normal dag i Sverige är det utvisning 10 gånger av 10. Jag tycker det är fegt av domarna att hitta på ”tackling mot huvudet” för att få titta på den. 2:a för boarding eller charging.

SSK gjorde åter en stabil och disciplinerad period och ledde rättvist inför tredje perioden. Fast 1-0 är en skör ledning i hockey och allt var ovisst inför sista tredjedelen. SSK skulle inte vika ner sig då heller utan fortsatte spela med stor noggrannhet, kampvilja och moral.

När drygt fyra minuter återstod av tredje perioden spikade SSK slutresultatet till 2-0. Via skott från Viktor Grahn släppte Brynäs målvakt Anders Lindbäck lite väl enkelt in målet från vänstra tekningscirkeln. Det behöver inte Södertälje be om ursäkt för. Man var det bättre laget över tre perioder idag.

Laget har verkligen påbörjat en vinststreak – mycket tack vare en betydligt mer stabil defensiv över hela isen än vad som var fallet i början av säsongen. Alla fem som är inne på isen bidrar till att göra det lättare för målvakten att se och rädda puckarna. Spelarna hjälper varandra på ett mycket bättre sätt och sätter inte varandra i svåra situationer.

Henrik Malmström, back i SSK som fått mer förtroende än början av säsongen Foto: Shamash Oyal

En långtidsskada på Veeti Vainio och avstängningen på Julius Bergman gör att SSK har gått kort på backar de senaste matcherna, mot Brynäs spelade man med 6 backar. Frånvaron på backsidan har öppnat upp för Henrik Malmström för mer speltid. En möjlighet som han tagit till vara på bästa sätt, i kvällens match spelade han enkelt och rejält precis som resten av hans lagkamrater. Lagets klart bästa insats över sextio minuter så här långt den här säsongen.

-Håller med om att det var en av de bättre över tre perioder, vi gör Brynäs bleka idag, säger Malmström om matchen. Och berömmer laginsatsen:

-Det var en fin insats av hela laget. En perfekt bortamatch.

Du spelar enkelt och rejält, vad är dina tankar om det?

-Känner också att jag växer in i det just nu, spelade stabilt idag och trivs bra med Viktor Grahn. Han är väldigt duktig och enkel att spela med.

Den som var uppmärksam såg att ”Henke” höll sig för ena handen efter en incident bakom mål i samband med slutsignalen. Men backen ger lugnande besked:

-Ingen fara. Fått lite is på handen så ska svullnaden nog gå ner.

På fredag stundar en väldigt intressant match mot Djurgården i Scaniarinken. Vi som följer SSK och någon gång har satt sin fot i Templet vet vilket tryck och stämning där kan bli. Laget förtjänar en fullsatt arena.

En uppmaning till er som har möjlighet att gå på matchen, gör det. En inramning med allt vad det innebär i ett fullsatt fullsatt Scaniarinken mot rivalen Djurgården är värt entrepengen. Det är få händelser i hockey-Sverige som slår det.

Hjälp SSK att fylla arenan genom att köpa biljett här

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 november 2023 23:42
Senast uppdaterad: 22 november 2023 23:46

INSÄNDARE: Inför obligatorisk utbildning för inköpsrätt

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet. 2e vice ordförande Telge inköp.
Foto: Alexander Isa

Inom Södertälje kommuns alla verksamheter med de kommunala bolagen inkluderat så finns det en mängd personer som har rätt att beställa varor och tjänster inom ramen för sin specifika budget. Då trodde åtminstone jag att alla dessa personer visste vad det höll på med och hade någon form av utbildning med tanke på att vi köper varor och tjänster för över 3 miljarder kronor årligen.

Men på vår interna styrelseutbildning fredag 23 februari så fick jag veta att så är inte fallet, några har visserligen valt att gå den utbildning som Telge inköp erbjuder alla som vill inom den kommunala verksamheten, men många avstår utbildningen för att de troligen anser sig kunna allt de behöver inom inköp och hur en upphandling ska gå till för att undvika misstag.
Så är det uppenbarligen inte, och det är mer komplicerat än så.

Låt mig ta ett lite roligt men tydligt exempel som kanske ger er en större förståelse för problematiken med hur viktigt det är att man är övertydlig med vad man vill ha innan man skickar i väg en order till Telge inköp.

Exempel: Du beställer en apa och förväntar dig att få en schimpans, men i själva verket får du en gorilla… Båda är apor men skillnaden är enorm! – Vems är felet?

