Företag i fokus:

SSK vs Småland – Hårt arbete lönar sig

SSK

SSK mötte Västervik i omgång 15 av Hockeyallsvenskan Foto: Daniel Hansson

Den här veckan bestod av tre matcher för SSK. I första matchen var man ute efter revansch på Västervik när de gästade Scaniarinken. I en ganska trist tillställning inför drygt 2700 åskådare tog hemmalaget sin 2:a raka seger. Något man inte mäktat med tidigare på säsongen.

SSK satte tidigt an tonen och gjorde halvannan minut in i första perioden 1-0 via Emil Alba. Hemmalaget släppte sedan aldrig taget om matchen. Slutresultatet skrevs till 4-1 och Alba gjorde ytterligare ett mål i matchen. Med sammanlagt sju mål är han för närvarande lagets tredje bästa målskytt.

Är inte den som vanligtvis betygsätter enskilda spelare, det får andra roa sig med. Alba och Engsund förtjänar ändå ett omnämnande. De har varit två ljusglimtar i ett kollektiv som inte nått den nivån de bör vara på. Engsund är alltid nyttig för laget och i alla delar av spelet.

Dock hade nog få väntat sig att han skulle vara en av lagets bästa målskyttar efter 15 omgångar. Efter mötena med Tingsryd fredag och lördag har nu Engsund gjort 8 mål, ett mindre än Marcus Eriksson. Centern med #33 på ryggen kan spela i vilken omgivning som helst, oavsett gör han ett gediget jobb över hela isen. Tillsammans med Alba är han en av få spelare i laget som visat hög lägsta nivå.

I onsdagens match mot Västervik fick nämnda duon första gången den här säsongen spela i samma formation. Ett lyckat drag av coacherna då deras lina låg bakom två av målen när man tog 3 poäng mot Västervik.

Målvaktskris eller överdriven kritik?

Målvakterna Tomas Sholl och Claes Endre har blandat och gett hittills under säsongen. Tycker ändå man bör vara sansad när det gäller kritik om målvaktsspelet. Sholl har stått flest matcher, visst har det slunkit in ett par till synes billiga mål. 2:a insläppta mot Tingsryd i fredags ska han ta alla dagar i veckan men det vet han själv om också. Ser man sedan till helheten gör han några avgörande räddningar där TAIF mycket väl hade kunnat avgöra matchen. Segern (3-4) blev till slut SSK:s då de tog extrapoängen i overtime.

Målvakten med påbrå från Danmark och USA har hållit nollan i tre av de matcher han stått. Gemensam nämnare i de matcherna har varit att hela laget varit mer tajta och disciplinerade i försvarsspelet. Det går allt som oftast hand i hand med hur målvakten lyckas freda målet, det blir enklare avslut från motståndarna att hantera.

Filiph Engsund, Emil Alba och Tomas Sholl Foto: Shamash Oyal/Daniel Hansson

Claes Endre har vaktat målet betydligt färre gånger än Sholl. När det var dags för SSK att möta Tingsryd för andra gången på mindre än ett dygn fick han chansen. Endre var nära att hålla nollan men fick till slut kapitulera med mindre än två minuter kvar av tredje perioden. Ett väldigt bra avslut av målskytten för Tingsryd men SSKmålvakten gav annars ett stabilt intryck.

Endre stod för ett par bra ingripanden i andra perioden när hemmalaget tryckte på för kvittering. På grund av det och i kombination av ett disciplinerat försvarsspel över hela isen hade han inte sin jobbigaste kväll mellan stolparna. 1-3 blev slutresultatet i en match som SSK hade hyfsad kontroll på i 60 minuter. Sammanfattningsvis – bra defensivt jobb, bättre förutsättningar för målvakten att rädda puckarna.

Ett dominant spelgeni

Om Alba och Engsund gjort stabila säsonger hittills är ändå den klarast lysande stjärnan på SSK-himlen en 38 år ung Marcus Eriksson. När han är på spelhumör visar han upp kvalitéer som skulle spetsa till offensiven i vilket hockeyallsvenskt lag som helst.

Eriksson ligger i skrivande stund tvåa i hockeyallsvenskans poängliga med 24 poäng (9+15). Med samma poäng men ett mål mindre än ettan och 17 matcher spelade snittar Marcus just nu 1,4 poäng/match. Det skulle resultera i 73 poäng när 52 omgångar är spelade om han fortästter med samma poängsnitt.

Macke är helt klart en erkänt skicklig spelare i ligan och har i många säsonger varit en nyckelspelare i Vita Hästen. Som SSK:are har det största fokuset varit på Sportklubben genom åren. När nu Eriksson anslutit till Södertälje har det verkligen gått upp för en vilket spelgeni han är. Hur många assist han kommer göra säsongen 2023-24 är egentligen beroende på vad mottagaren av hans passningar kommer gör med pucken.

Hans precisa passningar träffar allt som oftast ”bladet” hos sina lagkamrater. Han har sådan kontroll med klubba och puck, har inte sett många spelare där flippassningar ser så enkla ut. En puckviritios ut över det vanliga. Att han aldrig spelat högre upp i seriesystemet är faktiskt lite anmärkningsvärt.

Marcus Eriksson gör succe i SSK. Ligger tvåa i poängligan i HA Foto: Shamash Oyal

Tuffare matcher väntar

De tre matcherna den här veckan har inte bjudit på något skönspel, det har varit mycket kamp och fokus på försvarsspel som präglat matcherna. Det har synts tydligt vad SSK jobbade med under landslagsuppehållet. Gruppen har bestämt sig – i alla fall om man ser till hur de tre senaste mötena med Västervik och Tingsryd x 2 har sett ut. Spelarna har varit mer ödmjuka och inte lika naiva som i andra matcher, spelat rakare och enklare.

Något som undertecknad varit kritisk till i inledningen av serien är att SSK ofta fastnat i motståndarnas press i defensiv zon. Istället för att göra det enkelt, slå den raka och snabba förstapassen, chippa ut pucken ur zon, slå sarg ut i trängda situationer. Då har det istället blivit att man har vänt inåt sargen och fastnat, samtidigt som det inte funnits något direkt understöd från lagkamrat. Det har blivit stressat på gränsen till panik och motståndarna har kunnat låsa fast pucken och fått till långa anfall.

I de senaste tre matcherna mot smålandslagen har det synts en förbättring, speciellt i lördagsmatchen i Tingsryd. Där spelade SSK sig väldigt bra ur egen zon och undvek då ofta att fastna i hemmalagets offensiva press.

Istället för att puckförande spelare hamnande i tidsnöd så fanns där hela tiden ett spelalternativ på grund av bra rörelse och närvaro. Spelarna gav varandra understöd istället för att lämna över problemet till någon annan. Då blir det mycket enklare att spela hockey, en positiv utveckling att ta med sig till nästa vecka då svårighetsgraden stegrar ytterligare. SSK går in i en ny vecka med 8 av 9 inspelade poäng och fyra raka segrar.

Med all respekt för vad det innebär att möta Västervik och Tingsryd så är de inte Brynäs, Djurgården eller Västerås, tre lag som i grunden har mer djup och spets.

Kan SSK fortsätta på inslagen väg med tålamod och noggrannhet, ha blåstället på i sextio minuter kommer laget från kringelstaden att lugga de här motståndarna på poäng också.

Det finns bara en väg – det är framåt

Tack för ordet

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 november 2023 14:57
Senast uppdaterad: 19 november 2023 15:48

Johansson och SSK skiljs åt: ”Ingen dialog”

ndhl-loven---ssk-220224-9487jpg_53548093570_o

Robert Johansson
Foto: Patric Gill

På fredagen kommunicerade Södertälje Sportklubb att Robert Johansson som de tre senaste säsongerna varit tränare för SSK:s damlag lämnar klubben.

Det var egentligen ingen diskussion eller dialog alls utan klubben ville inte förlänga, säger Johansson om uppbrottet med SSK.

Det var ett tag sedan säsongen tog slut och ett besked har dröjt, kanske lite för länge.

– Lite lång process med två månader för att ta ett beslut. Men det är som det är och inga hard feelings. 

Och Johansson hoppas på ett fortsatt framgångsrikt damlag i Södertälje Sportklubb.

– Hoppas bara satsningen fortsätter mot SDHL. Nu är en bra grund lagd och vi har gjort ett stort avtryck i Dam- hockeyvärlden, speciellt sista säsongen nu. 

Vad händer nu?

– Nu ska jag bara vara ledig och ta det lugnt efter tre år med dubbla jobb och hockey i huvudet 24/7. Sedan får jag se om det dyker upp något och eventuellt ta ställning till det då.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 20:33
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:37

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors