Företag i fokus:

SENSTE NYTT: Handläggare som upptäckte brister i avtal fick sluta

Södertälje kommun

Arkivbild.

Nyligen kunde LT avslöja att Frimurarnas avtal för Igelsta gård hade flera brister som inte hade åtgärdats sedan 2021. Nu avslöjas även att en anställd på kommunen togs bort från ärendet efter att ha rapporterat flera brister i ett avtal till en högt uppsatt chef.

Ännu ett avslöjade tynger stadshuset. Denna gång gäller det Igelsta gård, som ägs av Birkaporten, vilket i sin tur ägs av Frimurarna, som genomgick en revisionsgranskning 2022. Efter att ett 10-årigt tomträttsavtal mellan Södertälje kommun hade löpt ut, var det dags att granska och upprätta ett nytt avtal.

Nu har flera missförhållanden nystats upp, vilket bland annat inkluderar en tidigare toppolitiker med stark anknytning till Frimurarna och Igelsta gård.

Under granskningen upptäcktes flera brister, totalt fyra åtgärdspunkter. Bland annat avslöjades otillåtna bröllopsfester och bristande kontroll där handläggaren framförde flera krav som behövde åtgärdas för att uppdatera avtalet. Men när bristerna rapporterades till en högre chef blev handläggaren oväntat avlägsnad från ärendet, något som LT var först med att rapportera.

(Annonslänk)

Den högre chefen, Anders Bruse, var vid tillfället toppolitiker, ersättare i tekniska nämnde och tidigare samhällsbyggnadsdirektör i Södertälje kommun. Samtidigt som nytt avtal skulle upprättas var han ordförande i Birkaporten och medlem i Frimurarna.

Handläggaren plockades bort
I samband med att handläggaren framförde kraven klev den nuvarande samhällsbyggnadsdirektören, Andreas Klingström, fram och engagerade sig. Enligt LT hindrades handläggaren av Klingström från att fortsätta med ärendet, och en annan person tog över.

Men Klingström, som Lt har varit i kontakt med, tillbakavisar påståendet.

– Jag sa att här behöver vi reda ut och lyssna på Birkaporten, höra vad de vill för något och se vad vi kan göra, säger han till tidningen.

Detta resulterade även i att den anställde avslutade sin tjänst på kommunen. Ärendet gick dock vidare, och ett mer fördelaktigt avtal för Birkaporten upprättades.

När avtalet uppdaterades i början av 2022 tilläts Frimurarna utforma sitt eget avtal där bröllop var godkända. Den årliga avgiften på knappt 60.000 kronor förblev oförändrad, trots att den tidigare handläggare påpekade att avgiften, med bland annat tillåtna bröllopsfester, skulle bli högre.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 oktober 2023 08:47
Senast uppdaterad: 22 oktober 2023 08:48

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors