Företag i fokus:

Nedsläpp: SSK – Västervik

Nedsläpp med Magnus Bogren

Småländskt motstånd x 3 väntar för Bogren & co när serien drar igång igen efter speluppehållet Foto: Daniel Hansson

Efter tio dagars spelledigt är det åter dags för spelarna i SSK:s A-lag att dra på sig sina matchtröjor. En fjärdedel av grundserien är spelad och SSK parkerar för närvarande på 10:e plats i tabellen. Imorgon möter SSK Västervik i Scaniarinken när Hockeyallsvenskan startar upp igen efter ett landslagsuppehåll.

SSK har 14 matcher in i grundserien mött alla lag och första mötet mot Västervik slutade med förlust på bortaplan. SSK har därmed revansch att utkräva på laget från Småland.

Tidigare har Telgenytt informerat om att SSK förstärker tränarstaben med ytterligare ett namn i form av Nicklas Grossman. Den förra backen med flertalet NHLsäsonger i ryggen har innan offentliggörandet agerat som fystränare i klubben. Nu kommer han alltså att bli ett komplement till Magnus Bogren, Mattias Zackrisson samt målvaktstränare Calle Brattenberger.

-Det tycker jag är jättepositivt, det är något vi har diskuterat ett tag och jag tycker bara att det känns bra. Även om han varit med innan så tycker jag det är positivt att vi stärker upp mer kring laget, säger SSK:s huvudtränare Magnus Bogren till Telgenytt om Grossman.

-Det är en bra kille och han har varit med hela vägen, det är väldigt naturligt på så vis, fortsätter han.

Var det ett önskemål från dig och Mattias Zackrisson att addera två ögon till i båset?

-Absolut, sedan har jag och Emil Georgsson pratat om det innan också och tog ett snack igen för någon vecka sedan.

Vad innebär den nya arbetsfördelnigen mellan er. Kommer det att märkas någon skillnad i exempelvis matchcoachningen?

-Det som kommer skilja från tidigare med att Grossman kommer in är att vi gör om i båset, annars kommer det inte att skilja nämnvärt någonting. Det blir att Grossa kommer att coacha backarna och en del av specialteams. Zacke tar forwards och en del av specialteams och jag blir mer övergripande i båset.

-Det som är bra är att vi som tränare kan ta tag i individuella saker på ett bättre sätt. Så vi kan jobba ännu närmare killarna. Träningarna kommer att se likadana ut.

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

En del andra förändringar har också skett med truppen sedan SSK och Västervik möttes den 20:e oktober. Bland annat har sportchef Emil Georgsson tvingats värva in ytterligare en back till truppen. Då Veeti Vaino oturligt åkte på en långvarig skada i hemmamatchen mot AIK har han signat upp Ludwig Hedström från Djurgården. Forwarden Stelio Mattheos (kanada) är ytterligare ett nyförvärv som Georgsson valt att ”bredda” truppen med.

De två har nu fått ytterligare träningsdagar med laget och därmed ännu mer kunnat sätta sig in i lagets spelsystem. Bogren ger sin syn på vad de har tillfört gruppen sedan de kommit in:

-Dels har vi fått mer bredd och konkurrens i laget. Jag tycker att de efter förutsättningarna har gjort det bra. De kom in i ett läge där vi hade intensivt med matcher, blev inslängda direkt i hetluften. Stelio fick inte sin plats som center som det var tänkt från början. Efter det tycker jag att de gjorde det bra och nu har de fått träna på, kommit in mer i allting och hur vi spelar.

-Jag tycker det ser bra ut för dem och nu får Stelio testa sin plats som center. Sedan får vi se men de har kommit in i det bra.

Fem matchers avstängning för Blomstrand, vad har du att säga om det beslutet?

-Först så är det väldigt tråkigt för Ludde, tycker han har blivit bättre och bättre för varje match. Vad ska jag säga om domen? Jag tycker kanske att den är lite för hård, jag köper att det kunde bli några matcher men fem tycker jag är lite för hårt. Det är som det är, vi får tyvärr acceptera det. Han får träna på bra nu istället och komma riktigt laddad till Västerås borta.

Lång avstängning väntar för SSK-forward

Lite om morgondagens motståndare Västervik, vad behöver ni se upp med där?

-De är giftiga, spelar tight och jobbar hårt. Man såg när vi mötte dem borta att de var extremt starka i deras kontringar. Det är en sak, sedan har de ett lurigt powerplay och något vi måste se upp med. Vi behöver vara noggranna, tycker vi tappade ödmjukheten där nere och försökte göra det lite för svårt. Annars tror jag vi hade vänt och vunnit den matchen.

-Vi behöver tighta till saker. Vi har släppt till alldeles för mycket även om jag tycker det var hyfsat bra mot Östersund. Det måste vi bygga vidare på. Offensiv skicklighet har vi men det går inte att släppa in 3-4 mål varje match, det funkar liksom inte.

Förutom Veeti Vainio och Ludwig Blomstrand, är övrig tillgängliga imorgon?

-Alla utom de två är tillgängliga. Dominic Turgeon var inte med på träningen idag utan fick lov att åka hem på grund av att hans pappa blev invald i hall of fame. Han kommer tillbaka imorgon och är tillgänglig för spel.

Det ser ut att bli stora omkastningar i formationerna till morgondagens match. Egor Polin får chans bland tolv forwards vad det verkar.

Trolig laguppställning:

Backpar

Daniel Norbe – Olli Vainio

Albin Carlsson – Julius Bergman

Henrik Malmström – Viktor Grahn

Sjundeback: Ludvig Hedström

Kedjor (utan rangordning)

Viktor Liljegren – Filiph Engsund – Emil Alba

Marcus Eriksson – Stelio Mattheos – Linus Videll

Jacob Dahlström – Christopher Liljewall – Jacob Bjerselius

Sebastian Dyk – Dominic Turgeon – Egor Polin

Extraforward: William Wiå

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 november 2023 17:12
Senast uppdaterad: 14 november 2023 20:59

AstraZeneca höjer utdelningen för 2024

Astra Pressbild

Pressbild: AstraZeneca

AstraZeneca meddelar under torsdagen en ökning av den årliga utdelningen till 3,10 dollar per aktie.
– Speglar AstraZenecas fortsatta styrka, säger Michel Demaré, styrelseordförande för AstraZeneca.

(Annonslänk)

I ett uttalande tidigt på morgonen den 11 april 2024 bekräftade AstraZeneca att styrelsen avser att öka den årliga utdelningen till $3,10 per aktie, en uppgång med 7%.

Detta beslut understryker företagets självförtroende beträffande dess framtida prestationer och förmåga att generera kassaflöde, samtidigt som man beaktar andra prioriteringar för kapitalallokering samt tidigare annonserade förvärv och affärsutvecklingsaktiviteter.

Michel Demaré, styrelseordförande för AstraZeneca, uttryckte sin glädje över beslutet.

– Styrelsen är glad att kunna meddela en 7% höjning av utdelningen till 3,10 dollar per aktie. Denna ökning är i linje med vår progressiva utdelningspolicy, som förblir oförändrad och speglar AstraZenecas fortsatta styrka som en investeringsmöjlighet för aktieägare., säger han i ett pressmeddelande.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 11 april 2024 16:48

SSK:s lagbygge fortgår – Ny målvakt bekräftad

Oliver Håkansson

Oliver Håkansson, ny målvakt i SSK
Foto: Skärmdump/youtube/Hudiksvall HC

Så blev det officiellt till slut, Sveriges kanske sämst bevarade hemlighet. Oliver Håkansson blir en av målvakterna i SSK nästa säsong.

Idag offentliggjorde Södertälje Sportklubb att klubben skrivit ett avtal med Oliver Håkansson. Kontraktet med 21-åringen sträcker sig över två säsonger.
Håkansson värvas från seriekonkurrenten Almtuna IS, en klubb han tillhört sedan 2018. Nu blir det alltså ett nytt äventyr med Södertälje SK.

-En ung målvakt som visat sina framfötter mot topplagen i hockeyallsvenskan, säger målvaktstränare Calle Brattenberger om sin nya adept.

-Då har han klivit fram och vunnit matcher, fortsätter han.
Han är ung, vill och blickar framåt.

Till slut blev Oliver Håkansson klar för SSK, det har funnits intresse för honom från klubben ett längre tag.

-Han har varit intressant under två års tid, han har funnits på vår radar. Nu dök han ju upp.

Hur är Oliver storleksmässigt om du jämför med Tomas Sholl och Claes Endre?

-Han är lite större, nästan samma size på det mesta. Men en atletisk målvakt som har bra kontroll på boxen. Han och Claes är relativt lika men Oliver kommer med en tightare box än vad Endre hade. Ändå rätt lika i sin spelstil.

(Annonslänk)

-Håkansson är kvick, atletisk och bra på att positionera sig. Han är en bra målvakt.

Läs mer: Ny målvaktsduo i SSK: ”Har målvakter i lupp” – Telgenytt

Nu återstår att värva en till målvakt som ska sparra med Håkansson. Där finns i nuläget inget konkret men det jobbas på säger Brattenberger.

-Vi sitter ner och bollar hela tiden, vi får en massa namn hela tiden. Vi får bolla både ekonomi och hur vi vill bygga målvaktssidan. Vi kommer sitta ner nästa vecka igen och prata om vad som finns på bordet. Det finns inget konkret i nuläget.

Finns där några där det finns ett ömsesidigt intresse?

-Jo men det finns det väl. Sedan får man ju mycket från agenter, att de kan vara intresserade av att komma hit och att vi kan vara intresserade också.

-Men sedan är det ju en ekonomisk fråga också.

Om man ska ha in en mer etablerad målvakt blir det väl rätt mycket dyrare?

-Ja, det är helt andra pengar. Det är lite svårt, man kan ju också hitta en etablerad målvakt som kostar mer. Det är inte alltid att det funkar heller.

Arbetet med att sätta en trupp som är redo till ispremiären är alltså i full gång och det finns en del luckor att fylla. Efter att en hel del spelare har bekräftas lämna SSK så har det istället börjat trilla in nyheter i lagbygget som går i motsatt riktning.

Tidigare i veckan inom loppet av 24 timmar skickade Södertälje Sportklubb ut två pressmeddelanden där de förkunnade två kontraktsförlängningar. En back och en forward förlängde sina avtal ytterligare.

Albin Carlsson värvades från Timrå till SSK inför säsongen 2022-23. Hans då påskrivna tvåårskontrakt skulle sluta gälla sista april. Nu har backen och klubben skrivit avtal med varandra ytterligare två säsonger till 2026.

Jacob Dahlström som kritade på för ett år till kommer att göra sin femte raka säsong i Sportklubben.

Föregående säsong blev det endast 32 matcher för ”Dahla” då den till stora delar spolierades på grund av en skada som sedan krävde operation.

Läs mer: Emil Georgsson: ”Presenteras inom en snar framtid” – Telgenytt

Ett namn som kan komma att läggas till på forwardssidan är Nick Olesen. Där förs samtal mellan honom och klubben som LT berättat och som Telgenytt också har uppgifter på.

Truppen består just nu med Håkanssons påskrift av 1 målvakt, 6 backar och 9 forwards.

Så här ser SSK:s A-trupp ut i skrivande stund:

Målvakter
Oliver Håkansson – 2026
Vakant

Backar
Albin Carlsson – 2026
Viktor Grahn – 2026
Ludvig Hedström – 2025
Amil Krupic – 2025
Daniel Norbe – 2026
Olli Vainio – 2025
Vakant

Forwards
Jacob Bjerselius – 2025
Ludwig Blomstrand – 2026
Jacob Dahlström – 2025
Sebastian Dyk – 2027
Filiph Engsund – 2025
Hampus Harlestam – 2026
Viktor Liljegren – 2025
Egor Polin – 2025
William Wiå – 2025
Vakant
Vakant
Vakant
Vakant

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 april 2024 20:32
Senast uppdaterad: 11 april 2024 21:34

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors