Företag i fokus:

Annons

Nina Baresso och dottern skriver svensk historia

Nina-Baresso

Foto: Shamash Oyal

Nina Baresso, en av Sveriges största basketprofiler, skriver svensk historia tillsammans med sin dotter Kiela. För allra första gången på elitnivå ställdes mor och dotter mot varandra – i Södertälje.

– Du är 17 år och jag 48, säger en glad Nina Baresso när hon under intervjun stolt tittar på sin dotter.

Nina Baresso, född 1975 i Södertälje, har länge varit en lysande stjärna på den svenska basketarenan. Med 14 säsonger i högstaligan, tre SM-guld och proffsspel i Spanien under bältet, har hon cementerat sin status som en av sportens största profiler i Sverige. Idag representerar hon Huddinge Basket och fortsätter att skriva historia inom svensk basket.

Dröm går i uppfyllelse
I en intervju med Sveriges Radio år 2019 uttryckte Baresso sin längtan att spela mot sin dotter Kiela på professionell nivå och spekulerade i att hon behövde spela till 50-årsåldern innan hon kunde lägga skorna på hyllan.

Då var hon 44 år gammal, men nu, fyra år senare, slår drömmen äntligen in.

– Wow, det här är som en dröm. Att det dessutom sker i Södertälje, jag finner inga ord, sa en rörd Baresso till Telgenytt, inför mötet mot dottern.

17-åringen Kiela gör sig redo för en match mot sin 31 år äldre mamma, Nina Baresso. Foto: Shamash Oyal

Matchen i Rosenborghallen under onsdagskvällen blev en minnesvärd tillställning, med en spännande atmosfär och alla ögon riktade mot duellen mellan Nina och Kiela. Det blev inte bara en milstolpe i svensk baskets historia utan också en känslomässigt laddad upplevelse för både mor och dotter.

– Det här är magiskt, hon är ju en legend i sig själv. Att jag möter min egen mamma och en sådan spelare känns fantastiskt, säger SBBK-spelaren, Kiela och fortsätter.

– Mamma har varit min idol genom hela min karriär, och jag strävar efter att bli som hon har varit, säger 17-åringen.

Både Nina och dottern Kiela är fostrade i SBBK och har tidigare spelat med varandra, vilket endast har skett en gång tidigare i svensk baskethistoria. Att mor och dotter ställs mot varandra på professionell nivå har dock aldrig tidigare inträffat – fram till idag.

– Vi skapar baskethistoria här idag. Det finns ingen som har spelat mot sitt eget barn, framförallt inte i Sverige, och att vi är de första som gör det idag, uppväxta i lilla Ronna, känns fantastiskt, avslutar Nina Baresso för att kliva in på plan och värma upp inför matchen.

Kiela och Nina Baresso. Foto: Shamash Oyal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 november 2023 21:41
Senast uppdaterad: 15 november 2023 21:41

Här dansar rekordmånga barn den klassiska dansen ”Bagie”

220571AD-10E1-4236-BD90-DDC59FF63A65

Foto: Alexander Isa/Shamash Oyal

Vid en inställd lektion på Majtorpsskolan introducerade vikarien Shamash Oyal den traditionella dansen ”Bagie” till sina elever. En tillställning som enligt honom själv kan vara världsrekord i antalet deltagare.

– Det började med att jag introducerade dansen till mina elever i årskurs 3, och därifrån spred det sig vidare till andra årskurser. Otroligt roligt att vara med om barnens entusiasm, säger Shamash Oyal, som under fritiden arbetar ideellt på Telgenytt sedan starten 2021.

Det var en vanlig skoldag som snabbt förvandlades till en minnesvärd händelse. När en lektion oväntat ställdes in tog en elev i årskurs 3 tillfället i akt att dela med sig av sin kulturella bakgrund. Fär att sysselsätta barnen tog Shamash Oyal initiativet att lära barnen åk 3 den traditionella och populära assyriska dansen ”Bagie” som snabbbt blev populär bland andra elever.

Elevena på Majtorpskolan. Foto: Shamash Oyal

– I samråd med idrottsläraren på skolan fortsatte intresset för dansen och varje torsdag under skolans så kallade ’morgonpuls’ lyckades vi engagera många elever under flera veckors tid. Och idag kunde vi äntligen samla alla elever till en gemensam dans, säger Oyal och fortstätter.

– Dessutom är dans effektivt för att minska stress och främja lyckokänslor genom frisättning av endorfiner. Det är också ett utmärkt sätt att stärka sociala band och uttrycka sig kreativt. Kort sagt, dans gynnar både kropp och själ. Jag är glad och tacksam till både elever och lärarna på årskurs 3 för en fantastisk insats för barnen.

Kul att så många medverkade. Har du någonsin sett så många barn dansa ”Bagie” samtidigt tidigare?

– Det har jag faktiskt inte gjort, det var en unik och magisk upplevelse. Jag skulle nästan kunna slå vad om att vi slog världsrekord idag, säger Shamash Oyal och skrattar.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 21:00
Senast uppdaterad: 7 december 2023 18:49

Inget klart besked om SSK-forwardens skada

79DB7FC2-FAD3-4403-8485-8558A17F69FD

Jacob Dahlström, till höger, missar även matchen mot Mora Foto: Daniel Hansson/ Shamash Oyal

SSK tar imorgon kväll emot Mora på hemmaplan i den 24:e omgången av Hockeyallsvenskan.

I onsdags hade SSK nästan en ordinarie trupp med sig till Hovet, förutom sedan tidigare långtidsskadade Veeti Vainio så saknads också backen Henrik Malmström och forwarden Jacob Dahlström. Den sistnämnde kommer även vara indisponibel mot Mora.

Hur allvarlig skadan som håller Dahla borta från spel är vill inte assisterande tränare Mattias Zackrisson svara på:

-Han är inte disponibel till imorgon, så det är lite oklart. Han kommer inte vara med i alla fall.

I en tidigare intervju med Magnus Bogren så väntade man svar från de läkarundersökningar som skulle göras på Dahlström.

Har ni fått något svar om vad för skada det rör sig om?

-Vi har som policy att det bara är huvudtränaren och läkarna som uttalar sig om det där. Han kan inte spela, det är vad jag vet.

-Annars ser det ut som att det blir samma lag som mot AIK. Vi får se hur det ser ut imorgon på värmningen med Malmström, fyller Zackrisson i fortsättningsvis.

Så då ändrar ni inte på ett vinnande koncept gällande formationer och backpar?

-Vi känner att vi börjar hitta kemi i de kedjorna vi har. Tycker vi har fyra kedjor som producerar och levererar efter våra förväntningar. Det känns stabilt.

Är där något speciellt som ni har slipat på träningen nu inför Mora?

-Vi försöker skruva på allting och bli bättre hela tiden. Vi tränar för att bli bättre inte för att underhålla.

Manfall på träningen lät värre än det är?

-Ja, det blir så. Lite försiktighetsåtgärder, det gör ont att vinna hockeymatcher. Så vi måste tänka till lite hur hårt vi kan matcha dem på träning.

Magnus Bogren har under kvällen inte varit tillgänglig för en kommentar om Jacob Dahlströms skada.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 20:55
Senast uppdaterad: 7 december 2023 21:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors