Företag i fokus:

Kvinna krävs tillbaka på hundratusentals kronor

Forsakringskassan Foto: Cc

Foto: Creative Commons

En ung kvinna från Södertälje krävs på stort belopp av Försäkringskassan. Detta efter att hon mottagit aktivitetsstöd samtidigt som hon vistades utomlands.

Kvinnan, född 2000, har enligt ett beslut från Försäkringskassan erhållit för mycket aktivitetsstöd under perioden december 2020 till mars 2023. Totalt måste hon återbetala 205.530 kronor.

Det visade sig att kvinnan hade ansökt om och intygat deltagande i Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program under olika tidsperioder. Efter en kontrollutredning konstaterade Försäkringskassan att kvinnan hade befunnit sig utomlands under dessa perioder, vilket strider mot villkoren för aktivitetsstöd.

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Enligt Arbetsförmedlingen är det inte tillåtet att delta i programmet från utlandet om det inte finns särskilda skäl och överenskommelser i förväg. Eftersom kvinnan inte hade någon sådan överenskommelse med Arbetsförmedlingen, ansåg Försäkringskassan att hon inte hade rätt till aktivitetsstöd under de angivna perioderna.

Kvinnan hävdade att hon inte visste att man inte får befinna sig utomlands och samtidigt delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program, men Försäkringskassan argumenterade att det är deltagarens eget ansvar att känna till och följa reglerna.

Därför kräver Försäkringskassan nu att hon ska återbetala det felaktigt erhållna stödet på 205.530 kronor.

Läs även: – Försäkringskassan utreds efter oanmält besök hos rullstolsbunden kvinna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 november 2023 05:00
Senast uppdaterad: 15 november 2023 23:28

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 11:14

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors