Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Byggstart för Marenplan försenas

nybild_marenplan.4

Bild/Illustration: FOJAB/Visulent

Trots nyligen beviljat bygglov stöter Marenfastighetens utvecklingsprojekt på nya hinder. Upphandlingen av byggentreprenören har nu överklagats, vilket innebär ytterligare förseningar.

Det ambitiösa projektet för att förnya och omvandla Marenplan tog nyligen en stor steg framåt.

I början av oktober beviljades det sista nödvändiga bygglovet, och arbete på platsen, inklusive pålning och gjutning av hotellets bottenplatta, hade redan påbörjats. Men precis när allt såg ut att gå smidigt tillkännagavs att upphandlingen av byggentreprenören för omvandlingen överklagats.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Denna överklagan sätter nu grus i maskineriet för projektet. Den ursprungligen planerade byggstarten i november kommer nu att skjutas upp. Kommunen, som är ansvarig för arbetet med Marenplan, måste nu avvakta beslutet från Förvaltningsrätten. Om rätten väljer att pröva ärendet, vilket kan ta flera veckor, kan förseningarna bli ännu längre.

Trots dessa senaste utmaningar fortsätter dock andra delar av projektet som planerat. Stadsrums byggnation av hotellet, en viktig del av Marenfastighetens utvecklingsplan, påverkas inte av överklagan och fortskrider enligt ursprunglig tidsplan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 oktober 2023 14:47
Senast uppdaterad: 30 oktober 2023 14:47

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors