🕝 2 minuter
SENSTE NYTT: Handläggare som upptäckte brister i avtal fick sluta
Publicerad 22 oktober 2023 10:47
Uppdaterad 22 oktober 2023 10:48

Arkivbild.

Nyligen kunde LT avslöja att Frimurarnas avtal för Igelsta gård hade flera brister som inte hade åtgärdats sedan 2021. Nu avslöjas även att en anställd på kommunen togs bort från ärendet efter att ha rapporterat flera brister i ett avtal till en högt uppsatt chef.

Ännu ett avslöjade tynger stadshuset. Denna gång gäller det Igelsta gård, som ägs av Birkaporten, vilket i sin tur ägs av Frimurarna, som genomgick en revisionsgranskning 2022. Efter att ett 10-årigt tomträttsavtal mellan Södertälje kommun hade löpt ut, var det dags att granska och upprätta ett nytt avtal.

Nu har flera missförhållanden nystats upp, vilket bland annat inkluderar en tidigare toppolitiker med stark anknytning till Frimurarna och Igelsta gård.

Under granskningen upptäcktes flera brister, totalt fyra åtgärdspunkter. Bland annat avslöjades otillåtna bröllopsfester och bristande kontroll där handläggaren framförde flera krav som behövde åtgärdas för att uppdatera avtalet. Men när bristerna rapporterades till en högre chef blev handläggaren oväntat avlägsnad från ärendet, något som LT var först med att rapportera.

(Annonslänk)

Den högre chefen, Anders Bruse, var vid tillfället toppolitiker, ersättare i tekniska nämnde och tidigare samhällsbyggnadsdirektör i Södertälje kommun. Samtidigt som nytt avtal skulle upprättas var han ordförande i Birkaporten och medlem i Frimurarna.

Handläggaren plockades bort
I samband med att handläggaren framförde kraven klev den nuvarande samhällsbyggnadsdirektören, Andreas Klingström, fram och engagerade sig. Enligt LT hindrades handläggaren av Klingström från att fortsätta med ärendet, och en annan person tog över.

Men Klingström, som Lt har varit i kontakt med, tillbakavisar påståendet.

– Jag sa att här behöver vi reda ut och lyssna på Birkaporten, höra vad de vill för något och se vad vi kan göra, säger han till tidningen.

Detta resulterade även i att den anställde avslutade sin tjänst på kommunen. Ärendet gick dock vidare, och ett mer fördelaktigt avtal för Birkaporten upprättades.

När avtalet uppdaterades i början av 2022 tilläts Frimurarna utforma sitt eget avtal där bröllop var godkända. Den årliga avgiften på knappt 60.000 kronor förblev oförändrad, trots att den tidigare handläggare påpekade att avgiften, med bland annat tillåtna bröllopsfester, skulle bli högre.

Dela artikeln