Det är oerhört viktigt att man är specifik i vad man vill ha och vilka krav man ställer på produkten eller tjänsten innan man skickar även order om en upphandling till Telge inköp, när det blir fel så kostar det pengar.

”Det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel”

Senast förra veckan så tog vi del av en beställning som blev fel – Ska inte peka ut någon specifik men kan konstatera att det beställdes produkter för över en miljon kronor som visade sig vara helt fel i mått för installation, de gick ej att returnera och får nu kasseras = en dryg miljon kronor till soptippen! 
Det är skattebetalarnas pengar som hade kunnat användas till betydlig bättre saker.
Vems är felet? -Jag skulle gissa att beställaren inte har varit tydlig med att specificera mått och exakt funktion på det han eller hon ville ha, jag har svårt att tro att en uppköpare på Telge inköp beställer fel saker på pin tji utan har helt enkelt utgått ifrån den information som levererats och uppenbarligen har informationen varit undermålig.

Därav anser Realistpartiet att alla personer inom Södertäljes kommun och dess bolagsverksamheter som får förtroendet att hantera skattemedel till att köpa in varor och tjänster måste gå den utbildning som erbjuds av Telge inköp, utbildningen ska vara obligatoriskt om man vill hantera inköp av varor och tjänster.

Vi är övertygade om att om kunskapsnivån ökar hos de personer som har rätt att beställa varor och tjänster så finns det miljontals kronor att spara varje år.

Vi har lämnat in en motion om detta och hoppas på att kommunfullmäktige så snart som möjligt röstar för vårt förslag och inför obligatorisk utbildning för alla inköpare så snart som möjligt.
Det är en investering som kommer att betala sig själv många gånger om.

Joakim Granberg
2e vice ordförande Telge inköp
Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 13:00
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 13:10

Eskander utsedd till kommittén för regeringens kulturkanon

5EECA681-B9A7-4555-9471-63F759DF7538

Kulturministern, Parisa Liljestrand och Södertäljebon Marlen Eskander.
Foto: Regeringskansliet/Shamash Oyal

I fjol beslutade regeringen om direktiv för att forma en svensk kulturkanon. Nu har kulturminister Parisa Liljestrand beslutat att tillsätta Södertäljebon Marlen Eskander i kommittén, där hon därmed får en nyckelroll i arbetet.

– Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet, säger Eskander till Telgenytt.

Här kommer ett citat från kommande pressmeddelande hos oss

Regeringen har nyligen offentliggjort att Marlen Eskander från Södertälje kommer att vara en av ledamöterna i den nybildade kommittén med uppdraget att ta fram en svensk kulturkanon samt vilka ämnesområden som ska ingå.

– Nu har vi en kompetent kommitté på plats. Jag ser fram emot att följa deras arbete med att ta fram en kulturkanon som ska bli ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. Att ta fram en kulturkanon handlar om att göra svensk kultur tillgänglig för fler, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

(Annonslänk)

Eskander, som är verksamhetsledare för Läsfrämjarinstitutet i Södertälje, kommer tillsammans med andra framstående kulturpersonligheter som journalisten Gunilla Kindstrand, chefredaktören PJ Anders Linder och litteraturvetenskapens docent Peter Luthersson, att bidra till att definiera vilka konst- och kulturområden som ska representeras i kulturkanonen. Kommittén står inför uppgiften att fastställa kriterier för urvalet av verk, utse experter med relevant sakkompetens, och sammanställa de verk som expertgrupperna väljer ut.

Ett viktigt mål för kommittén är att skapa en öppen och inkluderande process där allmänheten ges möjlighet att delta med förslag. Dessutom ska kommittén föreslå strategier för att säkerställa att den svenska kulturkanonen förblir relevant över tid.

Med sin breda kompetens och erfarenhet förväntas Marlen Eskander spela en central roll i arbetet med att forma en kulturkanon som speglar Sveriges rika och mångfacetterade kulturarv.

– Kulturkanon lyfter vikten av kultur , litteratur och konstens betydelse för Sveriges gemensamma vetande som viktig del av allas rätt till kunskap och bildning. Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet. Jag ser fram emot att samlas med kommittén och påbörja arbetet, säger Södertäljebon till Telgenytt.

Lars Trägårdh, professor och historiker, som utsetts till ordförande för kommittén, ska presentera sina slutsatser till Kulturdepartementet senast den 31 augusti 2025.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:42
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors