Företag i fokus:

Så vill butikerna vända den negativa trenden i centrum

4E105064-9CAE-4ADE-B1F1-92151B495666

Zandra Magnusson, Milla Paananen, Eva Grankvist. Lucas T.

En livfull och välfungerande stadskärna är viktig för att främja handeln i en kommun. Idag gapar ett 20-tal lokaler tomma i stadskärnan. Flera företagare anser att centrums attraktionskraft har dött ut.

Prispress, parkeringsfrågan och höga verksamhetshyror nämns som de ledande problemen som driver bort kunder, samtidigt som konkurrensen från näthandeln ökar. Telgenytt har hört sig runt i fem butiker om vad som kan göras för att vända den negativa trenden.

Eva Grankvist, verksamhetschef på butiken Gina Tricot. Lucas T.

– Upplevelsen av att handla fysiskt i butik behöver främjas. Som att känna på ett klädesplagg och få rätt storlek på en gång, och informera om att det är farlig luft som tillkommer med ökade nätbeställningar, säger Eva Grankvist, verksamhetschef på butiken Gina Tricot.

Milla Paananen, butiksmedarbetare på H&M Home. Lucas T.

– Lägre priser i butikerna behövs så att kunderna handlar mer i butik än på nätet, säger Milla Paananen, butiksmedarbetare på H&M Home.

Elizabet Mellberg, butikschef på Normal. Foto: Lucas T.

– Fastighetsägarna behöver sänka sina hyror, så att priserna i butiken kan sjunka. Butikerna tvingas stänga igen för att hyrorna höjs och kunderna måste betala mer, säger Elizabet Mellberg, butikschef på Normal.

Zandra Magnusson, butiksanställd på Inn och Finn. Foto: Lucas T.

– Mer energi behöver läggas på det som är roligt och attraktivt, som exempelvis tävlingar, anser Zandra Magnusson, butiksanställd på Inn och Finn.

M. Asad på Synsam Outlet. Foto: Lucas T.

– Butikerna behöver anordna fler aktiviteter och kampanjer som håller dem fortsatt relevanta, menar butiksansvarig M. Asad på Synsam Outlet.

Skribent: Lucas T.

Läs även:
”Centrumdöden” är mer aktuellt än någonsin

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 november 2023 14:09
Senast uppdaterad: 15 november 2023 17:20

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 11:14

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors