Företag i fokus:

Kommunens olagliga kontroller – nu vill regeringen ändra lagen

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun har tidigare kritiserats av JO efter att ha utfört olagliga kontroller av sina anställda. Nu vill regeringen ändra lagen för att underlätta för kommuner att kontrollera om personer som anställs har begått brott. 

Södertälje har under lång tid präglats av en tuff socioekonomisk situation med segregation och kriminella gäng. Mot den bakgrunden har kommunen rutinmässigt kontrollerat sina anställda för att se om de har gjort sig skyldiga till sexualbrott, narkotikabrott, våldsbrott eller ekonomisk brottslighet.

Nyligen slog Justitieombudsmannen, JO, däremot fast att dessa kontroller saknar lagstöd, bröt mot regeringsformen och Europakonventionen och kränker de anställdas privatliv, varför Södertälje kommun fick allvarlig kritik.

Nu vill regeringen ändra lagen så att kommuner framöver kan få laglig rätt att kontrollera att personer som anställs inte har begått brott som gör dem olämpliga. 

– Det här måste stoppas. Det är systemhotande, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till TT.

Regeringen ska nu tillsätta en utredning som ska se över hur bakgrundskontroller av kommunanställda kan underlättas. Kristersson pekar på att personer med koppling till organiserad brottslighet tar sig in i kommuner för att utnyttja sina positioner. 

– Jag recenserar inte JO av naturliga skäl, men då kommer vi att ändra lagen så att man har rätt att göra sådana kontroller, säger Kristersson till TT.

Lucas T.

Statsministern Ulf Kristerssons (M). Foto: Axel Adolfsson

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 november 2023 05:00
Senast uppdaterad: 18 november 2023 02:34

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 11:14

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors