Företag i fokus:

Annons

Scania visar styrka trots utmaningar i tredje kvartalet

82673c583d7b99cd_org

Pressbild: Scania

Scania rapporterar en robust tillväxt i nettoomsättningen under tredje kvartalet 2023, trots hinder som påverkat leveranskedjan. En ökande efterfrågan på företagets produkter och tjänster speglas i de imponerande siffrorna.

Under det tredje kvartalet 2023 presenterar Scania en stark finansiell prestation med en nettoomsättning som ökade med 19 procent, nåendes en siffra på 47,4 miljarder kronor, upp från föregående års 39,8 miljarder. Trots en minskning på 1 procent i fordonens leveranser till totalt 21 293 fordon, markerar företagets justerade rörelsemarginal en betydande förbättring till 11,5 procent från föregående års 7,7 procent.

Denna framgång kommer trots pågående störningar i leveranskedjan och den generella kostnadsinflationen. Den justerade rörelsemarginalens ökning till 11,5 procent tillskrivs Scanias starka kommersiella fokus.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Samtidigt noterade företaget en minskning av 24 procent i leveranser av nollutsläppsfordon (ZEV), med en siffra på 44 fordon, ned från 58 under samma period förra året. I en positiv vändning ökade serviceverksamheten med 9 procent justerat för valuta, och orderingången såg en kraftig ökning på 19 procent, vilket resulterade i 23 083 fordon.

– Den totala efterfrågan på Scanias fordon och tjänster ligger kvar på en hög nivå. I Europa ser vi en något lägre transportaktivitet på vissa marknader och att efter-frågan mattas av något på grund av höga räntor och inflation. I Latinamerika har efterfrågan stärkts, främst drivet av Brasilien och Mexiko, kommenterar VD Christian Levin.

Denna positiva trend understryker att trots de nuvarande utmaningarna i affärsklimatet fortsätter Scania att vara en dominerande aktör inom sin bransch, drivet av en konsekvent efterfrågan på deras produkter och tjänster.

Läs även: – Scanias nya miljardfabrik har invigts i Södertälje

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 oktober 2023 11:00
Senast uppdaterad: 26 oktober 2023 11:39

Lerduveskytte ny OS-dröm för Elias Thidell

Elias-Thiden

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

En ny stjärna är på väg upp på den olympiska himlen. Elias Thidell, lerduveskytt från Södertälje, siktar på OS 2028.

Det hela började för ett och ett halvt år sedan när den olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby upptäckte talangen 31-årige Elias Thidell på skjutbanan i Nykvarn. Dahlby blev imponerad av Elias skicklighet och frågade om han ville satsa på den olympiska grenen trap.

Trap innebär att skytten skjuter mot lerduvor som kastas iväg i upp till 120 km/h från 15 olika kastare på banan. Det är en utmanande precisionssport som kräver snabbhet, fokus och uthållighet.

Elias har fullt fokus när leverduvan skjuts ut i hög hastighet. Foto: Privat

Elias har under det senaste året tränat flitigt under coachen Dahlbys ledning och utvecklats i rasande fart. Höjdpunkten hittills var när han tog sig till SM-finalen i trap i augusti efter att ha skjutit mot den svenska eliten.

– Snittresultatet ligger oftast runt 120 träffade lerduvor av 125 möjliga med goda väderförhållanden och blyhagel på världsnivå för finalplats. Men det är ytterst få som lyckas pricka alla 125, säger Elias som har ett personbästa på 123/125 träff.

I januari 2024 väntar den första internationella tävlingen, Grand Prix International Costa del Sol Olympic Trap i Spanien. Här möter Elias skickliga skyttar från bland annat Italien och Spanien, länder där sporten är väldigt populär.

Målsättningen är OS 2028, för detta behöver Elias ta en kvotplats på någon framtida internationell tävling. Men med flitigt tränande och stödet från den fyrfaldige olympiern Dahlby ser framtiden ljus ut för den lovande lerduveskytten.

– Jag har fått massor av erfarenhet det senaste året och utvecklats väldigt mycket. Nu gäller det bara att behålla fokus och fortsätta träna hårt inför de internationella tävlingarna, säger en entusiastisk Elias Thidell.

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

Elias Thidell: Foto Privat

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 12:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:36

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors