Företag i fokus:

Annons

Ny förlust för SSK – tabellen ljuger inte

Magnus Bogren och Mattias Zackrisson

Tränarparet Magnus Bogren och Mattias Zackrisson har mycket att fundera på, hur ska de lyckas vända SSK:s negativa spiral? Foto: Daniel Hansson

SSK hade på nytt en förlust bakom sig när man ikväll tog emot Brynäs i Scaniarinken. SSK möter både Brynäs och Björklöven den här veckan, tuffast tänkbara matchande.

Må hända att en förlust mot ett bra lag som Brynäs kan kännas rimlig och överkomlig. Men Södertälje Sportklubbs representationslag har satt sig själv i en rejäl rävsax. Poängen kan inte vänta längre, om ambitionen är att vara ett topplag i Hockeyallsvenskan så måste man också börja visa topplagsbeteende. Att inte lyckas knyta ihop säcken och vinna matcherna oavsett motstånd kan hända men nu har det varit ett upprepande mönster och det visar i längden vad laget faktiskt är kapabelt till. Säsongen är inte körd men klockan tickar.

Två snabba mål blev matchavgörande

SSK började matchen positivt och hade mer puckinnehav än Brynäs inledningsvis. Utan att skapa några riktiga farligheter så höll ändå hemmalaget spelet väl uppe.

SSK tog tag i taktpinnen allt eftersom 1:a perioden pågick, bortalaget gjorde dock vad som behövdes för att stå emot. Mycket av skottförsöken från hemmalaget fastnade i täck av brynässpelare, också ett upprepat mönster som varit påtagligt för SSK så här långt in på säsongen. Många skottförsök görs i matcherna, mycket tjat om SSK:s fina corsi (klicka på länken och få en förklaring till vad corsi betyder) men det vinner inga matcher åt laget. Tabellen visar antalet inspelade poäng, det är vad som räknas i slutänden.

Drygt femton minuter in i första perioden tog SSK dock ändå ledningen, efter att Ludwig Blomstrand för omväxlings fick ett av sina skott på mål. En riktigt bra träff bakom en chanslös och något överraskad Anders Lindbäck som stod i mål för Brynäs de här matchen. Men vi som följer SSK med mer noggranna ögon än andra kunde ana vad som skulle hända.

Två till synes för enkla insläppta mål kort efter varandra skulle bli början på en ny uppförsbacke som till slut gav ännu en nolla i poängkolumnen. Först drog SSK på sig en klumpig utvisning i offensiv zon där efterföljande powerplay gav en kvittering för bortalaget. Ett skott från snäv vinkel som inte borde letat sig förbi Tomas Sholl, SSK:s målvaktsval för dagen.

Endast 48 sekunder senare satt mål nummer två för Brynäs efter att fyra man i SSK gått bort sig, efter vunnen sargduell kunde brynsäspelaren enkelt hitta in till fristående lagkamrat som mitt i slottet kunde sätta ledningsmålet för bortalaget som också skulle bli GWG. (game winning goal).

Ludwig Blomstrand gjorde sitt femte mål och lagets enda mot Brynäs, Tomas Sholl fick släppa 3puckar förbi sig minst en av dem är han sannolikt inte nöjd med Foto: Daniel Hansson

SSK försökte och försökte få till ett andra mål i matchen men Brynäs spelade av resten av matchen väldigt kontrollerat och speciellt i tredje perioden ansträngde de sig inte mer än nödvändigt, tills synes på halvfart kunde de hålla undan till en komfortabel trepoängare. Klasskillnad på lagen i slutänden som det ser ut just nu. Det skiljer mycket i kvalité på lagen och vad som uträttas på isen, det är tydligt. Upp till bevis nu SSK, en tredjedel av serien är efter matchen mot Björklöven på fredag spelad och snart kommer man att stå kvar på perrongen och har missat tåget om det inte börjar trilla in poäng.

SSK:s problem i specialteams fortsätter, i den här matchen släppte man in mål i det enda boxplay man hade emot sig och i powerplay händer det inte mycket heller just nu. Fortfarande så är pucktempot för lågt, skotten blockas åtskilliga gånger av motståndarna, det blir väldigt lättläst och fantasilöst. Powerplay och boxplay måste bli bättre annars är det svårt att se hur SSK ska kunna klättra i tabellen. De på förhand ”ledande” spelarna håller inte tillräcklig hög nivå i sitt spel för tillfället, inget som såklart motståndarlagen kommer att be om ursäkt för eller ta hänsyn till.

Hockey är en färskvara och det som var förra säsong är historia, det går inte att tro det ska lösa sig bara för att SSK var ett svårslaget lag då. Skitgörat som krävs för att vinna matcher måste göras i match efter match, byte efter byte. Sticka in näsan där målen görs annars kommer det förloras ännu mer poäng.

Fina siffror, att inte ha medstuds, det grinar emot, vi får skitmål i emot oss – det är idel hockey-klyschor som man inte kan gömma sig bakom längre, medstudsarna får man med sig när man visar tillräckligt med desperation när målchanserna dyker upp, vara hungriga på returerna, stå i skottlinjen och göra det svårt för målvakten att se puckarna. Att varenda en i gruppen är beredda på att det gör ont att vinna hockeymatcher. Jacob Dahlström i intervjun till TV 4 efter matchen: ”Vi får inget gratis men vi är inte heller tillräckligt desperata framför deras mål, då är det svårt att få de målen som vi vill ha – De målen ska man förtjäna också och så gör vi väl inte det”.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 november 2023 02:48
Senast uppdaterad: 2 november 2023 02:53

Godner: – ”Har alltid pratat om vårt stora kristna folk som något fantastiskt”

Boel

Foto: Alexander Isa

Den senaste tiden har det av någon anledning dykt upp artiklar om att jag skulle svartmåla Södertälje och peka ut den assyriska/syrianska folkgruppen i samband med kriminalitet. Det är inte sant. Det är en obegriplig anklagelse.

Nästan varje dag får jag däremot frågor från andra som verkligen vill utmåla vår folkgrupp på de mest förfärliga sätt och i alla dessa samtal säger jag emot och berättar om vårt fina Södertälje. Jag har alltid pratat om vårt stora kristna folk som något fantastiskt och unikt och om Södertälje som dess huvudstad. Vad det gäller ”svartmålning” så är det den organiserade brottsligheten som står för den.

”Jag skulle aldrig drömma om att ens antyda att brottsligheten är knuten till en grupp.”

Senast i lördags var det skjutningar i Hovsjö. De förfärliga brotten som begås ger rubriker som varken jag eller någon annan i vår politiska ledning styr över. Det vi i politiska ledningen pratar och skriver om är hur kommunen försöker mota bort brottsligheten från våra verksamheter och om lagar som behöver ändras för att det arbetet ska bli lättare. Jag skulle aldrig drömma om att ens antyda att brottsligheten är knuten till en grupp.

Det är en liten klick med personer som förstör för alla oss andra i vår stad. Alla vi andra borde därmed tillsammans ta oss an den viktiga uppgiften att få bort den organiserade brottsligheten från vårt Södertälje. 

När jag pratade om ”läkare och advokater” vid ett SNS-seminarium så var det för att det stod så i den forskningsrapport som tagits fram av andra men som jag var där för att kommentera. Den rapporten finns att läsa på nätet och beskriver hur organiserad brottslighet arbetar. 

Boel Godner
Kommunstyrelsens ordförande

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 december 2023 04:00
Senast uppdaterad: 10 december 2023 22:29

Ahrén stekhet när NIF vann efter förlängning

Lucas

#23 Hampus Ahrén klev fram och gjorde 3 mål mot Mullsjö. Foto: Roland Osbeck

Nykvarn tog sin första seger på bortaplan i SSL och klättrar därmed återigen upp på säker mark i tabellen.

Det blev tuff tillställning mot tabellfemman Mullsjö som inför matchen kom med en bra känsla efter att ha besegrat Pixbo i Nyhemshallen. Samma hall som är känt för att ha en aktiv publik och gör det mentalt svårt för alla lag som gästar Mullsjö.

Hemmapubliken fick däremot vänta med att klappa i gång sitt lag efter att Hampus Ahrén som på eget bevåg såg till att ge Nykvarn ledningen efter knappa två minuter spel. Ett läge som såg ut att inte bli någonting av men Ahrén lyckades snurra bort sin försvarar och sätta bollen högt upp i nättaket bakom en chanslös Jonathan Larrson. 

Ahrén ser möjligheter som ingen annan gör och visar match efter match varför han ska spela i det svenska landslaget. Foto: RG Foto-Media

Mullsjö som inför matchen hade ett par spelare borta pga. skador och bara timmen innan match så fick även backen Simon Möller kasta in handduken. Det skulle däremot inte visa sig påverka hemmalaget som hade en tydlig gameplan – att låta Nykvarn ta första steget. Nykvarns man-man försvar var absolut något som Mullsjö hade problem med att hantera i uppställt spel. Därmed så fick hemmalaget kliva ner djupare på egen planhalva och låta Nykvarn sätta press för att försöka spela sig loss pressen och skapa lägen. Hemmapubliken fick vid ett par tillfällen nästan jubla för en kvittering men där Lucas Orrmo stod i vägen. Det farligaste läget i den första perioden hade Anton Hedin som träffade målramen. 

Gästerna Nykvarn såg inte ut att påverkas av atmosfären eller den långa bussresan som efter ledningsmålet hade kontroll på den större delen av perioden. Det fanns även chans till fler mål men där Mullsjöförsvaret kunde rädda upp ett par situationer. 

I början av den andra perioden var det Nykvarn som satt i förarsätet och var spelade smart för att inte bjuda Mullsjö på några chanser. Det skulle dock kosta ledningen när Mullsjö kvitterar matchen efter att Nykvarn tappat boll på mittplan och där Hampus Morelius kunde sätta 1–1. Inte nog med att Mullsjö kvitterade så fastnar Niklas Ohlströms klubba på en Mullsjöspelare som faller ner och handen från domaren åker högt upp som signalerar för utvisning. Något som får hela bänken från gästerna att ställa sig upp och protestera. 

Mullsjö utnyttjar läget och kaptenen Sebastian Palmqvist kunde ge sitt Mullsjö ledningen för första gången i matchen. 

Lucas Orrmo målvaktsspel skapar en trygghet i truppen. Foto: RG Foto-Media

Med ett par minuter kvar av den andra perioden såg Nykvarn till att kvittera efter en omställning där Daniel Johansson hittar en fri Hampus Ahrén som trycker dit kvitteringen. 

Den tredje perioden skulle bli en nagelbitare.
Mullsjö återtog ledningen efter att Joel Ingesson väljer att gå på avslut som letar sig förbi bakom en skymd Orrmo i målet. Hemmalaget såg starkare ut ju längre matchen gick samtidigt som Nykvarn såg ut att återigen ha det svårt att få in bollen. Mullsjö såg ut att komma till ett farligt läge när Joel Ingesson tar sig förbi Daniel Johansson men hålls fast i samma läge vilket resulterar i ett powerplay för hemmalaget.  Återigen utnyttjar man sitt power play och efter en tilltrasslad situationen framför mål så trillar bollen ner framför Pelle Terenius som utökar ledningen till 4–2. 

Återigen får NIF jaga och denna gång såg det svårare ut med två mål upp. Något som Nykvarn har saknat lite av under säsongen är lite tur vilket behövdes i ett läge där målchanserna inte ville ge resultat. Kaptenen Karljohan Ahlroth testar skott som verkar ta på en försvarare i Mullsjö som ställer Jonathan Larsson i målet. Mullsjö kommer till ett par avslut till men Lucas Orrmo ser till att hålla Nykvarn kvar i matchen. Efter en timeout och spel med en man mer så trycker Nykvarn dit kvitteringen och det är ingen mindre än Hampus Ahrén som gör sitt tredje mål i matchen. 
Matchen slutade lika efter fulltid och förlängning väntade.

Lucas Rigogiannis med avgörandet i förlängningen vilket skickar Nykvarn upp 2 placeringar i tabellen. Foto: Roland Osbeck

Det hann knappt gå en minut innan Markus Jonsson hittar Lucas Rigogiannis som siktar in sig och sätter den bakom Larssons första kryss. Vilt jubel utbrast i Nyhemshallen och Nykvarn kunde därmed ta sin andra raka seger. 

Såhär summerar tränaren Nicklas Hedstål matchen:

”Taktiskt mycket väl genomförd match där vi får deras 1:a femma som varit seriens bästa att spela 1-1 i spel 5-5 vilket är mycket bra gjort. Helt jämn match där vi investerar mycket hårt jobb och till slut kan ta hem 2 fina poäng. 2 raka segern i SSL och Nykvarns första seger på bortaplan i SSL ger oss råg i ryggen inför söndagens viktiga match mot Hagunda hemma. ”

Nykvarns andra raka seger innebär att man klättrar 2 placeringar i tabellen och är därmed uppe på säker mark igen.

Nästa match för Nykvarn är mot Hagunda som befinner sig sist i tabellen. Matchen spelas den 17 december, 17:00 i Furuborghallen. 

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen


Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 22:02
Senast uppdaterad: 10 december 2023 22:02

Annons

Wallesvitvaror

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.