Företag i fokus:

Börsnoterat Södertäljeföretag tappar 25 % i omsättning

Nano

VD Nanologica, Andreas Bhagwani. Pressbild

Fjolåret inleddes starkt för Södertäljeföretaget Nanologica, men under det tredje kvartalet 2023 tappade bolaget 25 % i omsättning.

Nanologica grundades 2004 och är idag ett världsledande företag som tillhandahåller nya behandlingsmöjligheter för bland annat patienter med lungsjukdomar.

2022 blev bolaget godkänt för notering på Nasdaq Stockholms huvudmarknad. I september samma år erhöll de en första stororder från ett kinesiskt företag, vilket de hade ingått avtal med 2021.

– Vi har nu levererat silika mot den order vi under förra året tog från en av världens största insulintillverkare i Asien. Det gör att vi tar ett stort steg framåt mot att etablera oss som en erkänd leverantör av högkvalitativ silika för rening av peptider. Leveransen har dröjt eftersom vi har velat vara helt säkra på att den silika vi levererar håller samma höga standard som det vi tidigare producerat i Södertälje, säger vd Andreas Bhagwani, till Placera.

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonsklänk)

Dock redovisar företaget under tredje kvartalet 2023 en minskad omsättning jämfört med motsvarande period året innan. Bolaget förväntar sig dock en förbättring av sitt kassaflöde framöver.

– Försäljningen under tredje kvartalet utgjordes helt av analytiska kolonner. Under fjärde kvartalet räknar vi med att försäljningen av preparativ silika kommer igång där en avsevärd del av produktionskostnaderna har förbetalats. Detta tillsammans med minskade kostnader från det nedprioriterade affärsområdet drug development gör att vi bedömer att kassaflödet från och med september kommer att förbättras, säger han

– I takt med att vi har börjat leverera ändras också fokuset för vårt säljteam som vi hittills har fått hålla tillbaka. Snart kommer vi att kunna låta dem gå på full fart på tre av våra fyra huvudmarknader; USA, Indien och Kina, säger Nanologicas vd Andreas Bhagwani.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 oktober 2023 14:35
Senast uppdaterad: 28 oktober 2023 14:35

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors