Företag i fokus:

Annons

Rubiks Kub firade 50 år med världsturnéstopp i Södertälje

AF536570-5B03-466D-BCAD-18CE93049940

Uppfinnaren Ernő Rubik besökte Södertälje. Fotograf: Niclas Carlsson

Rubiks kub, världens mest sålda leksak, markerar sitt 50-årsjubileum med en global turné, där Sverigestoppet hölls på Tom Tits Experiment i Södertälje. Under besöket i Södertälje fanns även den ungerska uppfinnaren Ernő Rubik på plats.

- Vi är jätteglada och stolta över att vi blev utvalda till samarbetspartner för Ernős besök i Sverige, säger Tiffany Alnefelt, pedagog- och programutvecklare på Tom Tits Experiment, i ett pressutskick.

Rubiks kub, en tidlös leksak som har fängslat generationer, firar 50 år. Jubileet uppmärksammas med en världsturné, och i Sverige ägde firandet rum på Tom Tits Experiment i Södertälje. under besöket deltog Ernő Rubik, kubens uppfinnare, i en frukostsamling i Tom Tits nyöppnade restaurang tillsammans med gäster engagerade i utbildning och problemlösning.

Ungdomar på plats under världsturnén på Tom Tits i Södertälje. Fotograf: Niclas Carlsson

Evenemanget som hölls på torsdagsförmiddagen klockan tio, lockade skolungdomar, studenter och speedcubers från Södertälje och närliggande områden. Under besöket kunde de delta i olika aktiviteter såsom speedcubing-stationer och prova-på-kuber.

– Kuben som en klurig leksak bjuder in till nyfikenhet kring problemlösning och är ett sätt för barn och unga att få upp ögonen för vetenskap på ett lättsamt och roligt sätt – det är precis vad vi på Tom Tit står för i vår verksamhet, säger Alnefelt.

Dagens höjdpunkter inkluderade också minneskonstnären och cirkusartisten Peter Åberg, som löste en Rubiks kub samtidigt som han balanserade en fjäder på sin haka och citerade svenska ordlistan. Dessutom skapade mosaikartisten Torgeir Amundsen ett storslaget porträtt av Ada Lovelace, världens första programmerare, bestående av 980 Rubiks kuber, vilket visade på kubens mångsidighet och kreativa potential.

- Rubiks kub har genomgått flera framgångsperioder och blivit allt populärare, en utveckling som varit fantastisk att bevittna. Nya generationer växer upp med den och finner samma spänning och utmaning, vilket speglar de grundläggande mänskliga dragen att söka svar och glädjen i att leka, säger uppfinnaren Ernő Rubik. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 november 2023 18:08
Senast uppdaterad: 16 november 2023 18:08

Här dansar rekordmånga barn den klassiska dansen ”Bagie”

220571AD-10E1-4236-BD90-DDC59FF63A65

Foto: Alexander Isa/Shamash Oyal

Vid en inställd lektion på Majtorpsskolan introducerade vikarien Shamash Oyal den traditionella dansen ”Bagie” till sina elever. En tillställning som enligt honom själv kan vara världsrekord i antalet deltagare.

– Det började med att jag introducerade dansen till mina elever i årskurs 3, och därifrån spred det sig vidare till andra årskurser. Otroligt roligt att vara med om barnens entusiasm, säger Shamash Oyal, som under fritiden arbetar ideellt på Telgenytt sedan starten 2021.

Det var en vanlig skoldag som snabbt förvandlades till en minnesvärd händelse. När en lektion oväntat ställdes in tog en elev i årskurs 3 tillfället i akt att dela med sig av sin kulturella bakgrund. Fär att sysselsätta barnen tog Shamash Oyal initiativet att lära barnen åk 3 den traditionella och populära assyriska dansen ”Bagie” som snabbbt blev populär bland andra elever.

Elevena på Majtorpskolan. Foto: Shamash Oyal

– I samråd med idrottsläraren på skolan fortsatte intresset för dansen och varje torsdag under skolans så kallade ’morgonpuls’ lyckades vi engagera många elever under flera veckors tid. Och idag kunde vi äntligen samla alla elever till en gemensam dans, säger Oyal och fortstätter.

– Dessutom är dans effektivt för att minska stress och främja lyckokänslor genom frisättning av endorfiner. Det är också ett utmärkt sätt att stärka sociala band och uttrycka sig kreativt. Kort sagt, dans gynnar både kropp och själ. Jag är så glad och tacksam till både elever och lärarna på årskurs 3 för en fantastisk insats.

Kul att så många medverkade. Har du någonsin sett så många barn dansa ”Bagie” samtidigt tidigare?

– Det har jag faktiskt inte gjort, det var en unik och magisk upplevelse. Jag skulle nästan kunna slå vad om att vi slog världsrekord idag, säger Shamash Oyal och skrattar.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 21:00
Senast uppdaterad: 7 december 2023 22:10

Inget klart besked om SSK-forwardens skada

79DB7FC2-FAD3-4403-8485-8558A17F69FD

Jacob Dahlström, till höger, missar även matchen mot Mora Foto: Daniel Hansson/ Shamash Oyal

SSK tar imorgon kväll emot Mora på hemmaplan i den 24:e omgången av Hockeyallsvenskan.

I onsdags hade SSK nästan en ordinarie trupp med sig till Hovet, förutom sedan tidigare långtidsskadade Veeti Vainio så saknads också backen Henrik Malmström och forwarden Jacob Dahlström. Den sistnämnde kommer även vara indisponibel mot Mora.

Hur allvarlig skadan som håller Dahla borta från spel är vill inte assisterande tränare Mattias Zackrisson svara på:

-Han är inte disponibel till imorgon, så det är lite oklart. Han kommer inte vara med i alla fall.

I en tidigare intervju med Magnus Bogren så väntade man svar från de läkarundersökningar som skulle göras på Dahlström.

Har ni fått något svar om vad för skada det rör sig om?

-Vi har som policy att det bara är huvudtränaren och läkarna som uttalar sig om det där. Han kan inte spela, det är vad jag vet.

-Annars ser det ut som att det blir samma lag som mot AIK. Vi får se hur det ser ut imorgon på värmningen med Malmström, fyller Zackrisson i fortsättningsvis.

Så då ändrar ni inte på ett vinnande koncept gällande formationer och backpar?

-Vi känner att vi börjar hitta kemi i de kedjorna vi har. Tycker vi har fyra kedjor som producerar och levererar efter våra förväntningar. Det känns stabilt.

Är där något speciellt som ni har slipat på träningen nu inför Mora?

-Vi försöker skruva på allting och bli bättre hela tiden. Vi tränar för att bli bättre inte för att underhålla.

Manfall på träningen lät värre än det är?

-Ja, det blir så. Lite försiktighetsåtgärder, det gör ont att vinna hockeymatcher. Så vi måste tänka till lite hur hårt vi kan matcha dem på träning.

Magnus Bogren har under kvällen inte varit tillgänglig för en kommentar om Jacob Dahlströms skada.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 20:55
Senast uppdaterad: 7 december 2023 21:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors