Företag i fokus:

Annons

Kraftig ökning av öppen drogförsäljning i Södertälje

52E422B1-79FD-422F-B62C-8B7083A88E84-1

Karta/Foto: Polisen/Shamash Oyal

Droghandeln har blivit betydligt mer synlig och utbredd i Södertälje, där antalet öppna drogscener har mer än fördubblats på bara två år. Från 6 stycken 2021 har antalet nu ökat till hela 13, enligt en ny kartläggning från polisen.

En öppen drogscen definieras som en plats där narkotikahandel och bruk sker öppet och uppfattas som störande av allmänheten. I Södertälje har flera nya platser tillkommit som öppna drogscener det senaste året, bland annat Grusåsen, Västergård och Västra Blombacka. Samtidigt har vissa tidigare drogscener vuxit och delats upp i flera mindre scener.

– De platser som tillkommit visar att mer förebyggande arbete är nödvändigt, säger Patrick Widell, regional samordnare på polisen.

De öppna drogscenerna i Södertälje står nu för nästan 21 procent av alla öppna drogscener i Stockholms län, och 14 procent av den totala ytan. Bara i centrala Södertälje har antalet öppna drogscener gått från en till tre stycken det senaste året. Droghandeln hänger även ihop med annan brottslighet.

– Många av länets anmälda våldsbrott och skjutvapenvåld sker på eller precis intill en öppen drogscen, säger Mia-Maria Magnusson, strategisk analytiker på polisen.

Enligt polisens nationella kartläggning har antalet öppna drogscener i hela Stockholms län minskat något, från 64 till 63 stycken. I Södertälje går utvecklingen stick i stäv med länet i övrigt, med undantaget att den öppna drogscenen i stadsdelen Brunnsäng har minskat något det senaste året.

Karta över öppna drogscener Södertälje. Röda markerignar avser 2021 och blåa avser 2023.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 november 2023 05:00
Senast uppdaterad: 19 november 2023 23:41

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

MINGELBILDER v.48 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0002

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V. 47

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 00:43
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors