Företag i fokus:

Annons

Mordfallet i Ronna – ”Ska inte vila förrän alla är döda”

polis (2)

Polisen i Ronna efter dödsskjutningen den 1 oktober 2022.

Rättegången mot 13 åtalade för mordet på en 41-åring i Ronna fortsätter. Nyckelbevis inkluderar de misstänktas rörelser och sista meddelanden från en mördad 19-åring, som tros ha utlöst dödsskjutningen på Enhörnaleden den 1 oktober 2022.

I Attunda tingrätt pågår den andra veckan av rättegången mot 13 personer åtalade för inblandning i mordet på en 41-årig man i Ronna. Den misstänkte skytten, en 17-åring som misstänks vara äldre än vad han uppger, tros ha felskjutit den 41-årige mannen på Enhörnaleden.

Polisens förundersökning avslöjar detaljer, inklusive de misstänktas rörelser efter mordet och en mördad 19-åringens sista meddelanden. Dessa meddelanden, skickade kort innan 19-åringen sköts, tyder på att hans död kan ha lett till en hämndaktion där en oskyldig 41-åring mördades dagen därpå.

I hans sista meddelanden strax efter klockan 19:00 fredagen den 30 oktober 2022, skriver 19-åringen till flera personer i en konversation.

”2 scootrar. Upp rös. 2 pers på varje scooter”.

Kort därefter avlossades flera skott vid Rösberga fritidsgård.

Polisen på plats i Ronna kort efter dödsjutningen. Vägen till Fritdsgården spärrades av.

I beslagtagna telefoner upptäckte polisen en chattkonversation där en från kriminella falangerna skriver, efter mordet på 19-åringen:
”Min älskade lillebror. Jag ska inte vila förrän alla är döda”

Dagen efter skjutningen genomfördes vad polisen misstänker vara en hämndaktion, där en 41-årig man sköts till döds. Den egentliga måltavlan tros vara en 20-årig man från Ronnafalangen, som befann sig i närheten av Ronnaskolan när dödsskjutningen ägde rum.

Efter händelsen lämnade flera medlemmar av Saltskogfalangen Södertälje och tog in på Scandic Hotel i Täby, med misstankar om att de hade ett möte i Stockholm före ankomsten.

Denna rättegång, som hålls i Attunda på grund av brist på säkerhetssalar i Södertälje tingrätt, är ett komplex fall som förväntas pågå fram till mitten av december, enligt uppgifter till SVT från polisen.

Läs även:

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 november 2023 22:31
Senast uppdaterad: 13 november 2023 22:38

JUST NU: Kraftig rökutveckling från lokal

DDFA1242-BD38-4863-8724-784DE919C1FE

Foto: Shamash Oyal.

Räddningstjänsten ryckte ut under torsdagskvällen till Prästgårdsvägen med flera enheter. Enligt uppgifter rapporterades kraftig rökutveckling som drabbat flera boende.

Det var vid 19-tiden i Geneta Centrum som SOS Alarm fick rapporter om en misstänkt skorstensbrand och beordrade flera räddningsstationer till adressen.

Initialt misstänktes det röra sig om en soteld eller skorstensbrand.

– Flera stationer har ryckt ut, Södertälje är redan på plats. Det är ännu oklart om det handlar om en lokal eller en restaurang. Kan eventuellt för sig om en skorstensbrand, säger en representant för räddningstjänsten till Telgneytt.

Räddningstjänsten på plats i Geneta Centrum. Foto: Shamash Oyal

Än så länge är det dock oklart vad som orsakat rökutvecklingen. Boende i närheten har uttryckt sina observationer till Telgneytt, där några beskriver röken som liknande den från bränd plast. Flera boende har drabbats till följd av att röklukten trängt sig in i flera bostäder i området.

Inga rapporter om personskador eller allvarliga incidenter har rapporterats, och situationen övervakas noggrant av räddningstjänsten.

Texten uppdateras.

Läsarbild:

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 19:44
Senast uppdaterad: 7 december 2023 20:09

Södertäljepolisen: – ”Vi har mycket mer våld än Italien”

Polis

Foto: Shamash Oyal

I ett försök att få bukt med den tilltagande organiserade brottsligheten i kommunen vänder sig nu Södertäljepolisen till Italien för att hämta inspiration och expertkunskap.

Polisen ser stora likheter mellan brottsligheten i Södertälje och den som länge härjat i delar av Italien. Det rapporterar SVT Nyheter i Södertälje. Även om den organiserade brottsligheten ännu inte fått samma fäste här som i vissa italienska regioner, menar Torbjörn Hermansson, samordnare mot den organiserade brottsligheten i Södertälje, att det finns mycket att lära av italienarnas långa erfarenhet av att bekämpa exempelvis maffian.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

– Som tur har den organiserade brottsligheten inte hunnit så långt i Sverige än, men vi har mycket mer våld än Italien och andra europeiska länder, säger Torbjörn Hermansson till SVT Nyheter.

Redan i vår väntas italienska maffiaexperter besöka Södertälje för att hjälpa polisen att kartlägga problembilden och hitta nya vägar framåt i det brottsförebyggande arbetet.

Samarbetet med Italien är unikt och polisen ser det som ett viktigt led i att vända den negativa trenden och få bukt med den organiserade brottsligheten.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 18:52
Senast uppdaterad: 7 december 2023 18:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors