🕝 1 minuter
Börsnoterat Södertäljeföretag tappar 25 % i omsättning
Publicerad 28 oktober 2023 16:35
Uppdaterad 28 oktober 2023 16:35

VD Nanologica, Andreas Bhagwani. Pressbild

Fjolåret inleddes starkt för Södertäljeföretaget Nanologica, men under det tredje kvartalet 2023 tappade bolaget 25 % i omsättning.

Nanologica grundades 2004 och är idag ett världsledande företag som tillhandahåller nya behandlingsmöjligheter för bland annat patienter med lungsjukdomar.

2022 blev bolaget godkänt för notering på Nasdaq Stockholms huvudmarknad. I september samma år erhöll de en första stororder från ett kinesiskt företag, vilket de hade ingått avtal med 2021.

– Vi har nu levererat silika mot den order vi under förra året tog från en av världens största insulintillverkare i Asien. Det gör att vi tar ett stort steg framåt mot att etablera oss som en erkänd leverantör av högkvalitativ silika för rening av peptider. Leveransen har dröjt eftersom vi har velat vara helt säkra på att den silika vi levererar håller samma höga standard som det vi tidigare producerat i Södertälje, säger vd Andreas Bhagwani, till Placera.

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonsklänk)

Dock redovisar företaget under tredje kvartalet 2023 en minskad omsättning jämfört med motsvarande period året innan. Bolaget förväntar sig dock en förbättring av sitt kassaflöde framöver.

– Försäljningen under tredje kvartalet utgjordes helt av analytiska kolonner. Under fjärde kvartalet räknar vi med att försäljningen av preparativ silika kommer igång där en avsevärd del av produktionskostnaderna har förbetalats. Detta tillsammans med minskade kostnader från det nedprioriterade affärsområdet drug development gör att vi bedömer att kassaflödet från och med september kommer att förbättras, säger han

– I takt med att vi har börjat leverera ändras också fokuset för vårt säljteam som vi hittills har fått hålla tillbaka. Snart kommer vi att kunna låta dem gå på full fart på tre av våra fyra huvudmarknader; USA, Indien och Kina, säger Nanologicas vd Andreas Bhagwani.

Dela artikeln