Företag i fokus:

Annons

Gästar stadshuset för att berätta om sexuella övergrepp

8834A575-A630-429C-9A7B-84F40F0C33E2

Foto: Alexander Isa/ Södertälje kommun

På måndag anordnas ett öppet seminarium i Södertälje stadshus med Flo Fermelin, medgrundare av #intedinhora, som delar sin erfarenhet av sexuell exploatering.

Imorgon, måndag den 20 november klockan 11.30–13.00 välkomnas allmänheten till Södertälje stadshus, lokal Trombon, för ett seminarium med Flo Fermelin från organisationen #intedinhora. Flo, som själv är överlevare av sexuell exploatering, kommer att dela med sig av sina personliga erfarenheter och belysa de faktorer som bidrar till sexuell exploatering. Seminariet riktar sig till både yrkesverksamma och allmänheten i Södertälje, inklusive politiker.

#intedinhora, som växte fram under metoo-rörelsen 2017, har blivit en plattform där individer delar sina berättelser om sexuell utsatthet. Flo kommer att tala om sårbarhetsfaktorer som psykiska diagnoser och tidigare sexuella övergrepp, som ofta leder till ökad risk för exploatering.

Ett viktigt fokus för Flo är betydelsen av ett bra bemötande, speciellt från yrkesverksamma. Genom sitt personliga engagemang och erfarenheter som psykologstudent, framhäver Flo hur ett känsligt och förstående bemötande kan vara avgörande för förändring och återhämtning.

Evenemanget är en del av veckan ”Södertälje mot våld och förtryck 2023”, och ger en unik möjlighet att få insikt i de komplexa aspekterna av sexuell exploatering från en direkt berörd persons perspektiv.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 november 2023 08:30
Senast uppdaterad: 19 november 2023 03:16

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

MINGELBILDER v.48 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0002

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V. 47

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 00:43
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors